Dolar
32.56
Euro
34.87
Altın
2,318.24
ETH/USDT
3,135.00
BTC/USDT
64,084.00
BIST 100
9,722.09
Gündem

Balyoz Davası'nda Mahkeme Başkanından "Napolyon" örneği

Aralarında emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan'ın da bulunduğu 361 sanıklı "Balyoz Planı" davasının, Yargıtay 9. Ceza Dairesindeki temyiz duruşmasına devam edildi.

22.07.2013 - Güncelleme : 22.07.2013
Balyoz Davası'nda Mahkeme Başkanından "Napolyon" örneği

ANKARA

Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul, Yargıtay Başkanlar Kurulu'nca, 20 Temmuz günü başlayan adli ara vermede 9. Ceza Dairesinin Yargıtay'da nöbetçi daire, kendisinin nöbetçi başkan, üyelerin de nöbetçi üye olarak belirlendiğini ifade ederek, duruşmaya adli ara verme süresince devam edileceğini bildirdi.

Temyiz davasının 5. gün duruşması, sanıklar Gürbüz Kaya, Abdullah Dalay, Hasan Fehmi Canan, Mehmet Kaya Varol, Hamdi Poyraz, Erhan Kuraner, Doğan Fatih Küçük, Erdoğan Koçoğlu, Cüneyt Sarıkaya, Süha Civan ve Soydan Görgülü'nün avukatı Muzaffer Değirmenci'nin savunmasıyla başladı.

12 Eylül mağduru avukatın anıları

Sanıklar Yaşar Dilber, Ahmet Topdağı, Recai Elmaz ve Kasım Erdem'in avukatı Haluk Demirkılıç da 12 Eylül askeri darbesi sırasında üsteğmen olduğunu, kitap okuduğu için gözaltına alınarak 3 ay eziyet gördüğünü öne sürdü. 
Demirkılıç, 22 üsteğmen arkadaşıyla kelepçelenerek, başlarında silahlı askerlerle İstanbul Gayrettepe'ye götürüldüklerini anlattı. 

Siyasi şubede sıkıyönetim savcısına ifade verdiğini belirten Demirkılıç, şunları kaydetti: 

"İlk defa bir hukukçuyla karşılaştım. 'Sizi buraya niye getirdiler, kitap okudu diye adam suçlanır mı, gidin' dedi. Sonra da ordudan atıldım. Çok sıkıntılar yaşadım, zorlukla bugünlere gedim. Bunları niye anlattım; çok samimi olarak darbenin d'sini hissetsem bugün bile çekip giderim. Değil darbeler, mağdurlar ordusu olduğunu gördüm. Darbeci denen insanlara, bana 12 Eylül'de yapılanlar yapılıyor. Cezaevinde ziyarete gidiyorum. Gözleri yaşarıyor beni görünce. Onları izlerken hukukçuluğumdan utanıyorum, niye başaramıyorum diye." 

Sanık Yaşar Dilber'in, Kurmay Albay olduğunu, tutuklanmasaydı general olacağını anlatan Demirkılıç, "2 - 3 yaşında bir çocuğu vardı, tutuklandığında eşi hamileydi. Suç işleyenler cezalandırılmalıdır. Suçsuz insanları cezalandıran bir ülke, benim ülkem olamaz" diye konuştu.

"Olmayan şey savunulamaz"

Müvekkileriyle ilgili imzasız bir kağıt nedeniyle mahkumiyet kararı verildiğini savunan Demirkılıç, "Ne konuşayım, siz burada olsanız ne konuşurdunuz? Olmayan şey savunulamaz. Olmayan şeyin hukukçuluğu da olmaz" görüşünü ileri sürdü. 

Müvekkili Yaşar Dilber'in, listelerde adının lojistik şube müdürü olarak geçtiğini söyleyen Demirkılıç, şunları kaydetti:

"Dilber, lojistik şube müdürü değil, Aziz Nesin fıkrası gibi. İddianamede, gerekçeli kararda sihirli kelimeler var. Standart ve klişe. Sanıkların görevi kabul ettiğine ilişkin belgeler, tanık beyanları vardır, ses, foto kaydıyla tespit edilmiştir. Ama bunların hiç birisi yok. Siz nasıl bu adamın bunu kabul ettiğini anladınız, rüyanızda mı gördünüz? Bana ciddi konuş diyebilirsiniz, ama demeyin. Ciddiyeti kalmamış artık. Pırıl pırıl bir Türk subayını imha ettik, topluca hukukçular olarak. Gelecekte tarih bizi hukukçular olarak yargılayacak, onlar da kahraman olarak ülke tarihine geceçekler muhtemelen. Sesimiz gür çıkıyor, çünkü biz haklıyız. Deli saçmasıyla uğraşıyoruz. Burada kim gelirse gelsin bu davayı savunamaz.Dünyanın en ünlü yargıçları avukatları gelsin, yokun neyini savunalım.Sadece zaman kaybediyoruz burada.

Başkan Ertuğrul'dan "Napolyon" örneği

Mahkeme Başkanı Ekrem Ertuğrul, Demirkılıç'ın bu sözleri üzerine, şu uyarıları yaptı:

"Heyetimiz sözlü savunmanın olmazsa olmaz olduğu görüşünde ve bilincindedir. Yanılmıyorsam Napolyon, 'avukatların dilini kesin' demiş, bunu sağlayamayınca da 'İmparatora bağlılık yemini etsinler' demişti. 
Savunmaya, bunlara samimi olarak inanan heyet var karşınızda, bunu bilmenizi istiyorum. Ancak savunma dokunulmazlığı kapsamında da yüklenen suçun sübutuyla ilgili savunma yapılması gerekliliktir." 

Duruşmada, 13 sanığın avukatı Günizi Dizdar savunmasına başladı. Dizdar, verilen öğle arasının ardından savunmasına devam edecek.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın