Dolar
32.39
Euro
35.15
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,565.80
BTC/USDT
70,821.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

Çocuklar için 37 yıldır topaç yapıyor

Topaç ustası Ekrem Demirbaş, Türkiye'de unutulmaya yüz tutan geleneksel çocuk oyuncağını gelecek nesillerin de oynayabilmesi için 37 yıldır topaç yapıyor.

25.09.2018 - Güncelleme : 26.09.2018
Çocuklar için 37 yıldır topaç yapıyor Fotoğraf: AA/Oğuzhan Demiray

AKSARAY - Oğuzhan Demiray

Topaç ustası Ekrem Demirbaş, Türkiye'de unutulmaya yüz tutan geleneksel çocuk oyuncağını gelecek nesillerin de oynayabilmesi için 37 yıldır topaç yapıyor.

Mesleğini icra ederken en büyük desteği eşi Hatice Demirbaş'tan alan Ekrem usta, işi öğretecek çırak bulamasa da sanatını ömrü ve sağlığı yetttikçe devam ettirmek istiyor.

Osmaniye'deki atölyesinde ahşaba el işçiliği ile şekil veren Demirbaş, Türkiye genelinde el sanatlarına ilişkin gerçekleştirilen etkinliklere de katılarak mesleğini tanıtmaya çalışıyor.

Aksaray Belediyesinin, Dünya Etnospor Konfederasyonu ve Okçular Vakfı'nın desteğiyle düzenlediği 33. Aksaray Ihlara Kültür Sanat ve Spor Festivali’nde açtığı stantta topaç yaparak sergileyen 56 yaşındaki Demirbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk kültüründe en çok dikkati çeken oyuncaklardan birinin topaç olduğunu söyledi.

Günümüzde eski oyuncaklara ilgi azalsa da atölyesinde eşinin desteği ile 37 yıldır topaç yaptığını belirten Demirbaş, "1981 yılından bu yana topaç yapıyorum. Türkiye'nin her tarafına topaç gönderiyoruz. Bunun yanında bu tür etkinliklere katılarak, tanıtımını yapmaya çalışıyoruz." dedi.

Mesleğe nasıl başladığını anlatan Demirbaş, "18 yaşında kendi dükkanımı açtım. Atölyede mobilya ayağı yapıyordum. İşler kötü gidince, araştırma yaparken Kahramanmaraşlı bir arkadaşımın önerisi ile topaç yapmaya başladım. Yaptığımız işler çok tutulunca, bize daha değişik topaç siparişleri gelmeye başladı. Ben de o günden beri bu işi devam ettiriyorum." diye konuştu.

"Hala daha iyisini yapmanın telaşındayım"

Demirbaş, Kültür ve Turizm Bakanlığınca geleneksel el sanatkarlarına verilen sanatçı kartına da sahip olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Kültür Bakanlığından bir uzman, geleneksel sanatlarla uğraştığımız için bize bir kart verdi. Onun sayesinde fuarlarda, çeşitli etkinliklerde sanatımızı tanıtıyoruz. Edirne, Tekirdağ, Konya, Ankara, hatta Türkmenistan gibi birçok yerde topaç etkinliği yaptık. Kültürümüzün bir parçası olan bu oyunu devam ettirmek için elimizden geleni yapıyoruz. İşimi severek yapıyorum. Hala 'işimi daha iyi nasıl yaparım' arayışı içindeyim. Hala daha iyisini yapmanın telaşındayım. Stantlara gelenlere 'Bir öneriniz ve fikriniz varsa bana söyleyin' diyorum. Farklı bir şeyler çıkarmak adına sunulan önerileri mutlaka değerlendiriyorum."

Kendisinden sonra sanatını devam ettirecek kimsenin olmamasına üzüldüğünü aktaran Demirbaş, "Çocuklarım okumak istediler. Onları topaç üretip satarak sorunsuz okuttum. Bu işi devam ettirmek adına arkadan yetişen bir çırak yok. Ben de eşim Hatice ile beraber bu işi omuzluyorum. Çırak yetişmese de ben inşallah sağlığım ve sıhhatim elverdiği sürece bu işi devam ettireceğim." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.