Dolar
32.48
Euro
34.73
Altın
2,337.94
ETH/USDT
3,115.90
BTC/USDT
62,851.00
BIST 100
9,915.62
Sağlık

'Kanser tedavisinde hekim motive edici olmalı'

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mutlu, "Kanser tedavisinde hastanın daha çok motivasyona ihtiyacı var. Bu dönemde hekimlerin daha motive edici ve iletişimci olmaları gerekiyor" dedi.

Orhan Kuzu  | 06.04.2016 - Güncelleme : 06.04.2016
'Kanser tedavisinde hekim motive edici olmalı'

Antalya

ANTALYA - Orhan Kuzu

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Mutlu, önceki yıllarda özellikle gelişmiş ülkelerde yapılan çalışmalarda travmalar ve kardiyovasküler hastalıkların ölüme neden olan rahatsızlıkların başında geldiğini ancak bunun yavaş yavaş değiştiğini söyledi. 

Son verilere göre 40 ile 80 yaş arasındaki en sık ölüm sebebinin kanser olduğunu belirten Mutlu, "Kansere bağlı ölümler 40 yaş öncesi bireylerde kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci sırada geliyor. Özellikle 2020'den sonra her 3 kişiden birinin kanser olma ihtimali gözüküyor." diye konuştu.

Mutlu, kanserden korunmanın birçok yolu olduğunu, bunların başında egzersiz ve diyetin geldiğini ifade ederek, uygun kiloda bulunmak gerektiğini kaydetti. 

"Kanser farklı bir hastalık"

Mutlu, kanserin farklı bir hastalık olduğunu, ön tanı alan hasta ve ailesinin bile etkilediğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Karşımızda sadece bir hasta yok. Onunla ilgilenen eşi, çocukları, yakınları ve bir çevresi mevcut. Hasta farklı olduğu gibi kanserle uğraşan hekimlerin de farklı olması gerekiyor. Zaten tıbbi onkologlar biraz daha farklı konseptte çalışmaktalar çünkü karşısındaki hastayı sıradan bir hasta olarak görmüyor. Hekim tüm toplumu etkileyen bir durumla karşı karşıya. Bu açıdan tıbbi onkologlar hastalarına duygusal davranıyor çünkü hastanın tedavi sürecinde daha çok motivasyona ihtiyacı var. Bu dönemde hekimlerin daha motive edici ve iletişimci olmaları gerekiyor."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın