Sağlık, arşiv

Raporlu hastalar haklarını kullansın

TEİS Genel Başkanı Saydan, raporlu hastaların, raporlu ilaçlarını bitirmeden 15 gün önce reçeteye yazdırabileceklerini bildirdi.

21.01.2013 - Güncelleme : 21.01.2013
Raporlu hastalar haklarını kullansın

ANKARA 

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, raporlu hastaların, raporlu ilaçlarını bitirmeden 15 gün önce reçeteye yazdırabileceklerini belirterek, hastaların bu haklarını kullanmaları gerektiğini, ihmal edip geciktirince SGK'nin ilk defa ilaç alıyormuş uygulaması yapıp sadece 28 günlük ilaç vereceğini bildirdi.

Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 10 Ocak günü yayınlanan ve 18 Ocak Cuma günü uygulamaya giren Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) değişikliği ile yanık, kansızlık, mantar enfeksiyonları, reflü ve gastro intestinal sistem ülserlerinde kullanılan ilaçların artık 28 günlük ödeneceğini belirtti. 

SGK'nın bundan sonra 1 ayı 28 gün olarak kabul edeceğini, tedaviye başlama ilaçlarının raporlu bile olsa yine 28 günlük ödeneceğini bildiren Saydan, raporlu hastaların, raporları olsa dahi ilk başlangıç ilaçlarını en fazla 28 günlük alabileceklerini kaydetti.

Bunu denetlemek için SGK'nın, sistemde hastanın son 3 ayda aldığı ilaçları kontrol ederek, yeni yazılan ilaç (veya eşdeğerine) bakarak 3 ay içinde yazılan ilacı kullanıp kullanmadığını denetleyeceğini ifade eden Saydan, eğer kullanmadıysa en fazla yine 28 günlük ilacın ödeneceğini, hasta son 3 ay içinde kullandıysa, 3 aylık ilaç ödemeye devam edeceğini anlattı.

İlaçlar raflarda kaldı

Tebliğ ile SGK'nin, ilacı ödeyeceği gün sayısını değiştirdiğini, eczanelerdeki ve firmalar tarafından SGK'nın ödeme gün sayısına göre üretilmiş ilaçların eczane raflarımızda kaldığını belirten Saydan, şunları kaydetti: 

''TEİS olarak raporlu hastalarımızı bilgilendirmek isteriz, raporlu ilaçlarını bitirmeden 15 gün önce reçeteye yazdırabilirler. Bu haklarını kullansınlar, ihmal edip geciktirince SGK ilk defa ilaç alıyormuş uygulaması yapıp sadece 28 günlük ilaç verecektir.

Devamlı değişen 10 günlük, 30 günlük, 28 günlük ilaç ödemeleri ülkemizdeki ilaçların 'ambalaj standartlarının' olmamasından kaynaklanmaktadır. İlaç tekelleri tarafından ilaçlar kurumun ödeme süresine göre, içindeki tablet, kapsül sayısını değiştirebiliyor. SGK, ilacı ödeyeceği günü değiştiriyor, eczanelerimizde bulunan firmalar tarafından ödenecek güne göre ayarlanmış ambalajlı ilaçlarımız eczane raflarımızda kalıyor. Atsan atılmaz, reçeteye versen SGK ödemez. Ne olacak bu ilaçlar? Hepsi bizim milli servetimizdir. 

TEİS olarak, ilaç ambalajları içindeki ilaç sayısı ile oynanmasını istemiyoruz. İlaçlara ambalaj standardı getirilmesini ve SGK'nın bir ayın kaç gün olduğu kararsızlığından vazgeçmesini, hastalarımızın 28 günlük ilaç çilesinden kurtarılmasını istiyoruz.''

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın