
İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, ''Suriye'ye askeri müdahale çok daha fazla yıkım getirir, biz buna karşıyız'' dedi.***
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la yapacağı görüşme öncesinde BM'de basın toplantısı düzenledi.
Suriye'deki durumun tüm uluslararası toplum için büyük endişe kaynağı olduğunu belirten İhsanoğlu, İİT'nin hem siyasi çözüm hem de insani yardımlar kapsamında yardımcı rol oynadığını anlattı.
Suriye'ye BM ile müşterek insani yardım gönderdiklerini ve heyetin Şam'a vardığını söyleyen İhsanoğlu, İİT'nin Suriye'deki olayları başından beri yakından takip ettiğini, siyasi olarak sorunun çözümünde BM-Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan'ın misyonunu desteklediklerini vurguladı.
Suriye'de sorunun çözümüne yönelik bir soru üzerine İhsanoğlu, Suriye'de neler yapılmaması konusundaki liste üzerinde neredeyse herkesin anlaştığını belirterek, ''Herkes askeri müdahaleye karşı ve bunun çok önemli nedenleri var. Böyle bir seçenek Suriye'ye çok daha fazla yıkım getirir, biz buna karşıyız'' dedi.
Türkiyesiz çözüm mümkün değil
Türkiye'nin Suriye'de ''anahtar ülke'' olduğu belirtilerek, ''Türkiye'yi Suriye içine çekmek isteyenler olduğu'' yönündeki yorumları nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine ise İhsanoğlu, ''Türkiye'nin önemi çok büyüktür, Türkiyesiz çözüm de bence üretilemez, çünkü komşudur, en büyük müşterek sınıra sahiptir. Geçmişten gelen önemli münasebetleri vardır, aile birlikleri vardır, halk iç içe geçmiştir sınırda. Daha sonra da göç hareketi başlamıştır, yani rejimden kaçan insanlar Türkiye'ye iltica etmişlerdir, sığınmışlardır'' dedi.
İhsanoğlu, ''Türkiye'nin bölgedeki siyasi ağırlığı ve uluslararası camiadaki artan rolü göz önünde bulundurulduğu zaman Türkiyesiz bir çözüm mümkün değil'' dedi.
Suriye konusunda İİT olarak İran ile görüşüp görüşmediklerinin sorulması üzerine ise İhsanoğlu, İran ile Suriye arasında bir ittifak olduğunun bilindiğini belirterek, ''Onun için de İran'ın devre dışı bırakılması bence yanlış olur'' diye konuştu.
BM Genel Sekreteri Ban ile görüştü
İhsanoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile New York'ta BM Genel Merkezinde basına kapalı görüştü.
BM Genel Sekreteri Ban'ın ofisinde düzenlenen görüşmeye Ban'ın siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe ile İİT'nin BM Temsilcisi Büyükelçi Ufuk Gökçen de katıldı.