Dolar
40.26
Euro
46.84
Altın
3,342.30
ETH/USDT
3,164.50
BTC/USDT
118,673.00
BIST 100
10,261.89
Gündem

Gökyüzünde İHA grupları dolaşacak

Son yıllarda hızla gelişen insansız hava aracı (İHA) sistemleri gelecekte hava savunmasında köklü değişikliklere yol açacak.

Göksel Yıldırım  | 11.02.2016 - Güncelleme : 11.02.2016
Gökyüzünde İHA grupları dolaşacak

Ankara

ANKARA - GÖKSEL YILDIRIM 

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, İHA Sistemleri Yol Haritası başlıklı bir rapor hazırladı.

Raporda, 2050'ye kadar olan dönemi kapsayan geleceğin muhtemel harekat ortamı ve bu ortamda İHA sistemlerinin ortaya çıkaracağı veya geliştireceği kullanım konseptlerine ilişkin öngörülere yer verildi.

Rapora göre, 2000’li yılların başından itibaren İHA sistemlerinin sayısı ve çeşitleri artarken, aynı zamanda kabiliyetleri de oldukça gelişti ve askeri güvenlik ortamına yeni bir anlayış geldi.

Hava savunması İHA odaklı olacak

21. yüzyılla birlikte konvansiyonel savaş tehlikesinin önüne asimetrik tehditler çıkmaya başladı. Ancak Ukrayna ve Uzakdoğu’daki gerginlikler, Ortadoğu’nun kararsız ortamı, Afrika’nın yeniden şekillenen yapısı, enerji, gıda ve su kaynaklı muhtemel krizler dikkate alındığında, gelecekte konvansiyonel savaş ortamına uygun İHA sistemlerinin ön plana çıkacağı öngörülüyor.

İHA'larda enerji silahları kullanılacak

Günümüzde insanlı hava araçlarıyla gerçekleştirilen hava harekat görevlerinin büyük bir kısmı, teknolojinin gelişmesine bağlı olarak gelecekte İHA sistemleriyle yapılmaya başlanacak. Ancak bu durum, gelecekte bir noktada hava kuvvetlerinin sadece İHA’lardan oluşacağı ve pilotların işsiz kalacağı anlamına gelmiyor. Bazı görevlerin tamamı İHA sistemleriyle gerçekleştirilirken, birçok hava harekat görevinde ise hem insanlı hem de insansız hava araçları kullanılacak.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın