Dolar
32.35
Euro
34.89
Altın
2,220.20
ETH/USDT
3,555.10
BTC/USDT
70,467.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Güvenpark terör saldırısı üzerinden üç yıl geçti

Eli kanlı bölücü terör örgütü PKK'nın bomba yüklü araçla 13 Mart 2016'da Güvenpark'ta düzenlediği 36 kişinin hayatını kaybettiği, 344 kişinin ise yaralandığı saldırının üzerinden üç yıl geçti.

Tanju Özkaya  | 12.03.2019 - Güncelleme : 12.03.2019
Güvenpark terör saldırısı üzerinden üç yıl geçti

Ankara

Terör örgütü PKK'nın bomba yüklü araçla 13 Mart 2016'da Güvenpark otobüs duraklarında düzenlediği 36 kişinin hayatını kaybettiği, 344 vatandaşın yaralandığı saldırının üzerinden üç yıl geçti.

Eli kanlı bölücü terör örgütü PKK mensubu Seher Çağla Demir ile Özgür Ünsal, Atatürk Bulvarı'ndaki Güvenpark otobüs durakları önünde bomba yüklü aracı patlattı. İki teröristin parçalandığı saldırıda, duraklarda otobüs bekleyen vatandaşlardan 36'sı hayatını kaybetti, 344'ü ise yaralandı.

Olayın ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma için Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosundan 3 savcı görevlendirdi.

Saldırıdan bir yıl sonra tamamlanan iddianame, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, terör örgütü PKK/KCK'nın elebaşları Murat Karayılan, Ali̇ Haydar Kaytan, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Hülya Oran ve Salih Müslüm'ün de aralarında bulunduğu 55 kişi yer aldı.

Failler cezasız kalmadı

İlk duruşması, 19 Haziran 2017'de görülen 8'i tutuklu 55 sanığın yargılandığı dava, 21 Kasım 2018'de karara bağlandı.

Buna göre, sanık Mehmet Veysi Dolaşan, 36 kişiyi öldürme ve "devletin birliği, ülke bütünlüğünü bozma" suçlarından 37 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı.

Ayrıca aralarında çocukların da olduğu 344 kişiyi "öldürmeye teşebbüs" suçundan da 10 bin 260 yıl hapis cezası alan Dolaşan'a "izinsiz patlayıcı bulundurmak, nakletmek ve muhafaza etmek" suçundan ise 16 yıl hapis ve 200 bin lira adli para cezası verildi.

Sanıklar Sebahattin Karakoç ve Azamattin Karakoç, "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "izinsiz patlayıcı madde bulundurmak, nakletmek ve muhafaza etmek" suçlarından 16'şar yıl hapis ve 200'er bin lira adli para cezasına çarptırıldı.

"Silahlı terör örgütüne üyelik" suçunu işledikleri sabit olan sanıklar Halil İbrahim Demirer 12 yıl, Semih Yürek 10 yıl 6 ay, Velat Cin ise 9 yıl hapis cezası aldı.

"Silahlı terör örgütüne fon sağlamak suretiyle yardım ederek terörizmi finanse etmek" suçunu işlediği tespit edilen sanık Suphi Akbaş 8 yıl hapis cezasına mahkum edilirken, sanıklar Neval Basut ile Uğur Ayçil'e "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 3'er yıl hapis cezası verildi.

Sanıklar Vehbi Karakoç, Baran Ergin, Hüsamettin Batar, Gülsevim Kalay, Hamza Yılmaz, Rıdvan Tekin ve Seydi Ayçil de bütün suçlamalardan beraat eden isimler oldu.

Yargılama aşamasında ölen sanıklar Hülya Eroğlu, Murat Üçer ve Şerif Başboğa hakkındaki kamu davası düşürüldü.

Terör örgütü PKK/KCK'nın sözde üst düzey yöneticileri Ali Haydar Kaytan, Ayfer Kordu, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Elif Yıldırım, Engin Karaaslan, Fehman Hüseyin, Fethi Şarlatan, Filiz Duman, Güleser Törün, Gülüşan Eksen, Gülüzar Tural, Hamiyet Yalçınkaya, Hejar Çelik, Hülya Oran, Zübeyr Aydar, İsmail Özden, Layika Gültekin, Mahmut Dora, Mehmet Tören, Mehmet Tahir Kılıç, Menafi Bayazit, Murat Karayılan, Mustafa Karasu, Muzaffer Ayata, Nuran Er, Nuriye Kesbir, Remzi Kartal, Rıza Altun, Sabri Ok, Salih Müslüm, Salman Kurtulan, Sultan Kocabey ve Süleyman Şahin, Vahit Ayçil ve Necati Utku Kiraz hakkındaki dosya ayrıldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.