Dolar
32.48
Euro
34.73
Altın
2,337.94
ETH/USDT
3,251.20
BTC/USDT
63,317.00
BIST 100
9,915.62
Gündem

Çavuşoğlu'ndan teröre karşı 'amasız' destek çağrısı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, terörle mücadele konusunda tüm dünyadan destek beklediklerini ifade ederek, "Amasız bir şekilde terörle mücadelede ortak hareket etmemiz lazım" dedi.

19.03.2016 - Güncelleme : 19.03.2016
Çavuşoğlu'ndan teröre karşı 'amasız' destek çağrısı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere İstanbul'a gelen İran Dışişleri Bakanı Cevad Şerif ile Çırağa. Sarayı'nda biraraya geldi. İkili gerçekleştirilen heyetlerarası toplantı sonrası basın açıklaması yaptı. Fotoğraf: AA/ Abdülhamid Hoşbaş

İSTANBUL

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terörle mücadelenin içeride ve dışarıda, her alanda kararlı bir şekilde süreceğini vurguladı, başta Avrupa olmak üzere tüm dünyadan bu konuda destek beklediklerini ifade etti. Çavuşoğlu, "Amasız bir şekilde terörle mücadelede ortak hareket etmemiz lazım" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile Çırağan Sarayı'nda baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına Beyoğlu'nda kaymakamlık önündeki canlı bomba saldırısında hayatını kaybedenler için Allah'tan rahmet, yaralananlara şifa dileyerek başlayan Çavuşoğlu, "Terör bir kez daha çirkin ve kalleş yüzünü göstermiştir. Sivilleri hedef almıştır" şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, terörle mücadelenin içeride ve dışarıda, her alanda kararlı bir şekilde süreceğini vurguladı. Çavuşoğlu, "Tüm dünyadan da başta Avrupa olmak üzere beklentimiz budur. 'Amasız' bir şekilde terörle mücadelede ortak hareket etmemiz lazım" diye konuştu.

Zarif'le yaptıkları görüşmede terörle mücadele konusundaki işbirliğini güçlendirme kararlılığını ortaya koyduklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Bu konuda içişleri bakanlarımız başta olmak üzere ilgili kurumlarımız da önümüzdeki süreçte bir araya gelecek" ifadesini kullandı.

Suriye'de ateşkesin sağlanması konusunda iki tarafın birlikte hareket ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, bu fırsatın kalıcı ateşkes ve siyasi çözümün sağlanması için iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Suriye'nin toprak bütünlüğünün her iki ülke için de önemli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bu konuda gerekli her türlü çabayı sarf etmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

Sığınmacı krizinin çözülmesine yönelik anlaşma

Bakan Çavuşoğlu, sığınmacı krizinin çözülmesi amacıyla AB ile dün varılan anlaşma kapsamında Yunanistan'dan sığınmacıların ne zaman kabul edilmeye başlanacağıyla ilgili bir soruya şu cevabı verdi:

"Vardığımız anlaşmaya göre 20 Mart'tan sonra Yunan adalarına, 5 adaya ulaşan göçmenlerin hepsini Türkiye'ye alacağız ama bu uygulama için 15 günlük süre gerekiyor. Var olanların boşaltılması geriyor. Yarına kadar bu adalara varan mültecilerin boşaltılması gerekiyor. Yani Yunanistan'a, anakaraya gitmesi gerekiyor. Yarından itibaren gelenler alınacak ve Türkiye'ye yaklaşık 2 hafta sonra göçmenler gelecek bu anlaşma gereği ve aynı gün, aldığımız kaçak göçmen sayısı kadar Suriyeli göçmeni AB alacak. Aynı gün. Şu anda zaten bu konuda tespitler yapıldı ve bundan sonraki süreçte de 1'e 1 olacak. Biz ne kadar alırsak aynı gün o kadar sayıda Suriyeliyi AB ülkeleri yeniden yerleşim için almış olacak."

Vize serbestisi

Bakan Çavuşoğlu, vize serbestisi anlaşmasıyla ilgili olarak da Türkiye'nin gerekli 72 kriterin yarıdan fazlasını karşıladığını ve Meclis'e gelecek yeni reform paketiyle ve diğer adımlarla da 4 Mayıs'a kadar geri kalan kriterleri karşılamayı hedeflediklerini aktardı. Çavuşoğlu, vize serbestisinin uygulanma tarihiyle ilgili olarak da "AB kurumları karar mekanizmasını işletecekler, parlamento dahil kurumlardan karar alacaklar, haziran sonuna ancak yetişebiliyor. Dolayısıyla bu konuda mutabakata vardık. Herhangi bir değişiklik yok" dedi.

"DAEŞ'le mücadele ediyor diye terör örgütü meşru görülemez"

Çavuşoğlu, PYD'nin Suriye'de federasyon ilan etmesiyle ilgili bir soruya ise PYD ve YGP mensubu teröristlerin Suriye'deki kamplarda aldıkları eğitimin ardından sivilleri hedef alan saldırılar düzenlediğini belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, "DAEŞ'le mücadele ediyor diye terör örgütü meşru görülemez" diyerek şunları kaydetti:

"PYD, DAEŞ ile Suriye'nin toprak bütünlüğü, Suriye'nin özgürlüğü için mücadele etmiyor ki. Kendisine kanton oluşturmak için, Suriye'nin topraklarının belli bir bölümünü işgal etmek için mücadele ediyor. Özgürlük için mücadele etmiyor, kendisi için mücadele ediyor. Bundan karşıydık. Bunu tüm konuşmalarımızda vurguladık. Endişelerimizde de haklı çıktık. YPG, PYD gerçek yüzünü tüm dünyaya gösterdi. Bizim bildiğimiz yüzünü tüm dünyaya gösterdi. Tüm dünya gördü. Suriye'yi bölmek istiyorlar. Buna karşıyız. Biz İran'la birlikte Suriye'nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz, dolayısıyla bu tür girişimlere karşıyız ve karşı olmaya da devam edeceğiz."

Muhabir: Sinan Polat

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.