Dolar
39.22
Euro
44.69
Altın
3,312.06
ETH/USDT
2,484.50
BTC/USDT
104,845.00
BIST 100
9,486.56
Sağlık

Diş fırçalama imkanı olmayanlara sakız çiğneme önerildi

Antalya Halk Sağlığı Müdürü Özdemir diş fırçalama olanağı bulunamadığı durumlarda sakızın da ağız temizliği için etkili olduğunu söyledi.

Leyla Ataman Koyuncuoğlu  | 03.12.2015 - Güncelleme : 03.12.2015
Diş fırçalama imkanı olmayanlara sakız çiğneme önerildi

Antalya

ANTALYA

 Antalya Halk Sağlığı Müdürü Murat Özdemir, diş fırçalama olanağı bulunmayan durumlarda sakızın da ağız temizliği için etkili olduğunu belirtti.

Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütünün raporuna göre diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının en yaygın görülen hastalıklar olarak kabul edildiğine işaret etti.  

Sağlıksız beslenme tarzı, sigara ve alkol gibi zararlı maddelerin kullanımı ve yetersiz ağız bakımı gibi faktörlerin ağız ve diş sağlığı bakımından risk oluşturduğuna dikkati çeken Özdemir, kraker, cips, kurabiye, tahıl gevreği gibi nişastalı besinler ile şekerlemelerin çürük oluşumuna neden olduğunu aktardı. 

Özdemir, yumurta, balık, et, tavuk gibi protein bakımından zengin besinlerin çürük oluşumuna katkısı bulunmadığını ifade eden Özdemir, diş fırçalama imkanı olmayan durumlarda sakızın da ağız temizliği için etkili olduğunu vurgulayarak, şunları belirtti:

"En önemli çürük önleyici besin ögesi su olurken özellikle de flor bakımından zengin su tüketilmesi öneriliyor. Tüketilen besinler güçlü dişler ve sağlıklı diş etleri için önem taşıyor. Süt, peynir, yoğurt grubu besinler çocukların güçlü kemiklere ve dişlere sahip olmaları için gerekli olan protein, kalsiyum ve fosforu sağlarken, et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar ağız sağlığı başta olmak üzere vücudumuz için gerekli olan protein, demir, B grubu vitaminleri ve bazı mineralleri sağlıyor. Ekmek ve tahıllar ise B vitamini, demir, mineral ve posa içerirken, sebzeler ve meyveler A, B, C vitaminleri ile potasyum, kalsiyum ve diğer mineralleri içerdiğinden sağlımız için tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor."

Muhabir: Leyla Ataman Koyuncuoğlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın