
48 familyaya ait toplam 6 bin 14 adet böceği yurt dışına kaçırmak isterken Kapıkule Sınır Kapısında yakalanan 6 kişiye toplam 170 bin 940 lira ceza verildi.***
EDİRNE - Hakan Şahin
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kapıkule Gümrük Muhafaza ekipleri, yaklaşık 1 ay önce Kapıkule sınır Kapısından yurt dışına çıkış yapmak isteyen Çek Cumhuriyeti uyruklu Evzen Hajdaj idaresindeki HOK 1477 plakalı araçta arama yapmış, aramada 48 familyaya ait 6 bin 14 böcek ele geçirmişti.
Böceklerin çoğunun ''Coleoptera'' familyasına ait halk arasında bilinen adıyla uğur böceği, kara fatma, geyik böcekleri türleri, ''Heteroptera'' familyasına ait süne, kımıl, ağustos böceği türleri, ''Diptera'' familyasına ait sinek türleri ve ''Hymenoptera'' grubuna ait arı türleri olduğu belirlenmişti.
Olayla ilgili soruşturma başlatılırken sürücü Evzen Hajdaj ve yanında bulunan Kevetoslava Majerova, Adolf Mıkyska, Patrik Hajdaj, Tomas Rybarık, Josef Majer ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılmıştı.
Böcek başına 28 lira ceza
Edirne Çevre ve Orman Müdürü Abdullah Bülbül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'den topladıkları çok sayıda böceği yurt dışına kaçırmak isterken yakalanan 6 kişiye ''Doğal çevreyi oluşturan biyolojik çeşitlilik ile bu çeşitliliği oluşturan ekosistemin korunmasına aykırı hareket etmek'' suçundan kişi başına 28 bin 490 lira para cezası verildiğini belirtti.
En son Erzurum Karayazı'da yetişen bir tür ters lale olan çiçeğin son kalan 57 adet soğanını sökerek yurt dışına götürmeye çalışan 2 Hollandalıya ceza verdiklerini hatırlatan Bülbül, ''Lale kaçakçılarının ardından böcek kaçakçılarına kişi başına 28 bin 490 TL ceza verildi. Çek Cumhuriyeti vatandaşı 6 kişiye toplamda 170 bin 940 TL ceza kesildi. Bu tür kaçakçılar Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğine zarar veriyor. Biz Çevre Orman Müdürlüğü olarak gerekli önlemleri alıyoruz. Ekipler düzenli olarak çevrede kontroller yapıyor. Bu konuda vatandaşlarımızı da bilgilendiriyoruz. Sınırlarımız içerisinde bu tür olaylara asla taviz vermeyeceğiz'' dedi.