
Alerjik hastalıkların dünya genelinde teknolojinin gelişmesiyle birlikte de çeşitlenerek arttığı bildirildi.***
ANKARA - Şenay Ünal
Çocuk hastalıkları Uzmanı Dr. Nejdet Birgen, 20. yüzyılın son çeyreğinde görülme sıklığının arttan alerjik hastalıkların Türkiye'de de karşılaşılan önemli sağlık sorunlarından birisi olduğuna dikkati çekti.
Her yaş grubunda alerjik hastalıklara rastlanıldığını ve gelişmiş ülkelerde her üç kişiden birinde bu rahatsızlıkların görüldüğünü kaydeden Birgen, mevsimlerin hastalıkların tetiklenmesinde büyük bir etken olduğunu, bu nedenle de özellikle sonbahar ve ilkbaharda belirtilerin ortaya çıktığını söyledi.
Dr. Birgen, alerjik reaksiyonların göz ve saman nezlesi, larenjit, astım, deride görülen egzama, ürtiker, kuru cilt sendromu, besin, ilaç ve aşı alerjileri, böcek alerjileri, anafilaksi (akut alerjik reaksiyon), sindirim sistemi alerjileri olarak sınıflandırıldığına dikkati çekerek, hastalıkta genetik yatkınlığın söz konusu olduğunu, bir ebeveyni alerjik olan kimselerde yüzde 30-50, her iki ebeveyni de alerjik olanlarda ise yüzde 60-80 oranında hastalığa yatkınlık görüldüğünü vurguladı.