Yaşam

Anne olabilmek için 25 kilo verdi

39 yaşındaki Gönül Üret, evlat sahibi olabilmek için sayısız doktora gitti, hastalıklarla mücadele etti, 25 kilo verdikten sonra da tüp bebek yöntemiyle 20 yıl sonra anne oldu.

Efsun Yılmaz  | 03.12.2016 - Güncelleme : 04.12.2016
Anne olabilmek için 25 kilo verdi

Izmir

İZMİR

İzmir'in Menderes ilçesinde, polikistik over sendromu nedeniyle evlat sahibi olamayan, tedavi sürecinde obezite ve diyabetle de mücadele eden 39 yaşındaki Gönül Üret, 25 kilo verdikten sonra bebeğini tüp bebek yöntemiyle kucağına alabildi.

İnşaat işçisi 57 yaşındaki Ali ve eşi Gönül Üret'in bebek hasreti 15 ay önce dünyaya gelen "Kerem" ismini verdikleri oğulları ile sona erdi. Görücü usulü tanıyıp 20 yıl önce evlendiği eşiyle mutlu bir yaşam süren Gönül Üret, anne olabilmek için birçok sağlık kuruluşuna başvurduysa da sonuç alamadı.

Uzun yıllar "Polikistik over sendromu" nedeniyle tedavi gören Üret, son olarak Sağlık Bakanlığı İzmir Kamu Hastaneleri Birliği Kuzey Genel Sekreterliğine bağlı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin (TEAH) Tüp Bebek Ünitesine başvurdu.

Doktor kontrolünde 105 kilogramdan 80'e kadar inen Gönül Üret'in bu süreçte diyabet hastası olduğu da tespit edildi. Obezite ve diyabetin yanı sıra infertilite (kısırlık) tedavisi gören Üret'in, evlat hasreti tüp bebek yöntemiyle sona erdi.

Merkezde tedavi gören Üret, evlendikten 20 yıl sonra bir erkek bebek dünyaya getirdi.

Ağlayarak geçen yıllar

Gönül Üret, evliliklerinin ilk yıllarında toplum baskısı hissettiğini, aile çevresinden sıklıkla "neden bebeğiniz olmuyor" sorusunu duyduğunu anlattı.

Eşinin çocuk konusunu sorun etmediğini, yine de doktorlara gidip çözüm aradığını belirten Üret, evliliğinin ilk dönemlerini ağlayarak geçirdiğini söyledi.

Gebelik için iki kez aşılama yöntemi denediğini ifade eden Üret, şöyle konuştu:

"Çok sayıda doktora gitmemize rağmen bir türlü hamilelik haberini alamadık. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki Tüp Bebek Ünitesinde 'polikistik over sendromu', 'obezite' ve 'diyabet' tanıları konuldu. Evlat sahibi olmak için her yolu denedik. Doktorum, hormonal denge için önce kilo vermemi istedi. Yürüyüş yaptım, sağlıklı beslendim ve 25 kilo verdim."

"Biz de sevindik"

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Yılmaz da Gönül Üret'in 5 yıl önce hastaneye başvuruda bulunduğu bilgisini verdi.

Uyumlu bir hasta olan Gönül Üret'in anne olmayı çok istediğini vurgulayan Yılmaz, tedavi süresince 25 kilo verdiğini, diyetleri uyguladığını ve hiç vazgeçmediğini ifade etti.

Muhabir: Efsun Yılmaz







Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.