
Bir zamanların ''ince hastalığı'' veremin, kişileri en verimli çağlarında vurduğu ortaya çıktı.***
ANKARA - Selma Bıyıklı -
Sağlık Bakanlığının ''Türkiye'de Verem Savaşı 2011 Raporu''na göre, hastaların yüzde 36'sı 25-44 yaş arasında.
Sağlık Bakanlığı Verem Savaş Dairesi Başkanlığınca ''Türkiye'de Verem Savaşı 2011 Raporu'' hazırlandı.
Rapora göre 2009 yılında toplam 17 bin 402 tüberküloz hastası verem savaşı dispanserlerinin kayıtlarına girdi. Yeni olguların oranı yüzde 91.6 (15 bin 943), önceden tedavi gören olguların oranı ise yüzde 8.4 (bin 459) olarak saptandı.
Sağlık Bakanlığının raporuna göre ''ince hastalığa'' erkekler kadınlardan daha fazla yakalanıyor.
Rapora göre, verem en çok genç ve orta yaş grubundaki kişilerde görülüyor.
Kayıtlardaki tüm hastaların yüzde 1.3'ü 0-4, 4.2'si 5-14, 20.5'i 15-24, 36.1'i 25-44, 26'sı 45-64, 11.9'u ise 65 yaş ve üstü kişilerden oluşuyor.
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı (RSHM) Moleküler Mikrobiyoloji Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı Şefi Prof. Dr. Rıza Durmaz, rapordaki bu veriyi değerlendirirken verem hastalığının kişileri en verimli çağda vurmasının, bu yaş grubundakilerin aktif bir yaşam sürmesinden kaynaklandığını söyledi.