
Kurban Bayramı, Osmanlı döneminde çeşitli adet ve geleneklere göre kutlanıyordu.***
İSTANBUL - Nurhan Çorlu
Araştırmacı-yazar Mustafa Armağan, devletin ileri gelenlerinin (ekabir) konaklarında Kurban Bayramı merasimleri kapsamında zilhicce ayı (kurbanın kesildiği ay) yaklaşınca hane sahibinin kendisine olduğu kadar eşi, çocukları, vefat etmiş anne ve babası için güçlü ve büyük birer koyun aldığını söyledi.
Kurban Bayramlarında çeşitli gelenekler olduğunu anlatan Armağan, ''Şimdilerde ihmal ettiğimiz hayvanın gözlerini bağlamak, kurban kesme işleminin ayrılmaz bir parçasıydı. Bu iş için özel olarak 5-10 parça astar hazırlanırdı'' dedi.
Hırka-i Sadet Dairesinin kapısının yanında yaklaşık 40 koçun kurban edildiğini ve ilk koçu padişahın kestiğini ifade eden Armağan, şunları kaydetti:
''Kurbanın kanından evin en küçük çocuğunun alnına sürülmesi ve postunun tekkeye yollanması adettendi. Aşırı et tüketimi yüzünden bozulmaya meyyal sindirim
sistemini düzeltmek için sofrada tatlı olarak muhakkak turunç reçeli bulundurulurdu.''