
Esenyurt'taki yangında yaşamını yitiren Sevdin Özen ile Çetin Coşkun'un öldükten sonra aynı gece sigortalandığı tespit edildi.***
ANKARA - Fatma Can
SGK Başkanı Fatih Acar, ''İş kazasında hayatını kaybeden işçiler Sevdin Özen ile Çetin Coşkun'un sigortalı işe giriş bildirgeleri e-bildirge sistemi üzerinden kazanın olduğu tarih olan 11 Mart'ta 22.43 ve 22.51 saatlerinde yapıldığı tespit edilmiştir'' dedi.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 8. maddesine göre, inşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacak sigortalıların kuruma bildirilme süresinin en geç çalışmaya başlatıldığı gün olduğuna dikkati çeken Acar, diğer işyerlerinde çalışanların en az bir gün önceden SGK'ya bildirilmesinin zorunluluğuna işaret etti.
Acar, şunları kaydetti:
''Söz konusu kanun maddesinde belirtildiği üzere inşaat işyerlerinde çalışan işçilerin sigortalı işe girişlerinin çalışmaya başladıkları gün içinde saat 23.59'a kadar e-bildirge sistemiyle SGK'ya elektronik ortamda bildirilmesiyle mümkündür. Bu sebeple söz konusu işçiler eğer inşaatta çalışmaya kazanın olduğu gün başlamışlarsa bu şekilde bildirilmelerinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Bununla birlikte söz konusu yangınla ilgili SGK müfettişlerince yürütülen iş kazası soruşturmasında, işçilerin kaza gününden daha evvel çalışmaya başladıklarının tespit edilmesi halinde işçilerin sigorta işe giriş tarihleri tespit edilecek tarihe doğru geriye çekilecek ve işveren hakkında sigorta işe giriş bildirgesinin geç verilmesinden dolayı 5510 sayılı kanunun 102. maddesinin (a) fıkrası gereği sigortalı başına 2 asgari ücret idari para cezası uygulanacak."
Esenyurt'taki iş kazasında vefat eden işçilerden 8'inin hak sahiplerine 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim günü şartı sağladığı için ölüm aylığı bağlanacağını belirten Acar, ''Bekar olan 3 işçinin anne ve babasının muhtaçlık durumu tespit edilirse sadece iş kazasından dolayı ölüm geliri bağlanacaktır. Muhtaçlık sınırı asgari ücretin neti olan 635 liradır'' dedi.