Dolar
39.42
Euro
45.59
Altın
3,419.81
ETH/USDT
2,610.40
BTC/USDT
106,591.00
BIST 100
9,311.88
Yaşam, arşiv

Cevizli sucuk değil orcik şekeri

Elazığ'da ceviz ile üzüm veya dut şırasından yapılan orcikten esinlenerek üretilen orcik şekeri, yöresel bir lezzet olarak ilgi görüyor.

10.01.2013 - Güncelleme : 10.01.2013
Cevizli sucuk değil orcik şekeri

ELAZIĞ – İsmail Şen    

Üzüm ve dutun bolca yetiştirildiği Elazığ'da, bu iki meyveden kışlık olarak, birbirinden farklı lezzetler hazırlanıyor. Bunlardan en çok tercih edilenlerden birisi, ipe geçirilen cevizin üzüm veya dut şırasına batırılıp, kurutulmasıyla elde edilen orcik, bir diğer adıyla cevizli sucuk.

Orcik şekerinin yapımı, ustalık gerektiriyor. Kazanlarda 140-150 dereceye kadar kaynatılan şeker şerbeti, mermer tezgah üzerinde mümkün olduğu kadar ısısını kaybetmeden ustalar tarafından hamur kıvamına gelinceye kadar yoğruluyor. Sonra karışım, kancaya takılıp çekilerek uzatılıyor.

Daha sonra mermer tezgah üzerine serilen hamurun içine ceviz konuluyor. Karışım kuruduktan sonra, belirli uzunluklarda kırılarak orcik şekeri elde ediliyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın