Kalecik'te "bağ bozumu" zamanı
Dünya listelerinde tescilli marka olan Kalecik Karası üzümünde yılın ilk olgunlaşmış meyveleri toplanmaya başlandı.

Dünya listelerinde tescilli marka olan Kalecik Karası üzümünde yılın ilk olgunlaşmış meyveleri toplanmaya başlandı.***
ANKARA - Şenay Ünal
Yöredeki 300 çiftçi, 10 bin dönüm alanda bir yıl boyunca gözü gibi bakıp, gece gündüz çalışarak ürettiği 2 bin ton mahsUlü Eylül ayının başında toplayıp çevre illere ve yurt dışına işlenmemiş yaş meyve, pekmez ve sirke haliyle ya da çekirdeğini öğütüp işledikten sonra satmaya hazırlanıyor.
Kalecik ilçesinin Gökdere köyünde yaşayan üzüm üreticisi Davut Köse AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede yetiştirilen üzümlerin 1970 yılında ''filoksera'' hastalığına yakalandığını ve tümünün kuruyarak yok olduğunu anımsattı.
Köse, o yıllarda bahçelerde bahçıvanlık yapan dedesi ve Ankara Üniversitesi'nin işbirliğinde oluşturulan bir bağda, hastalıktan kurtarılan omcalarla (bağ kütüğü) yapılan çalışmalar sonucunda iğneyle kuyu kazar gibi asmaların yeniden çoğaltıldığını, zamanla da tüm ilçeye yayıldığını anlattı.
Kalecik Karası'nın Türkiye'nin her yerinde yetişebileceğini ancak, Kalecik'te yetişen üzümlerin farklı bir aromaya sahip olduğunu dile getiren Köse, bu farklılığın Kızılırmak Nehri'nin geçtiği yerlerden beraberinde getirdiği demir ve mineral dolu toprağın yanı sıra bölgede bulunan manyezitten kaynaklandığını belirtti.
![]() |
Kalecik Karası'nda bağ bozumu zamanı |

