
"Ateş parçası" veya "kor halindeki ateş" anlamına gelen cemrenin sonuncusu pazartesi toprağa düşecek.***
ANKARA
Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arapça'da kor halindeki ateş anlamına gelen cemrenin, tabiatın gözlenmesi ve deneyimlerin paylaşılmasına dayanan bir halk takvimi bilgisi olduğunu söyledi.
Oğuz, 21 Mart'taki nevruz ile 6 Mayıs'taki hıdrellezin, baharın gelişini anlattığını belirterek, aynı zamanda bu tarihlerin halk takvimi için yılbaşı olduğunu yani yeni yılın bu tarihte başladığını dile getirdi.
Oğuz, cemrelerin 20 Şubat'ta havaya, 27 Şubat'ta suya ve 6 Mart'ta da toprağa düştüğünü bildirdi.
Bu yıl, şubat ayı 29 çektiği için son cemrenin toprağa 5 Mart'ta düşeceğini dile getiren Oğuz, halk inanışına göre cemre havaya düşünce bütün kışı ve karı yere indireceğine, suya düşünce buzları eriteceğine ve toprağa düşünce de yeri ısıtacağına,kardelen, çiğdem ve öksüzoğlan çiçeklerinin topraktan çıkmasını sağlayacağına inanıldığını kaydetti.