Deprem bölgesinde "enfeksiyon" riski
Uzmanlar, enkaz bölgelerinde enfeksiyon riskinin olabileceği uyarısında bulunuyor.

Uzmanlar, enkaz bölgelerinde enfeksiyon riskinin olabileceği uyarısında bulunuyor.***
ANKARA - Yeşim Sert Karaaslan
Şebeke sularında gelişebilecek sorunların, su ve gıdalara bulaşma olasılıkları nedeniyle kolera ve dizanteri gibi salgın potansiyeli ve ishal riskini artırabileceğini belirten uzmanlar, olası hayvan ısırıkları ile ilişkili kuduz riskine dikkati çekiyor.
Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Bakteriyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'da meydana gelen deprem sonrasında bölgede enfeksiyon riskinin görülebileceğini söyledi.
Deprem gibi doğal afetlerde, afetzedelerin artmış enfeksiyon duyarlılığı fazladan ölüm ve hastalık gibi sorunlarla karşılaşılmasına yol açtığını vurgulayan Şenol, ortamın enfeksiyonların yayılmasına daha müsait hale geldiğini belirtti.
Şenol, çok sayıdaki afetzededeki çeşitli yaralanmaların, enkaz altında dahi olsa ölü bedenlerin enfeksiyon gelişmesinde ve yayılmasında önemli olduğunu ifade ederek, ''Evleri harap olduğundan dolayı çok sayıda kişinin benzer ortamlarda yaşamak zorunda kalması, ortamdaki havayı soluması ve temasta bulunması gibi nedenler enfeksiyon riskini artırır'' diye konuştu.
Tetanoz riskine dikkat
Ayrıca yaralanmalarla ilgili en önemli sorunlardan birinin eksik bağışıklanmış erişkinlerde ''tetanoz'' gelişme olasılığı olduğunu dile getiren Şenol, şunları kaydetti:
''Tedavi ve izlem için hastanelere yatırılmış hastalarda artmış hastane enfeksiyon riski bulunmaktadır. Şebeke sularında gelişebilecek sorunlar, su ve gıdalardaki bulaşma olasılıkları nedeniyle kolera ve dizanteri gibi salgın potansiyeli ve ishal riski bulunmaktadır. Ayrıca olası hayvan ısırıkları ile ilişkili kuduz riski ortaya çıkmaktadır.
Süreç yüksek enfeksiyon riski göz ardı edilmeksizin planlı ve örgütlü biçimde yürütülmeli; olabildiğince çabuk su ve gıda emniyeti sağlanmaya çalışılmalıdır.
Bağışıklama, kişisel hijyen ve sağlık çalışanlarının enfeksiyon kontrol önlemlerine uyumu ile risk en düşük düzeyde tutulabilir.''