'Kara propagandaya karşı mücadele edilmeli'
Yabancı medya kuruluşlarında Türkiye'yle ilgili gerçek dışı haberlerde artışı değerlendiren uzmanlar, kara propagandaya karşı delillerle ve zamanında açıklamalar vasıtasıyla mücadele edilmesi gerektiğini bildirdi.
Istanbul
İSTANBUL - Etem Geylan
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Özgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kara propagandanın, yalana dayalı gerçekleri tamamen gözden kaçıran ve karşısındakini karalamayı amaç edinen bir propaganda yöntemi olduğunu ifade etti.
Yalan ve gerçek dışı beyanla göz boyamanın kara propagandanın en çok kullandığı unsur olduğunu ifade eden Özgen, "Kara propagandanın kullanılma amacı karşısındakini tamamen yok etmeye ve bir daha eski haline dönmemesini sağlamaya yöneliktir." dedi.
"Topluma doğru olmayan bir hareket tarzı benimsetilmektedir"
Özgen, kara propaganda örneklerinin bu dönemde çok görülmesinin nedenini ise şöyle açıkladı:
"Toplumsal yapıyı oluşturan bireylerin bu dönemde daha sabırsız bir hal alması, sansasyonel haber ve oluşumların daha çok dikkat çekmesi nedeniyle bu dönemde kara propaganda daha yoğun biçimde görülmektedir. Amaçlanan medya vasıtasıyla etkinin daha da arttırılması ve rakibin kara propaganda vasıtasıyla tamamen yok edilmesi hedeflenmektedir. Çağımızın özelliği budur. İnsani duygular taşımayan kişiler bu özellikleriyle koşut uygulamaları gerçekleştirmektedirler. Ne yazık ki kötülük içselleştirilmiş ve adeta normal görülür hale gelmiştir. Sadece kötülük değil toplumun ahlak değerlerine aykırı olan gerçekler de medyanın normalleştirmesi sayesinde sanki uygun ve normalmiş gibi kabul edilir hale gelmiştir. Renkli basında bunun örnekleri çoktur. Bu yozlaşmaya neden olmak da kara propaganda sayılır. Çünkü topluma doğru olmayan bir hareket tarzı benimsetilmektedir. Kara propagandaya karşı delillerle ve zamanında açıklamalar vasıtasıyla mücadele edilmelidir. Dedikoduya mahal vermeyecek şekilde açık ve net olunmalıdır. Bunu yaparken de olaylara karşı iyi bir takip mekanizması ve entelektüel bir bakış açısı geliştirilmeli ve en az kara propaganda yapanlar kadar mesai harcamak gerekmektedir."
"Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda politika üretilmesini kabullenemiyorlar"
Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yusuf Özkır da Türkiye'ye karşı kara propaganda örneklerinin geçmişi oldukça eskiye gittiğini anlattı.
Taksim Gezi Parkı olaylarından itibaren Batı medyasındaki Türkiye karşıtı söylemlerin daha açıktan yapılmaya başladığını dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Özkır, "Batı medyası özellikle de ana akım medya Türkiye konulu haberlerde objektifliği ve gazeteciliğin temel ilkelerini bir kenara iterek olabildiğince öznel kaygılarla içerik üretiyorlar." dedi.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi konusundaki yorum ve haberlere dikkat çeken Özkır, şunları kaydetti:
"15 Temmuz darbe girişiminin Türk milleti tarafından püskürtülmesinden sonra biraz da intikam duygusuyla üretiliyor. Başta New York Times, The Guardian, Time, CNN, BBC, Washington Post, The Times ve Der Spiegel gibi yayın organlarında darbe girişimini destekleyecek türden onlarca yayına yer verildi. Normal şartlarda milli iradenin kendini kahramanca savunması karşısında şapka çıkartarak saygıyla eğilmesi gerekenler biraz da panik havasıyla daha yoğun şekilde gerçeğe ateş etmeye başladılar. Yoğunlaşan bu tür kara propagandanın arkasında hedefledikleri veya arzu ettikleri şeyin gerçekleşmemiş olması yatıyor. Onların istediği söyleyecek sözü olmayan, zayıf ve sadece Batı'ya bağımlı bir Türkiye. Kendi çıkarları dışında hareket edilmesine tahammül edemiyorlar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milletten aldığı güçle Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda politika üretmesini bu yüzden kabullenemiyorlar. "
Türkiye'nin bu tür medya manipülasyonlarına karşı diplomatik yollarla ve sivil toplum aracılığıyla elinden geleni yapması gerektiğine işaret eden Özkır, Türkiye, bir şekilde, Batı'da oluşan bu medya kampanyası ve lobi faaliyetlerine karşılık verecek şekilde dışarıdaki çalışmalarını yeniden gözden geçirmek zorunda olduğunu kaydetti.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
