Dolar
32.33
Euro
35.07
Altın
2,220.02
ETH/USDT
3,551.10
BTC/USDT
70,638.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

Engelliler omurilik felçlileri için dans ediyor

TOFD Sanat Atölyesi'nin engelli dansçıları tarafından sergilenen "Rüya ve Maskeler" gösterisinden elde edilen gelir, omurilik felçlilerine umut oluyor.

20.11.2018 - Güncelleme : 20.11.2018
Engelliler omurilik felçlileri için dans ediyor

İSTANBUL (AA) - ELİF KÜÇÜK

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) Sanat Atölyesi'nde sanatın engel tanımadığını "Rüya ve Maskeler" gösterisiyle sahneye taşıyan engelli dansçılar, projeden elde ettikleri geliri, kimsesiz omurilik felçlilerinin yararlandığı bakım merkezine bağışlıyor.

Engelli bireylerin yaşadıkları sorunlardan esinlenerek kaleme alınan "Rüya ve Maskeler" oyunu, engellenerek yaşamaya zorunlu bırakılmış amatör bir dansçının toplum baskısı olmaksızın, özgürce ve dışlanmadan dans edebilmek için verdiği mücadele sürecinde karşılaştığı güçlükleri anlatıyor.

Canlı müzik eşliğinde sahnelenen oyunun repertuvarını görme engelli ikiz kardeşler Kerim ve Selim Altınok hazırlarken, oyunda 4 ortopedik ve 1 işitme engelli ile 7 engelsiz birey birlikte dans gösterisi sergiliyor.

Gösteride izleyiciye empati yapıldığında birlikte aşılamayacak hiçbir engelin bulunmadığı mesajı veriliyor.

Projenin tüm geliri ise derneğin 18 yaşını doldurmuş, bakımını üstlenecek kimsesi olmayan, ekonomik ve sosyal yoksunluk içindeki omurilik felçlilerinin yararlandığı bakım merkezine bağışlanarak, engellilere umut ışığı oluyor.

"Engelli dansçının mücadelesini anlatıyor"

Gösterinin koreografı Hakan Ceyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılında sahnelenmeye başlanan Rüya ve Maskeler'in ekibini bir araya getirmek için TOFD bünyesindeki dans etmek isteyen engelliler arasından seçmeler yaptıklarını söyledi.

İnsanlara kimsenin birbirinden farklı olmadığını aktarmaya çalıştıkları oyunun hikayesine değinen Ceyhan, "Rüya ve Maskeler, engelli ve amatör bir dansçının kendini topluma kabul ettirmek için verdiği mücadeleyi anlatıyor. Dansçı başarılı olamayınca hayal kırıklığına uğruyor. Daha sonra uyuyor ve rüya görüyor. Rüyasında da güçlüklerle karşılaşıyor, ancak onlarla başa çıkabiliyor. Tekrar uyanıp gerçek hayat döndüğünde ise 'Rüyamda bununla baş edebilmiştim, tekrar yapabilirim, topluma bunu kabullendirebilirim' diye düşünüyor." ifadelerini kullandı. 

"Ne kadar çok kişi bilet alırsa, o kadar çok bağış olur"

Rüya ve Maskeler'i 280. kez izleyiciyle buluşturduklarını belirten Ceyhan, insanların zihnindeki engelli algısını değiştirdiklerine ve empati duygularını geliştirdiklerine inandığını belirtti.

Ceyhan, oyunun tüm gelirinin TOFD'a bağlı bakım merkezine bağışlandığının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Beylikdüzü Gürpınar'da Hüsnü Ayık Bakım Merkezi var. Burası tamamen sivil bir çatı. Hiçbir yerden desteği ve fonu yok. Rüya ve Maskeler'in gösterilerden elde ettiği tüm gelir, kimsesi olmayan 20 engellinin kaldığı bu bakım merkezine bağışlanıyor. Biz de burayı ayakta tutabilmek için performans sergiliyoruz. Yani, bu performansa ne kadar çok kişi bilet alırsa, o kadar çok bağış olur. İyilik yapmak güzeldir."

"Dans etmek denizde yüzmek gibi, kendini özgür hissediyorsun"

Gösterinin baş dansçısı ortopedik engelli Yavuz Dikbıyık, aslında her engellinin isterse dans edebileceğini belirterek, "İyi ki ekibe dahil olmuşum. Kendimi önemli hissetmeye başladım, öz güvenim arttı, cesaretlendim. Dans etmek denizde yüzmek gibi, kendini özgür hissediyorsun. Engellilere bunu denemelerini, cesaretlerini toplamalarını öneriyorum. Emin olsunlar ki ortaya güzel sonuçlar çıkacak." dedi.

Engelli dansçı Ahmet Güzel ise engellilerin içlerine ve evlerine kapanmaması gerektiğinin altını çizdi.

Güzel, "Düşmekten korkmayın, bakışlardan korkmayın. 'Burada, bu yolda ben ve benim önceliklerim var' deyin. Kesinlikle, 'Ben bir şey yapamam' demeyin. İşitme, görme ya da yürüme engelli olmak dezavantaj değil, aslında büyük bir avantaj. Allah'ın bize bir nimeti." ifadelerini kullandı.

Gösteride hem dansçı hem de piyanist olarak rol üstlenen Spina-Bifida hastası Esra Kılıç ise engellilerin duyuramadıkları, gösteremedikleri sorunları oyun sayesinde birçok kişiye ilettiklerini, bu nedenle kendisini mutlu hissettiğini söyledi.

Rüya ve Maskeler'in engelsiz dansçılarından Taliha Nihan Durmazel, "Aslında engel biziz, engelsiz olan onlar. Çünkü önlerinde bir engel olmadan, hiçbir şeye üşenmeden, bizden daha performanslı bir şekilde hayatlarını sürdürüyorlar. Biz bir şeylere daha fazla üşeniyoruz. İşte o yüzden asıl engelli olan biziz, önümüze engeller koyuyoruz." diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.