
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Sivas olayları davasının, zaman aşımı dolayısıyla düşmesini değerlendirdi.***
İSTANBUL
Arınç, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) 12. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada, Anadolu'da kullanılan ''Ne kadar ekmek o kadar köfte'' sözüne atıfta bulunarak, bunun ''Ne kadar milli gelir, o kadar demokrasi'' anlamına geldiğini söyledi.
Arınç, ''Milli gelir 500 dolar ise demokrasiniz de o kadar. Milli geliriniz 10 bin dolar ise demokrasiniz de o kadar. Bu her gün aynı denklem içinde doğru sonuç veren bir şeydir. Geçmişteki hayatımıza bakın, şimdiki hayatımıza bakın. Siyasi istikrar ekonomik istikrarı getirdi. Birinin bozulması öbürünü de etkiler. Aynen siyam ikizleri gibi ayrılmaz parça bunlar. Ayıralım derseniz maalesef ikisi de zarar görür'' diye konuştu.
Sivas davası kararını değerlendirdi
Törenin ardından basın mensuplarının Sivas davasına ilişkin sorularını yanıtlayan Arınç, şunları kaydetti:
''O da şudur; bu katliam gibi feci olayda kusuru bulunan veya kusurlu oldukları düşünülen kamu görevlileri hakkında bir soruşturma başlatılıp, bunlarla ilgili bir yargılama yapılabilir. Dönemin valisinden, içişleri bakanından, hükümetten, sorumlu kişilerden ve olay sırasında görüşmeler yapıldığı iddia edilen kişilerden, olaya kayıtsız kalanlardan, bu olayın sonuçlanmasında şu veya bu şekilde katkısı bulunanlardan, kimlerse, o kişiler hakkında soruşturma yapılarak asli fail olmasalar bile olaya dolaylı olarak sebebiyet verdiği iddia edilen kişilerin yargılanması da bence bu yargılamadan daha önemlidir.
Savcılarımızın bu iddia üzerine bir soruşturma yapmasında ben şahsen fayda görüyorum. Bu olayda hayatını kaybedenlere tekrar Allah'tan rahmet diliyorum. Bu karar sebebiyle yargı siteminde bir arıza olduğu düşünülüyorsa Yargıtay'ın incelemesini müteakip bu konuda yeni bir yasal düzenleme yapılmasının da faydalı olacağına inanıyorum.''
İnsan hayatı bu kadar ucuz görülmemeli
Başbakan Yardımcısı Arınç, 11 işçinin öldüğü çadır yangınına ilişkin şunları söyledi:
"Trilyonluk yatırımların yapıldığı, milyarlık harcamaların yapıldığı bir işyeri inşaatında insan hayatı bu kadar ucuz görülmemeli. İnsan hayatı her şeyden daha değerli. İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda her firma, üzerine düşeni mutlaka yerine getirmek zorunda. Eğer yanıcı maddelerden basit çadırlarda insanlar barınmaya muhtaç edilmişse, bu bir insanlık suçudur."
Arınç, "Bence 236 milyon dolarlık olduğu iddia edilen inşaatın 10 tanesini bir araya getirip, 100 tanesiyle çarpsanız, orada vefat eden bir yurttaşımızdan daha kıymetli değil. Bu kardeşlerimize de Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.