Tuz kullanımına dikkat
Günlük tüketilen tuz miktarının 5 grama düşürülmesiyle felç ve kalp krizi riskini azaltmanın mümkün olduğu belirtildi.


Günlük tüketilen tuz miktarının 5 grama düşürülmesiyle felç ve kalp krizi riskini azaltmanın mümkün olduğu belirtildi.***
İSTANBUL
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, yaptığı açıklamada, besinlerde gereğinden fazla tuz kullanmanın sağlık açısından birçok zararı bulunduğuna dikkati çekerek, tuzun, felç, beyin damarı tıkanıklığı, kalp yetmezliği ve kalp krizi gibi birçok hastalığın tetikleyicisi olduğunu kaydetti.
Yüksek miktarda tuz tüketiminin vücutta ödeme yol açtığını belirten ve kardiyovasküler sistem üzerinde olumsuz etkiye neden olduğunun altını çizen Ökmen, şunları ifade etti:
''Tuz, damarlardaki basıncı artırarak, damarların büzülmesine yol açıyor. Aşırı miktarda kullanımı hipertansiyona yol açarken, felç, beyin damarı tıkanıklığı, kalp yetmezliği ve kalp krizi için de risk yaratıyor. Kan basıncını yükseltip, böbreklere zarar verirken, içeriğindeki sodyumun da doğrudan böbreklere olumsuz etkisi bulunuyor. Osteoporoza neden olabildiği gibi, mide kanserine de eğilim yaratan tuz, astım krizlerini de uyarıyor. Günlük tuz tüketimi 5 grama düşürüldüğünde felç riski yüzde 23, kalp krizi riski de yüzde 17 oranında azaltılabiliyor.''