Dünya, arşiv

Felluce'de 15 IŞİD militanı öldürüldü

Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Muin, yaptığı yazılı açıklamada, Felluce kentinde, 15 IŞİD militanının öldürüldüğünü açıkladı

30.09.2014 - Güncelleme : 30.09.2014
Felluce'de 15 IŞİD militanı öldürüldü

BAĞDAT

Irak'ın Felluce kentinde, IŞİD militanı 15 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Muin, yaptığı yazılı açıklamada militanların, Felluce'ye bağlı Amiriyye nahiyesinde kontrol noktalarına saldırı girişiminde bulunduğunu belirtti.

Muin, "Terörist gruplar, Amiriyye'de Ceffe ve El-Ehvar üzerinden saldırıya hazırlandı. Ancak emniyet güçlerinin çabası ve savaş uçaklarının desteğiyle bu girişim engellendi. Operasyonda 15 militan öldürüldü" ifadesini kullandı.

Irak'ta, terör örgütü IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların haziranda Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, ülkenin çeşitli yerlerinde IŞİD ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor.

IKYB güçleri geri çekildi

Irak'ın Kerkük kentine bağlı Dakuk ilçesinde gün boyu süren çatışmalarda, sabah saatlerinde üstünlük Peşmerge güçlerindeyken akşam saatlerinde durum tersine döndü. Dakuk'un Vahde ve Said köylerinin kontrolü Peşmergeye geçmesine rağmen daha sonra IKBY silahlı güçleri bu köylerden çekilmek zorunda kaldı. 

İntihar eylemcisi endişesi ve evlere döşenmiş bomba ihtimali nedeniyle Peşmerge güçleri, daha önce ele geçirdikleri köyleri terk etmek zorunda kaldı. Şu anda Peşmergeler, Vahde ve Said köylerini kuşatmış durumda. Çatışmaların IŞİD'in lehine seyir değiştirmesi üzerine akşam saatlerinde Irak Hava Kuvvetleri'ne bağlı helikopterler Dakuk üzerinde uçuş yaptı ve IŞİD militanlarının bulunduğu noktaları bombaladı.

Dakuk Polis Müdürü Albay Kawa Garip, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çatışmaların şiddetlenerek sürdüğünü söyledi. Garip, Peşmergelerin sabahki durumun aksine bir ölçüde geri çekilip köyleri kuşatma altında tutmaya çalıştığını belirterek, "Çatışmalarda 3 askerimiz şehit oldu, 18'i de yaralandı. 2 Peşmergemiz IŞİD bayrağını indirmek istedikleri sırada pusuya düşürülerek şehit edildiler" dedi. 

Bu arada çevre köylerdeki çatışmalara rağmen Dakuk ilçe merkezinde durumun sakin olduğu ifade edildi. Irak Türkmen Cephesi Dakuk Sorumlusu Ali Cafer, "İlçemizde korku ve tedirginlik yok ancak yine de olası bir IŞİD saldırısına karşın herkes silahlandı. Eli silah tutan herkes teyakkuzda bekliyor. İlçedeki Türkmenler de kendilerini koruyacak önlemleri aldı" diye konuştu. 

Muhabir: Zeynep Hilal Karyağdı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın