Sağlık

Asbestli topraktan akciğer kanseri bulgusuna rastlandı

Sivas'ın Yıldızeli ilçesine bağlı Sandal köyü'nde asbestli toprak nedeniyle 197 kişide akciğer zarı kanseri bulgusuna rastlandı.

Halife Yalçınkaya  | 17.12.2015 - Güncelleme : 17.12.2015
Asbestli topraktan akciğer kanseri bulgusuna rastlandı

Sivas

SİVAS - HALİFE YALÇINKAYA

Sivas'ın Yıldızeli ilçesine bağlı Sandal köyünde akciğer zarı kanserine yol açtığı öne sürülen asbestli toprağın yoğun olması, buradaki vatandaşları tedirgin ediyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 1993-2010 döneminde Cumhuriyet Üniversitesince (CÜ) Jeoloji Mühendisleri Odası Sivas Şubesi iş birliğiyle köyde yaşayan 126 erkek ve 93 kadın üzerinde yapılan incelemede, 190 kişinin akciğer zarı kanserine yol açtığı belirtilen asbeste maruz kaldığı tespit edildi. Köyde bu yıl da 4 kişi aynı hastalıktan hayatını kaybetti.

CÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekber Şahin, AA muhabirine, bölgede toprakta yaygın asbest olduğunu ve akciğer zarı kanseri hastalığıyla sıkça karşılaştıklarını söyledi.

Asbestli toprağın ilçenin özelikle Yozgat ve Tokat ile sınır bölgelerinde yaygın bulunduğunu anlatan Şahin, topraktaki asbestin solunum yoluyla vücuda geçtiğini bildirdi.

Bölgedeki vatandaşların, beyaz toprağı evlerinin duvarında sıva olarak kullandıkları için asbeste maruz kaldığını dile getiren Şahin, "Ev içinde kullandıkları beyaz toprak, zamanla ortama asbest lifleri salıyor. Bu asbest lifler de solunum yoluyla vücuda geçiyor. Vücuda geçtikten 30-40 yıl sonra bu hastalık meydana geliyor. Bu çalışmalarla da tespit edilmiştir" diye konuştu.

Köyde 1993-2010'te bir çalışma gerçekleştirildiğine işaret eden Şahin, 2012'de de 131 erkek ve 97 kadın üzerinde yapılan taramada, 197 kişide akciğer zarı kanseri bulgusuna rastlandığını belirtti. Şahin, bu kişilerden 130'una kemoterapi, 67'sine destek tedavisi uygulandığını söyledi.

Hastaların yüzde 98'inin 24 aylık sürede hayatını kaybettiğini söyleyen Şahin,"Hastalık çoğu zaman nefes darlığı, öksürük ve göğüs ağrısı şikayetleriyle ortaya çıkıyor. Vatandaşların asbestli toprak konusunda bilinçlendirilmesi, asbestli sıva kullanılan evlerde boyayla toprağın üzerinin kapatılması gerektiğini ifade etti.

Muhabir: Halife Yalçınkaya

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.