
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz araştırması yapmak üzere Urla Limanı'ndan dün yola çıkan Koca Piri Reis gemisinin yoluna devam ettiğini bildirdi.***
MUĞLA
Milas'ın Ören beldesindeki Yeniköy Termik Santrali'nde incelemeler yapan Bakan Taner Yıldız, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Bakan Yıldız, ''Piri Reis yoluna devam ediyor. 'Nereye gidiyor?' diye sorarsanız, gitmesi gereken yere gidiyor. Burada tabi ki gün be gün, an be an, saat ve saat hem Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin çalışmalarını dikkatle izliyoruz hem de bizim yapacağımız, programladığımız çalışmaları dikkatle takip ediyoruz'' dedi.
Bir gazetecinin ''Askeri refakat söz konusu mu?'' soru üzerine Yıldız, ''Refakat etmesi gereken yerde refakat edecek, yalnız gitmesi gereken yerde yalnız gidecek. Bunların her birisi Dışişleri Bakanlığımız tarafından planlandı'' diye konuştu.
Yıldız, ''KKTC ile bir anlaşma yapıldı, bu bölgedeki rezervlerle ilgili bilgi sahibi miyiz?'' sorusunu üzerine şunları ifade etti:
''Hem iki boyutu hem üç boyutlu sismik aramalar, zaten bu rezervlerin ön hazırlığı niteliğindedir. Bu konuda, sondaj yapılamadan her hangi bir ülkenin, her hangi bir firmanın açıklama yapmasının gerçeklerle bire bir örtüşmeyeceğini söyleyebilirim. Çok fazla spekülasyona açık rakamlardan bahsediliyor. Bunları zaman zaman biraz ibretle, bazen de hayretle izliyorum. Sondaj bitmeden her hangi bir sismik aramanın pratik sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması doğru değil. Biz nasıl Karadeniz'e gittiğimizde 'Petrol, doğal gaz bulamayabiliriz ama aramak için bulmak için gidiyoruz diyoruz.' Burada da bu tarz ihtiyatlı cümlelerin, kelimelerin kullanılmasının daha gerçekçi ve spekülasyondan uzak olacağını söyleyebilirim.''
''Piri Reis gemisi yeterli mi?'' sorusunu ise Yıldız, ''''Tabi ki tek gemi ile buraya gidilmiyor. Teknik kapasite ne yapmamızı gerektiriyorsa, o tür takviyeleri de yapıyoruz. Bu manada kimsenin endişesi olmasın'' diye yanıtladı.
Geminin özellikleri
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, gemide 2'si Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan (TPAO) jeoloji ve jeofizik mühendisi olmak üzere 10 kişi olacak. 24 saat aralıklık çalışabilen gemi 20 gün boyunca açıkta 2 boyutlu sismik çalışma yapılmasına imkan veriyor.
Kıbrıs Rum yönetiminin Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama girişimlerine başlama kararı üzerine bölgeye inmesine karar verilen gemi, İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü bünyesinde bulunuyor.
36 metre uzunluğunda olan ve 15-20 gün aralıksız seyir yapabilme kapasitesine sahip gemi, gelişmiş iletişim imkanlarına, oşinografik, biyolojik, jeolojik-jeofizik ekipmanlar ile iyi bir laboratuvara sahip bulunuyor. Geminin bu yıl modernize edilmesiyle de daha çok veri toplama imkanına da kavuşuldu.
Petrol sondajının yapılabilmesi için gerekli sismik araştırmaları yapabilecek Türkiye'nin tek gemisi olma özelliğine sahip Piri Reis ile yapılan çalışmaların ekonomik boyutunun yanı sıra diplomatik, askeri ve siyasi boyutu da bulunuyor.