Dolar
32.32
Euro
34.92
Altın
2,214.39
ETH/USDT
3,577.20
BTC/USDT
71,110.00
BIST 100
9,079.97
Sağlık

'Ayaklı cankurtaran'lar hastalara umut olacak

Sağlık çalışanları ile ilk yardım sertifikalı gönüllüler, acil tıbbi durumlar ve kalp durması yaşayan vatandaşlara "Ayaklı Cankurtaran" uygulaması sayesinde en hızlı şekilde ulaşabilecek.

22.12.2015 - Güncelleme : 23.12.2015
'Ayaklı cankurtaran'lar hastalara umut olacak

İstanbul

İSTANBUL - İZZET TAŞKIRAN

Akıllı telefon, tablet ve masaüstü bilgisayarlara ücretsiz indirilebilen "Ayaklı Cankurtaran" uygulaması sayesinde sesli uyarı mesajı alan ve acil durumdaki hastanın yerini harita üzerinden tespit eden ilk yardım sertifikalı sağlık çalışanları ile gönüllüler, yaşam kurtarma zincirine göre hastalara anında müdahale edebilecek.

Her yıl binlerce insanın ani kalp durması sonucu hayatını kaybettiği Türkiye'de, hastaların yaşam kurtarma zincirine uygun müdahale edilmesi önem taşıyor. Kalp krizi veya acil tıbbi müdahale gerektiren durumlarda, hastanın hayatta kalması için ilk önce 112 Acil Servisi'nin aranması, ardından da aralıksız kalp masajı yapılması gerekiyor. Hastanın elektroşokla kalbinin yeniden çalıştırılması ve solunumunun yeniden kazandırılmasıyla olay yerine gelen sağlık ekiplerinin zaman kazanmasına ortam hazırlanıyor.

"Oranları artırmak istiyoruz"

Hayatta Kal Derneği Başkanı Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Vural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk yardım sertifikalı kişilerin yeterli olmadığına dikkati çekerek, "Ani ve acil tıbbi durum olduğunda hastaya müdahale olanağı Türkiye'de yüzde ikiyken bazı ülkelerde bu yüzde 50'nin üzerine çıktı. Biz de ülkemizdeki oranları artırmak istiyoruz" dedi.

Hastayla anında video bağlantısı

Hayatta Kal Derneği Başkanı Vural, masaüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlara indirilebilen uygulama ile hastanın durumunu video bağlantısıyla görülebileceğini, adres tarifi için harita üzerinden yönlendirilme yapılabileceğini dile getirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.