Yenilenebilir Enerji

31.03.2022
İstanbul

Kendi kendilerine yenilenebilen kaynaklardan elde edilen enerji, yenilenebilir enerji veya temiz enerji olarak biliniyor. Bu kaynaklar zaman içerisinde tükenmez ancak birim zamanda üretebilecekleri enerji miktarı açısından sınırlıdır.

Başlıca yenilenebilir enerji çeşitlerinin arasında rüzgar, güneş, hidroelektrik ve biokütle (ahşap ve ahşap atıkları, şehirsel katı atıklar, çöp gazı ve biyogaz, etanol, biyodizel) enerjileri geliyor.

Yenilenebilir enerji; kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtların aksine karbon salımı yaparak atmosfere zarar vermediği için iklim krizi ile mücadelede ve iklim hedeflerine ulaşmada çok önemli rol oynuyor.

Avantajları

Yenilenebilir enerji, doğal kaynakları doğrudan elektriğe dönüştürmesi ve bu kaynakların sınırsız olması nedeniyle tercih edilebilir. Fosil yakıtların elde edilmesi daha zor ve daha pahalı. Bu tür enerji kaynaklarının aksine yenilenebilir enerji kaynakları doğal yaşam alanlarının tahribatına yol açmıyor.

Yenilenebilir enerji türlerinin en önemli özelliği, enerji üretimi sırasında hiçbir sera gazı salımına yol açmaması, gerçek anlamda temiz enerji olması. Fosil yakıtlar hava ve su kirliliğine de yol açarken, yenilebilir enerji kaynakları için böyle bir zarar söz konusu değil.

Bu enerji kaynakları aynı zamanda daha ucuza enerji üretimini mümkün kıldığı ve çok sayıda istihdam imkanı sunduğu için de tercih edilmekte.

Dezavantajları

Yenilenebilir enerji sistemlerinin kurulması büyük sermaye veya yatırım gerektiriyor. Bunun dışında, hava durumu gibi doğal süreçlere dayalı bir üretim sistemi olmasından dolayı üretilen enerji miktarında dalgalanmalar yaşanabiliyor. Üretilen enerjinin depolanabilirliği de karşılaşılan büyük zorluklardan.

Günümüzde yenilenebilir enerji ne kadar kullanılıyor?

Geçtiğimiz 20 yılda yenilenebilir enerji kullanımı, büyük bir ivme ile büyüme gösterdi. Örneğin, ABD’de yenilenebilir enerji kullanımı 2000-2020 yılları arasında yüzde 90 arttı.

Uluslararası Enerji Ajansının (UEA) Dünya Enerji Dengeleri 2021 raporuna göre yenilenebilir enerji, Türkiye’nin 2019’daki toplam nihai enerji tüketiminde yüzde 14,9’luk bir paya sahipti. Yenilenebilir Enerji 2021 Global Statü Raporu; 2020 yılının sonuna gelindiğinde, Türkiye'nin toplam yenilenebilir güç kapasitesi açısından dünya ülkeleri arasında 12. sırada yer aldığını gösteriyor. Jeotermal güç kapasitesi açısından ise ABD, Endonezya ve Filipinlerin ardından 4. sırada yer alıyor.

UEA’nın 2020 raporu, modern yenilenebilir enerji kaynaklarının (hidroelektrik, biokütle, güneş, jeotermal, biyoyakıtlar, rüzgar, güneş, okyanus) 2019’da dünyadaki toplam nihai enerji tüketiminin yüzde 11,2’sine tekabül ettiğini gösteriyor. Aynı yıl, dünyada üretilen elektrik enerjisinin yüzde 29’u yenilenebilir kaynaklardan elde edildi.

UEA raporunda, yenilenebilir enerji teknolojilerinin gelişimi ve kullanımının önümüzdeki yıllarda rekor seviyelerde büyüme kaydetmeye devam edeceği ancak dünyanın net-sıfır hedeflerine ulaşabilmesi için temiz enerjinin daha da yaygınlaşması ve bunun için de devlet politikaları ve finansal desteğin teşvik edilmesi gerektiği belirtiliyor.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR