
ELAZIĞ – İsmail Şen
Üzüm ve dutun bolca yetiştirildiği Elazığ'da, bu iki meyveden kışlık olarak, birbirinden farklı lezzetler hazırlanıyor. Bunlardan en çok tercih edilenlerden birisi, ipe geçirilen cevizin üzüm veya dut şırasına batırılıp, kurutulmasıyla elde edilen orcik, bir diğer adıyla cevizli sucuk.
Orcik şekerinin yapımı, ustalık gerektiriyor. Kazanlarda 140-150 dereceye kadar kaynatılan şeker şerbeti, mermer tezgah üzerinde mümkün olduğu kadar ısısını kaybetmeden ustalar tarafından hamur kıvamına gelinceye kadar yoğruluyor. Sonra karışım, kancaya takılıp çekilerek uzatılıyor.
Daha sonra mermer tezgah üzerine serilen hamurun içine ceviz konuluyor. Karışım kuruduktan sonra, belirli uzunluklarda kırılarak orcik şekeri elde ediliyor.