
ANKARA
Kurban Bayramı dolayısıyla AK Parti'yi CHP, MHP ve Saadet Partisi heyetleri ziyaret etti.
AK Parti Genel Merkezi'nde bayramlaşmaya gelen siyasi parti heyetlerini Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Beyazıt Kaçar, Halkla İlişkiler Başkan Yardımcısı Hüseyin Tutar, Kadın Kolları’ndan Meryem Göka ve Gençlik Kolları’ndan Burak Ceylan kabul etti.
AK Parti'yi ilk olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke başkanlığındaki CHP heyeti ziyaret etti.
Böke, AK Parti camiasının ve tüm İslam aleminin Kurban Bayramı'nı kutlayarak, bayramın çok güzel konulara vesile olmasını temenni etti. Böke, bayramlaşmanın çok güzel bir gelenek olduğunu, siyasi partiler arasındaki bayramlaşma geleneğinin güçlü bir demokrasi için yıl boyunca da devam etmesi gerektiğini söyledi.
Aktay da dini bayramların Allah’ın insanlara bir lütfu olduğunu belirterek, kendi hayatını yaşarken çevresinden ayrışan insanların bayramlarda bir araya geldiğini, aynı şeyleri yaptığını, aynı hisleri yaşadığını ve insan olduğunu hatırladığını belirtti.
Kurban Bayramı’nın ilk insan Hazreti Adem’den bu yana gelen bir gelenek olduğunu vurgulayan Aktay, ilk kurbanın Adem’in çocukları tarafından Allah’a sunulduğunu ve kurbanın insanın insan olmasının hikayesi olduğunu söyledi. “Kurban” kelimesinin anlamının “yaklaşmak” olduğuna işaret eden Aktay, “İnsanlar birbirine yaklaşır, insanlarla kainat birbirine yaklaşır, insanlarla Allah birbirine yaklaşır. Genel olarak insanın ortak değerlerine sahip olduğu, insanların ortak bir takım şeylere sahip oldukları bu vesileyle hatırlanmış oluyor” dedi.
Böke de bireyin merkezde olduğu barış, huzur, kardeşlik duygularının tekrar anımsandığı bayramları çok önemsediklerini belirtti.
Aktay, bayramlaşmada Halkla İlişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık’ın yer alacağını ancak annesinin vefatından dolayı kendisinin katıldığını anımsattı.
MHP heyetinin ziyareti
CHP heyetinin ardından AK Parti'yi MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya başkanlığındaki MHP heyeti ziyaret etti. AK Parti camiasının ve Türk milletinin bayramını kutlayan Karakaya, her bayram aynı temenni ve niyazlarda bulunamadıklarını belirterek, “İnşallah şu coğrafyadaki, bölgedeki özellikle Türk-İslam alemindeki, Müslüman alemindeki sıkıntıların bir an önce son bulması, huzura kavuşması en büyük temennimiz” diye konuştu.
Aktay da Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgenin ilginç olduğunu belirterek, bölgenin kandan, şiddetten çok fazla kurtulamadığı hissinin yanlış olduğunu, bu durumun son 100 yıldır devam ettiğini söyledi. Osmanlı ve Selçuklu yönetimlerinde bu coğrafyanın huzur gördüğünü vurgulayan Aktay, “Bugün bir arada bulunması neredeyse imkansız gibi görünen insanlar 500 yıl boyunca Osmanlı yönetimi altında hiçbir sorun yaşamadan, aradaki farkları bir zenginlik görerek hep beraber yaşadılar. Ne yazık ki son dönemlerde araya sokulan ırkçılık, mezhepçilik ve ‘taifiye’ diyorlar Araplar, bu fitnelerin ortaya sokulmasıyla bunların bir arada yaşamaları zormuş, imkansızmış gibi gösterildi. Bu fitneler bu coğrafyaya yabancı fitneler, dışarıdan ekilen fitneler” dedi.
Karakaya da ırkçılık ve dini farkların bir şekilde desteklenmesi ve başta Irak olmak üzere bölge ülkelerinin parçalanmasının Arap coğrafyasında ve Ortadoğu’da büyük sıkıntı doğuracağına işaret etti. MHP olarak komşu ülkelerin toprak bütünlüğünün korunmasını Türkiye’nin toprak bütünlüğüyle eş değer gördüklerini ifade eden Karakaya, Irak ve Suriye topraklarında Arap-Şii, Arap-Sünni devletlerinin kurulmasına yönelik çalışmalardan MHP olarak rahatsızlık duyduklarını her platformda dile getirdiklerini kaydetti.
Bayramların hayırlara vesile olmasını dileyen Karakaya, “İslam barış, kardeşlik, paylaşma dini, ama dışarıdaki yansımasında çok farklı gösteriyorlar. Onun için istiyoruz ki İslam’ın adına, özüne uygun bir yaşam, ortam bu coğrafyada kendini inşallah gösterecek. Bunun da bir sebebi vardır, yüce Yaratan’ın bir bildiği var” ifadelerini kullandı.
Karakaya’nın sözleri üzerine “Bizim bu coğrafyada oynadığımız başka bir rol yok” diyen Aktay, gerek Suriye gerekse Irak’ın toprak bütünlüğüne baştan beri duyarlı olduklarını söyledi.
Bölgede çok daha canlı ve aktif olunması gereken günleri yaşadıklarını ifade eden Aktay, “MHP’nin bu süreçte tezkereler konusunda takındığı tavrın memleketini, devletini düşünen bir siyasi olgunluk göstergesi. Kamuoyunda büyük bir takdirle karşılanmıştır MHP’nin bu konudaki tutumu. MHP’ye son zamanlarda sergilediği olgun tavır dolayısıyla teşekkür ediyoruz. Başka kritik zamanlarda da Sayın Bahçeli yönetimindeki MHP’nin çok olgun, devlet ve millet öncelikli duyarlılıkları en kritik zamanlarda sergilediğine şahidiz” dedi.
Karakaya da tezkere konularında konuyu bir hükümet meselesi olarak görmediklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Tezkereyi Türkiye Cumhuriyeti devletinin dışarıdaki gücü olarak görüyoruz, dışa karşı özellikle Silahlı Kuvvetlerin elinin, kolunun bağlı olmasının kimseye bir hayrı olmayacağı düşüncesiyle hareket ederek, burada da ‘evet’ yönündeki kararlılığımızı ortaya koyduk. Tezkereye ‘hayır’ demenin riskleri var, ‘evet’in de riskleri var. MHP olarak tezkerenin çıkmasından doğabilecek riskleri de sorumlu bir muhalefet anlayışıyla gündeme getirdik, bunları da gerektiğinde uygulamada gördüğümüz hataları da gündeme getireceğiz. Türkiye’nin birliği, bütünlüğü özellikle ulusal güvenliğiyle ilgili önemli bir husus olması münasebetiyle zaman zaman farklı değerlendirmeler siyasette olabiliyor, ama buradaki bizim hedef kriterimiz hükümetin getirdiği tezkereye ‘evet’ demekten ziyade, ülkenin ulusal güvenliğiyle ilgili bir konuyu bu şekilde değerlendirmek ve ‘evet’ ile sonuçlandırmak. Tezkerenin uygulamasında da sorumlu muhalefet anlayışıyla bildiğimizi söyleyeceğiz. İnşallah belki ihtiyaç olmadan sorunlar çözülecek, ama bu coğrafyada Türkiye’nin aktif olması gerekiyor. Geçmişteki en büyük sıkıntılardan bir tanesi de aktifliğimizi kaybetmemiz olmuş olabilir.”
Saadet Partisi heyetinin ziyareti
MHP heyetinin ardından AK Parti'yi Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Fethullah Erbaş yönetimindeki heyet ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Erbaş, şu anda Türkiye’nin esas sıkıntısının 2 milyona yakın Suriyeli mülteciler olduğunu ve bu konuda Birleşmiş Milletler’in hiçbir katkıda bulunmadığını, her ortamda da en büyük destekçinin ABD olduğuna dair yalan haberler yapıldığını söyledi.
Suriyelilerin vatanlarına gönderilmesi gerektiğini ifade eden Erbaş, IŞİD ile mücadelede koalisyon güçlerinin asker göndermeyeceğini, Türkiye’nin de koalisyona girmemesinin doğru olduğunu söyledi. Erbaş, “Tampon bölge meselesi Türkiye’nin meselesi, uçuşa yasak bölge de Türkiye’nin meselesi. Türkiye’nin bütün sorunu 2 milyon mülteciyi bir şekilde anavatanlarına göndermektir. Bunlar nasıl ikna edilecek, nasıl gönderilecek? Ya Esad ile… Büyüklerin bir sözü var, ‘bükemediğin kolu artık sıkacaksın’, başka çare yok. Barış yollarını aramak lazım, bu böyle giderse devamlı Türkiye kan kaybeder. Hiçbir ülke bizimki kadar bu konuda sıkıntılı değil” dedi.
Erbaş’ın sözleri üzerine mülteci sorununun insani bir mesele olduğuna işaret eden Aktay, Suriyelilerin kaçacak yer olarak Türkiye’ye geliyorlarsa, Türkiye’nin de geleneklerinden, tarihinden gelen bir tavırla, kapısını çalana kapısını kapatamayacağını söyledi. Mülteciler arasında her dinden, ırktan insan bulunduğuna dikkati çeken Aktay, “Kapımızı çalmak zorunda kalmışlar, hayatlarını kurtarmak zorunda kalmışlar, biz onlara kapımızı açarız. 100 bin bizim kırmızı çizgilerimizden birisiydi, aşarsa üstesinden gelemeyiz diye düşünmüştük, ama mevzu insan hayatı olduğu zaman, mevzu insani değerler olduğu zaman öyle görünüyor ki Cenab-ı Allah sizin tahammül kapasitenizi artırıyor, siz yeter ki ilkelerinizden vazgeçmeyin, yeter ki canını kurtarmak üzere kapınıza gelmiş insana kapıyı kapatmayın” şeklinde konuştu.
Suriye’deki sorunun bir an önce çözülmesini arzu ettiklerini, 2 milyon mültecinin gelişmiş ülkeler için bile olağanüstü rakamlar olduğunu ve başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkenin Türkiye’ye hayranlıkla baktığını belirten Aktay, “Bütün AB 'biz de mülteci kabul edelim' dediler, 30 binle başladılar 17 binle bitirdiler. 27 Avrupa ülkesi 17 bin insanı ancak kabul etti, onları da seçti doktor, mühendis olacak diye. Bu konuda milletimizle, devletimizle gurur duymamız gerekiyor. Allah kapasitemizi daha da artırsın, dünyanın her tarafından mazlumların sığındığı bir ülke olalım” diye konuştu.
DSP
Demokratik Sol Parti (DSP) DSP adına Genel Başkan Yardımcısı Dilara Tambova başkanlığındaki heyet bayramlaşma ziyaretinde bulundu. Tambova, ziyarette yaptığı konuşmada, Meclis dışındaki partilerin olayları dışarıdan, uzaktan takip ettikleri için bayramlaşma ziyaretlerinin fikirlerini diğer partilere aktarma da vesile olduğunu söyledi.
Türkiye gündeminin yoğun ve talihsiz meselelerle meşgul olduğunu ifade eden Tambova, ülke gündemini ilgilendiren konularda ve son olarak tezkere konusunda parlamento dışındaki partilerin daha fazla bilgilendirilmesinden yana olduklarını kaydetti.
Yasin Aktay da tezkerenin içeriğinin kamuoyunca bilindiğini çünkü yeni bir içeriğe sahip olmadığını, daha önceki tezkerelerle aynı mahiyette olduğunu söyledi.
Aktay, "Tezkere zaten vardı. 1 yıldır hatta ondan önceki yıldan devam eden tezkere vardı zaten. Bu tezkerenin uzatılmasıydı. Tezkereler vardı diye Türkiye hiç kimseye savaş açmadı. Tezkere ihtiyati bir şeydir. Tıpkı geçmiş yıllarda olduğu gibi ihtiyati bir şey. Elimizde yetkidir. Çevremizde hızla gelişen hadiseler oluyor. Bu hadiselere seyirci kalmamak için, gelene geçene bakmamak için, hiçbir inisiyatifiniz olmadan bakar durumda kalmamak için elinizde yetki olması lazım" diye konuştu.
Savaş açma, dışarıya asker gönderme ve başka ülkelerin askerleriyle ittifak kurma yetkisinin TBMM’ye ait olduğunu anımsatan Aktay, hükümetlerin bazen hızlı kararlar almak zorunda kaldıklarını ve tezkerenin de bunu kolaylaştırdığını söyledi.
Aktay, "Biz, elimizde tezkere var diye ona buna savaş açmaya meraklı olmadık. Bu konuda, halkımızın güvenini boşa çıkarmadık. Bundan sonra da çıkarmayacağımıza kimsenin endişesi olmasın. Tezkere var diye savaş olacak anlamına gelmiyor. İnşallah hiçbir zaman da savaş olmaz. Barış ile çözülecek sorunları barışla çözeriz" ifadesini kullandı.
Tombava da Türkiye’nin bulunduğu bölgedeki gelişmeler yaşanırken sınırların da korunması gerektiğine işaret ederek, sadece kendi ülke menfaatlerini düşünmediklerini, hiçbir ülkede karışıklık olmasını istemediklerini, savaşın kimse için iyi bir şey olmadığını kaydetti.
HÜDAPAR heyetinin ziyareti
HÜDAPAR Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, AK Parti camiasının bayramını kutladıktan sonra Çözüm Süreci’ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. HÜDAPAR olarak Çözüm Süreci’ne başladığı günden itibaren koşulsuz olarak destek sunduklarını ve sunmaya devam edeceklerini vurgulayan Yavuz, şu an asker ve polis cenazelerinin gelmemesi üzerinden Çözüm Süreci’nin okunduğunu, sadece bunun değil dağdaki gençlerin de cenazelerinin gelmemesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Son dönemde eski Türkiye düzenine mahsus OHAL görüntülerinin bölgede yeniden yaşandığını söyleyen Yavuz, "Belki JİTEM, Ergenekon tarzı yapılandırmalar Kürt halkının yolunu kesiyordu, kimlik kontrolü yapıyordu, esnaflarını haraca bağlıyordu. Şimdi o çetelerin yerine başka çeteler gelmiş. OHAL’den bu hale bir geçiş olmuş, Kürt halkının tekrar yolları kesiliyor, Kürt halkı tekrar maalesef haraca bağlanmış durumda. Orada bir grubun, örgütün hakimiyeti söz konusu. Biz bu manzaraların toplumsal barışı zedeleyeceğine inanıyoruz"
Yavuz’un sözleri üzerine Aktay da Çözüm Süreci’nin birileri tarafından istismar edilmesine izin verilmeyeceğini belirterek, "Çözüm Süreci birilerine bölgeyi terk etmek anlamına gelmedi. Ama birilerinin bir takım boşluklardan faydalanarak bunu suistimal etme gayreti içinde olduğunun biz de farkındayız. Ama buna kesinlikle müsamaha edilmemektedir. Çözüm Süreci, birilerinin bir takım fırsatları değerlendirme işgüzarlığına veya uyanıklığına, fırsatçılığına dönüşmemeli. Birileri o fırsatçılığı ne yazık ki yapıyor. Çözüm Süreci'ni, baştan itibaren baltalamaya çalışan Çözüm Süreci'ni istemeyen mihrakların işgüzarlığıdır" şeklinde konuştu.
BBP heyetinin ziyareti
AK Parti’yi son olarak Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Şenliler başkanlığındaki heyet ziyaret ederek, bayramlaştı. AK Parti Genel Merkezi'nin büyük kabul salonundaki bayramlaşmada Şenliler, salonun büyüklüğüne bakarak, "Efendim hazine yardımı alan partiyle, almayan parti belli oluyor" dedi. 2010 yılındaki halk oylamasında hazine yardımlarından bütün siyasi partilerin aldıkları oy oranında yararlanması gerektiği konusunda da bir maddi konulması talebinde bulunduklarını ve bu taleplerini halen sürdürdüklerini dile getiren Şenliler, Meclis dışında kalan partilere hazine yardımı verilmemesinin demokratik olmadığını öne sürdü.
Şenliler, "İktidar partisi olarak, demokratikleşme önündeki birçok şeyin önünü açan parti olarak buradaki hukuksuzluğun kaldırılmasını istirham ediyoruz. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bağış ve kampanyaları çok fazladır, bu yarışta bizim ayağımızdaki prangayı çözmenizi istiyoruz" diye konuştu.
Bayramlaşma ziyaretine gelirken BBP heyetinin aracının maddi hasarlı kazaya karıştığı bilgisi aldığını belirterek, "geçmiş olsun" diyen Aktay'ın ise "Bir yandan hazine yardımlarından şikayetçi olurken bir yandan maddi hasarlı kazalar maliyet çıkarmış" ifadesi salonda gülüşmelere neden oldu.
Şenliler, serzenişlerden kurtulmanın yolunun siyasi partilere aldıkları oy oranında hazine yardımı yapmaktan geçtiğini söylemesi üzerine Aktay da "ver kurtul" diyorsunuz diyerek güldü.
Aktay’ın sözleri üzerine de Şenliler, "Zaten efendim Çözüm Süreci derken de siz onu yapmıyor musunuz? Bir şeyler vererek kurtulma değil mi bu yaptıklarınız? Şu anda böyle bir politika uygulanıyor gibi bir intiba var" dedi.
Aktay da Çözüm Süreci’nin "ver kurtul" politikasıyla yürümediğini, devletin kendi vatandaşıyla kaynaşma sürecinin yaşandığını dile getirdi.
Siyasi partiler arası bayramlaşma ziyaretlerinin ardından AK Parti'de teşkilatla bayramlaşma programı düzenledi. Burada da AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Aktay ile bazı milletvekili ve belediye başkanları teşkilat mensuplarıyla bayramlaştı.
AK Parti'den CHP'ye ziyaret
AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir başkanlığındaki heyet, CHP'ye bayram ziyaretinde bulundu.
AK Parti heyetini, CHP Genel Merkezi'nde, Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu ve Parti Meclisi (PM) üyeleri karşıladı.
Karşılıklı bayram tebriğinin ardından konuşan Erdoğdu, bayramın acılı ve kaygılı geçtiğini, kan gölüne dönen Ortadoğu coğrafyasına Türkiye'nin sürüklenmesini istemediklerini söyledi.
Irak ve Suriye'de terör nedeniyle yerlerinden yurtlarından olmuş ailelere destek vermenin insanlık görevi olduğunu ifade eden Erdoğdu, "Başka ülkelerin iç işlerine karışmamız, toprak bütünlüğü konusunda alınmış Birleşmiş Milletler kararlarına saygı göstermemiz gerekir. Kendi ordumuzun, askerlerimizin canını böyle bir maceraya konu etmemek gerekir" dedi.
Ziver Özdemir de Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada acıların yaşandığını, temennilerinin birliğin, beraberliğin oluşması olduğunu kaydetti.
Başı dara girenlerin Türkiye'ye yönlendiğini, bunda Türkiye'nin güvenli bir ülke olmasının etkili olduğunu ifade eden Özdemir, AK Parti'nin buna özen gösterdiğini, tezkeredeki önceliklerinin, dışarıdan Türkiye'ye gelecek tehlikeleri önlemek olduğunu dile getirdi.
İslam'ın barış dini olduğunun altını çizen Özdemir, bölgede, IŞİD'in ve Esed'in yaptıklarını eleştirdi.
Özdemir, Türkiye'nin güvenliğini önceleyen meselelerde ortak mutabakatın oluşmasının önemli olduğunu vurguladı.
Ziver Özdemir'e ziyareti sırasında Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kozan ile Gençlik Kolları'ndan Eda Safiye Demir de eşlik etti.
MHP heyetinin ziyareti
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya başkanlığındaki heyet, CHP'ye bayram ziyaretinde bulundu.
Karşılıklı bayram tebriğinin ardından konuşan Erdoğdu, Türkiye'nin bölgesinde yaşananlar nedeniyle kaygı içinde olduklarını, tezkerenin, IŞİD'le mücadelenin ötesinde, Türkiye'yi sıcak savaşa ve Suriye'deki rejim değişikliği ortamına sürükleyeceğini düşündüklerini savundu.
Tezkerenin içeriğinin çok geniş olduğunu ifade eden Erdoğdu, "Keşke MHP de tezkereye hayır deseydi" dedi.
Mevlüt Karakaya da tezkerede bazı risklerin bulunduğunu ancak MHP'nin bu konuyu ulusal bir güvenlik meselesi olarak gördüğünü söyledi.
MHP'nin tezkereye "evet" diyerek, Türk Silahlı Kuvvetlerinin elini dışa karşı güçlendirme amacının olduğunu vurgulayan Karakaya, tezkerenin uygulanması noktasında oluşabilecek risklerin takipçisi olacaklarını ifade etti.
MHP'nin de CHP gibi Türkiye'nin komşularının toprak bütünlüğünden yana olduğunu belirten Karakaya, "Tezkereyi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, milli güvenliğin sağlanması noktasında elinin güçlenmesi şeklinde değerlendirdik. Risklerinin farkındayız, bunun da takipçisi olacağız" diye konuştu.
"ABD'nin itham etmesine gerek yok"
Ziyarette, basın mensuplarının, "ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak, özür diledi. Bu konudaki yorumunuz ne olacak?" sorusunu yönelttiği Erdoğdu, "ABD daha önce de 'IŞİD'e lojistik destek, sınırların açılması, silah yardımları' konusunda Türkiye'yi itham etmişti. Ayrıca, ABD'nin itham etmesine gerek yok, CHP milletvekilleri, TBMM tutanaklarını inceleyin aylardan beri çırpınıyorlar orada, 'yapmayın' diye. Delilleriyle, belgeleriyle, resimleriyle, yapılan lojistik desteği, sınırların nasıl açıldığını, Türkiye'de kurulmuş olan hastanelerde IŞİD militanlarının tedavi edildiğini, toplu namaz kılındığını, tırlarla silah gittiğini söylüyorlar" yanıtını verdi.
"ABD bizden özür diledi. Bunu ben, ciddiye alacak bir şey olarak görmüyorum" diyen Erdoğdu, önemli olanın Türkiye'nin bu lojistik desteği yapıp yapmadığının olduğunu kaydetti.
Aynı soruya Mevlüt Karakaya da "Muhalif grupların, IŞİD'in desteklendiği noktasında zaten aylardır iddialar var. Belgeler kamuoyunda yayınlandı. Bu noktada tekrar bir özür dilenmesi, Amerika'nın ali menfaatleri gereği yapılmış bir geri dönüş, bir algı operasyonu olabilir" cevabını verdi.
"Buna izin vermeyiz"
"Gezi soruşturmasında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'çıkar amaçlı suç örgütü kurmak' ile suçlanıyor. Soruşturmayı yürüten de Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı'ya daha önce iddianame hazırlayan bir savcı. Bununla ilgili değerlendirmenizi alabilir miyiz?" sorusuna, Erdoğdu, şu yanıtı verdi:
"Bu ilk değil, bundan önce de pek çok demokratik, ilerici hareket, kişi hakkında da bu iddialarda bulunuldu. Böyle bir cüreti göstermesi Genel Başkanımız hakkında... Bu cüretin bir sonucu olmaz. Türkiye'de, Gezi'yi terör örgütü grubuna sokup, anamuhalefet partisinin liderini de buna iliştirmeye kalkmak sonuç vermeyecek bir girişim, harekettir. Eğer öyle ise burada hepimiz teröristiz. Çünkü hepimiz, CHP Genel Başkanımızın Gezi olaylarındaki tavrının, görüşlerinin, bütün eylemlerinin arkasındayız. Buna kimsenin böyle bir şey yapmaya gücü yetmez. Bu girişim de gereken cevabı alacaktır. Gezi nedeniyle, anamuhalefet partisinin liderini 'şüpheli' sözcüğüyle yan yana getirip, Gezi'ye de terör örgütü demek, hukuk devletini ortadan kaldırmaya yönelik güçlerin nasıl bir faşizm özlediklerinin açık ifadesidir. Yok öyle şey, buna izin vermeyiz."
Mevlüt Karakaya da aynı soruya "İleri demokrasinin bir çıktısı, ciddiye almayın" yorumunda bulundu.
Erdoğdu da "Ben de ciddiye almıyorum" karşılığını verdi.
Diğer ziyaretler
Öte yandan, CHP'ye, Demokratik Sol Parti (DSP), İşçi Partisi (İP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Demokrat Parti (DP) ve Saadet Partisi (SP) heyetleri de ayrı ayrı bayram ziyaretinde bulundu.
Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu ve CHP'li Parti Meclisi (PM) üyesi kadınlar tarafından karşılanan heyetlere kolonya, çikolata ve çay ikram edildi.
Ağırlıklı olarak Türkiye'nin dış politikasının konuşulduğu ziyaretlerde, Erdoğdu, parti temsilcileriyle görüş alışverişinde bulundu.
MHP'de bayramlaşma
Siyasi partiler arasında gerçekleştirilen bayram ziyaretleri kapsamında MHP'ye, ilk ziyaret DSP ve AK Parti heyetleri tarafından yapıldı.
MHP'de konukları, Genel Başkan Yardımcısı Haluk Ayhan, Genel Sekreter Yardımcısı Abbas Bozyel, Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hidayet Vahapoğlu karşıladı.
Bayramlaşmaya, DSP adına Genel Başkan Yardımcısı Dilara Tambova ile Genel Sekterter Yardımcısı Hasan Uğurtürk ve Parti Meclisi Üyesi Erdinç Özdil geldi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, dini vecibelerin yerine getirilmesi açısından milli ve manevi duyguların daha yoğun yaşanması açısından bayramların önemli zamanlar olduğunu belirterek, "İslam dünyasının böylesi bir günde fevkalade mutluluk içinde bir bayram geçirmesini arzu etmekle birlikte İslam dünyasında bu günlerde üzücü olaylar yaşanıyor" dedi.
İslam dünyasının acılar içinde olduğunu ifade eden Ayhan, bundan birlik ve beraberlik içinde çıkılması gerektiğine inandıklarını söyledi. Ayhan, "İslam dünyasında farklılıkların minimum düzeye indiği yakınlaşmaların birliğin ve beraberliğin arttırılması gerekli. Bölgede yaşanan gelişmelerden Türkiye önemli ölçüde etkileniyor" diye konuştu.
DSP Genel Başkan Yardımcısı Tambova da sadece İslam coğrafyası olarak düşünülmemesi gerektiğini vurgulayarak, Ukrayna'da da olayların devam ettiğini anımsattı. Tambova, şöyle devam etti:
"Orada da olaylar devam ediyor. 'Yurtta barış ve dünyada barış' ilkesini benimsemiş bir parti olarak bizlere katılmak mümkün değil. Bayram günlerinde de normal günlerde de İslam coğrafyasında ve diğer ülkelerde bu sıkıntıları yaşamamalarını diliyoruz. Ama böyle bir gündem var maalesef. Mecliste bulunan partilerin konumu daha fazla. Sizlere bu ülke gündeminde daha fazla sorumluluk düşüyor."
AK Parti'den MHP'ye tezkere için teşekkür
MHP'ye ikinci ziyaret AK Parti heyeti tarafından gerçekleştirildi. AK Parti adına MKYK Üyesi ve Elazığ milletvekili Şuay Alpay başkanlığındaki heyet, Kurban Bayramı'nın hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.
Partisi adına konuşan Alpay, günlerin yoğun geçtiğini belirterek, "Siyasetin formatı değişiyor. Eski alışkanlıklardan daha farklı, daha yoğun bir program izleniyor" dedi.
"Kurban Bayramı'nın öncelikle, ülkemize, milletimize ve İslam coğrafyasına hayır, sağlık ve esenlik getirmesini Rabbim'den niyaz ediyorum" diyen Alpay, "Siyasetin gereğini yaparken, aynı zaman dostlukları da koruyoruz. Bu sebeple buradayız. İnşallah, bu bayram gerek ülkemiz ve milletimiz için gerek kanayan yaranın bulunduğu tüm coğrafyadaki tüm insanlar için barış ve esenliğin adımı olsun. Bütün arzumuz budur" diye konuştu.
Alpay, hükümete sınır dışına asker gönderme ve operasyon yapma yetkisi veren Irak-Suriye tezkeresi hakkında da değerlendirmede bulunarak, şunları kaydetti:
"MHP'nin ülkenin güvenliği ve selameti açısından tezkerede göstermiş olduğu tavrı tebrik ediyorum, kutluyorum. Doğrusu, yaklaşımları dikkate almak lazım. Onun için de ayrıca teşekkür ediyorum. Aynı gemide olduğumuz inancını hiç kaybetmememiz lazım. Farklı alanlarda farklı düşünebiliriz. Siyasi kanaatlerimiz, farklı şekillenebilir. Bu, fıtratın gereğidir. Fakat, ülkenin güvenliği ve selameti açısından ortak noktada hareket etmek hepimize güç kazandırıyor, hepimiz de aynı güçten istifade ediyoruz."
MHP Genel Başkan Yardımcısı Ayhan da "Partimin bu konuda gösterdiği tavır, MHP'nin daha önce aynı konularda gösterdiği hassasiyetle paralellik gösteren, partinin politikalarında bir sürekliliğin olduğunu göstermesi açısından önemlidir" dedi.
Partilerinin, bu konuda Türk milletinin geleceğini, güvenliğini ve güvenliğin sağlanmasında da Türkiye'ye yönelebilecek herhangi bir tehdide karşı hazırlıklı olunması yönünde bir değerlendirme yaptıklarını dile getiren Ayhan, "Bunun için kanaatimizi beyan ettik. Burada bir husus daha var ki, MHP'nin 2008'den beri beyan ettiği bu bölgede bir güvenlik şeridinin oluşturulması hususundaki düşünceler de bizim açımızdan önem kazanıyor" şeklinde konuştu.
Öte yandan Ayhan, bayramlara sevinçle girilmesinin arzu edildiğini ancak bu sevinci yaşayamadıklarını ifade etti. Türk İslam coğrafyasında sıkıntı yaşandığını belirten Ayhan, "Bu sıkıntılar hepimizi üzüyor, bu sıkıntıdan kurtulmanın gerekli olduğuna inanıyoruz. Başkalarının değil Türk milletinin belirlediği program üzerinden bu problemlerin çözüm yollarının araştırılması ve sağlanması gerektiğine inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Saadet Partisi ve DP heyetleri de konuk oldu
Bayram ziyaretleri kapsamında MHP'ye, Saadet Partisi ve DP heyetleri de konuk oldu.
MHP'de konukları, Genel Başkan Yardımcısı Haluk Ayhan, Genel Sekreter Yardımcısı Abbas Bozyel, Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hidayet Vahapoğlu karşıladı.
Bayramlaşmaya, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ömer İrer ile Genel İdare Kurulu Üyesi Fethullah Erbaş ve Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Ali Vural geldi.
Muhabir: Kadir Karakuş-Mehmet Tosun-Yeşim Sert Karaaslan
CHP ve BBP heyetleri MHP'ye konuk oldu
Bayram ziyaretleri kapsamında MHP'ye, CHP ve BBP heyetleri de konuk oldu.
MHP'de konukları, Genel Başkan Yardımcısı Haluk Ayhan, Genel Sekreter Yardımcısı Abbas Bozyel, Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hidayet Vahapoğlu karşıladı.
Bayramlaşmaya, CHP adına Genel Başkan Yardımcısı Selin Savet Böke ile Parti Meclis Üyeleri Yasemin Öney Cankurtaran ve Gül Çiftçi geldi.
Saadet Partisine ziyaretler
AK Parti Elazığ Milletvekili ve MKYK Üyesi Şuay Alpay, Gençlik Kollarından Gökhan Varan ve Kadın Kollarından Feyza Tokaç, bayramlaşma kapsamında Saadet Partisini ziyaret etti.
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Karaman, 7 Haziran'da yapılacak milletvekili seçimlerine katılacak partiler arasında bir adaletsizlik olduğunu ve bunun iktidar partisinin de katkılarıyla çözülmesini beklediklerini belirtti.
Gelecek yıl hazineden seçim yardımı olarak üç partiye toplam 555 milyon liranın dağıtılacağına işaret eden Karaman, "Bu hazineye herkes katkıda bulunuyor. Seçimlere giren bütün partilere aldıkları oy nispetinde para verilmesi gerekiyor. Bütün illerde aday gösteren bir partinin hazine yardımından eşit pay alması lazım bu seçimde çünkü milletvekili seçiminde aldığı oylara göre 4 yıl boyunca hazine yardımı alacak. Herkesin adaletli, eşit bir şekilde hazineden pay alarak seçime girmesi için ilginizi bekliyoruz" dedi.
Karaman, 2014 seçimlerinde bütün süreç boyunca partiye verilen sürenin 10 dakikayı geçmeyeceğini söyleyerek, "TRT'nin de bu seçimlerde bütün partilere adil davranmasını ama sonrasındaki 4 yılda aldığı oy oranına göre dakika vermesini arzu ediyoruz" diye konuştu.
"Problemin kaynağında darbe anayasası var"
Şuay Alpay da partisinin adaleti esas aldığını belirterek, seçimlerin siyasetin en zor ayaklarından biri olduğunu dile getirdi.
Hazine yardımıyla ilgili büyük eleştiriler yaptıklarını anımsatan Alpay "gönlümüzden geçen aslında yeniden bir siyasi partiler kanunu yapmak" diyerek, partilerin ayakta kalmasını sağlayacak yardımın yapılmasını doğru bulduğunu belirtti.
Alpay, "Ancak oransal olarak da eşit rakam söz konusu olmaz, o adalet olmaz. Problemin kaynağında darbe anayasası var. Arzumuz, bu millete bir sivil anayasa vermektir. 2015 genel seçimlerde başat maddelerimizden biri bu olacak. Eğer bu yapılırsa bu değişiklikler değerlendirilir" görüşünü bildirdi.
Alpay, Saadet Partisinin isteklerini parti yönetimine ileteceklerini, TRT'nin ise özerk bir yapıda olduğunu, yayın ilkeleri bulunduğunu ve seçim sürecinde YSK'ya uygun yayın yaptığını ifade etti.
"Ak kara belli olsun"
Saadet Partisine, MHP adına Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, MYK Üyeleri İsmail Hakkı Yücel ve Halil Öztürk, bayram ziyaretinde bulundu.
Kurban Bayramı'nın huzurlu geçmesi temennisinde bulunan Karakaya, "MHP olarak başından beri özellikle Suriye, Irak gibi komşularımızın toprak bütünlüğünü esas aldık. Kararlarımızı ve uygulamalarımızı da bu yönde geliştirdik ama malesef 10 yıldır bu coğrafyada bütünlüğü sağlayacak bir uygulamaya gidilemedi" diye konuştu. Karakaya, tezkereye de işaret ederek, "Çok tehlikeli ve riskli bir süreçten geçiyoruz, Allah hayretsin" ifadesini kullandı.
Mehmet Karaman da Saadet Partisinin gündemindeki siyasi partilere hazineden seçim yardımları ve TRT yayın sürelerine ilişkin isteklerini anlattı.
Bunun üzerine, "Yani ak kara belli olsun diyorsunuz" diyen Karakaya, şunları dile getirdi:
"Bu desteklerin kesinlikle demokrasiye verilen destekler olduğuna inanıyorum. Üzerinde çalışmak lazım, söylediğiniz son derece mantıklı. Ona biz parti olarak katılırız ama anamuhalefet ile AK Parti'nin katılması mümkün değil. Burada aslan payını iktidar alıyor. MHP'den bir kayıp olmayacak ama iktidar partisi çoğunlukta olduğu için onların yaklaşımı çok önemli. Onların yaklaşımı ya aslan payını alalım ya da kimse pay almasın noktasında. Hak ve hakkaniyetli paylaşıma eyvallah ama pay almama olayı siyaseti tamamen küresel sermayenin kontrolüne verir."
"Biz de tüm partilerin seçime eşit koşullarda girmesini istiyoruz"
Saadet Partisini, CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Saye Böke, PM Üyeleri Yasemin Öney, Elfin Aslan Tataroğlu ve Gül Çiftçi de ziyaret etti.
Böke, buruk bir bayram geçirildiğini fakat barış içinde, kardeşçe yaşanacak bir bayram dilediklerini söyledi.
Hazine yardımı ve TRT yayını ile ilgili partinin destek talebinin iletilmesi üzerine Böke, "Demokrasinin vazgeçilmezi bütün siyasi partilerin sistemin dahil olduğunu unutmadan, hak geçirmeden bu işin yapılması gerektiği zaten bizim prensiplerimizin başında geliyor. Biz de anamuhalefet olarak çok zor durumlarda bırakılıyoruz" cevabını verdi.
Gül Çiftçi ise "Bizim de parti olarak parlamentoda ve genel merkezde bu konuyla ilgili bir çalışmamız var. Biz de tüm siyasi partilerin seçime eşit koşullarda girmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu talebinizi genel başkanımıza ileteceğiz" diye konuştu.
DP, BBP, DSP, İP ve Hüda Par heyetleri de bayramlaştı
Demokrat Parti Genel Sekreteri Ertan Küçükay, Gençlikten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onur Başokur ve Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Fikret Çatmakas, Saadet partisini ziyaret etti.
Partilerinin eşit hazine yardımı ve eşit yayın süresi talebinin iletmesi üzerine Küçükay, "Bunlar bizim de müşteki olduğumuz iki nokta" diyerek, konuyu genel başkanlarına ileteceklerini ve hak arama noktasında millete gidilebileceğini kaydetti.
BBP'den ise Genel Başkan Yardımcıları Selahattin Şenliler, Ünsal Karabulut ve Genel Sekreter Yardımcısı Hikmet Karaca ile Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Ali Kolbaşı bayramlaştı. Şenliler, bayramların buruk geçtiğini söyleyerek, hükümetin icraatlarını endişe ile izlediklerini anlattı. Ortadoğu'daki gelişmelere işaret eden Şenliler, tezkereye olumlu ama tedbirli baktıklarını belirtti. Partinin gündemindeki seçim yardımları ve TRT'deki yayın süresi hakkına ilişkin isteklerinin iletilmesine üzerine ise Şenliler, "Bu konu bizim gündemimizde" yanıtını verdi.
Saadet Partisine bayramlaşmak için DSP Genel Başkan Yardımcıları Uğur Gürel ve Nursel Kızılırmak ile PM Üyesi Abbas Deniz de ziyaret etti. Kurban Bayramını tebrik eden Gürel, "Kaygılıyız ve bu kaygı nedeniyle tezkereye hayır diyoruz. Bu mezhep savaşına bizim de dahil olmamızı doğru bulmuyorum" diye konuştu.
Gürel, Saadet Partisinin destek talebine ilişkin ise "Hakça bir düzen istiyorsak hakça bir bölüşüm olması lazım ama iktidar hakça bir düzenden yana değil" yorumunda bulundu.
Saadet Partesini, Hüda Par'dan Genel Sekreter Mehmet Yavuz, Mamak İlçe Başkanı Abdulhalim Çelik ve Elmadağ İlçe Başkanı Nejdet Çelip ile İşçi Partisinden Genel Başkan Yardımcısı Hamit Zafer Kars ve Utku Reyhan, Öncü Kadın Ankara İl Yöneticisi Gonca Kayabekman ve Öncü Gençlik Ankara İl Başkanı Berkan Özer de ziyaret etti.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.