Dolar
32.38
Euro
35.17
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,565.80
BTC/USDT
70,801.00
BIST 100
9,079.97
Kültür

12. Contemporary Istanbul'un VIP açılışı yapıldı

Çağdaş sanatın en iyi örneklerini İstanbul'da bir araya getirmeyi hedefleyen 12. Contemporary Istanbul'un (CI) VIP açılışı yapıldı.

Çiğdem Alyanak  | 13.09.2017 - Güncelleme : 14.09.2017
12. Contemporary Istanbul'un VIP açılışı yapıldı

Istanbul

İSTANBUL

Akbank'ın desteği, Ferko ile Yıldız Holding ortak sponsorluğunda Lütfi Kırdar Rumeli Salonu ve İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 12. Contemporary Istanbul, 42'si yabancı toplam 73 galeri, bin 500 eseri sanatseverlerle buluşturdu.

Galeri Binyıl'ın kurucusu İlknur Şanal, daha çok genç sanatçıları desteklemeye çalıştığını belirtti.

Bu yıl 12'nci yılını kutlayan Contemporary Istanbul'a 7'nci kez katıldığını ifade eden Şanal, "Son beş yıldır da Contemporary Istanbul'un yurt dışı fuarlarına gidiyorum. Burada olmaktan çok mutluyum. Çok başarılı bir organizasyon. Yurt dışı fuar tecrübem olduğu için burayı son derece başarılı buluyorum. Çağdaş sanat eserlerine ilgi büyük, müthiş bir kalabalık var." dedi.

Galeri Binyıl'ın kurucusu İlknur Şanal

Heykel sanatçısı Serap Gümüşoğlu da yapıtlarında referans olarak çocukların oynadığı oyunlardan yola çıktığını ve zamanın her anında bir oyuna adapte olunduğuna inandığını belirtti.

Heykel sanatçısı Serap Gümüşoğlu

Dondurma kaşıklarından tablo

Geri dönüşüme dikkati de çekmek amacıyla dondurma kaşıklarını renklendirerek yaptığı "Ege'de günbatımı" adlı tabloyla etkinliğe katılan sanatçı Şela Mistriel de eserlerinin, uzun soluklu çalışmalar olduğunu anlattı.

Sanatçı Şela Mistriel

Her nesnenin, dönüştürülerek estetik bir eser üretilebileceğini ifada eden Mistriel, "Bu yüzden bir nesneyi ele alıp, kendi estetik anlayışım içinde bunu derlediğimde bir esere ulaşabiliyorum. Bu bugün kaşık olur, başka bir şey olur. Sanat yapmak için herhangi başka bir şeye ihtiyaç yok. Herhangi bir nesne bizim sanat yapmamız için de yeterli aslında. Bunu anlatmaya çalışıyorum bir yandan da. Sanat öyle bir yere geldi ki sanat için ya da ifade etmek istediğiniz şey için malzemenin sınırı yok. Resim bölümünden mezun olduğum için sadece boyada kalmak gerekli değil. Dünya başka bir bakış açısıyla sanatı icra ediyorsa, neden biz de yapmayalım ki bunu?" diye konuştu.

Etkinliğe, "Dünyanın gözyaşları", "Sükunet" ve "Şiddet" adlı tablolarıyla katıldığını belirten Seval Özcan, yaptığı eserlerde toplumsal problemlere vurgu yapmak istediğini ifade etti.

Sanatçı Seval Özcan

"Dünyanın gözyaşları" adlı eserinin soyut ve katmanlı bir tablo olduğunu dile getiren Özcan, şunları söyledi:

"Tablonun üzerinde bir doku var. Bu dokuların her biri aslında bizim iç dünyamızda yaşadığımız problemlere, ton geçişleriyle vurgu yapıyor. Etkinliğe ilk kez katılıyorum. Bu yıl son derece kalabalık ve bu kalabalığı gördükçe mutlu olduk. Fuarda çocuklar için de bir oyun alanı var. Bir anne olarak çocukların da burada olmasını önemsiyorum. Yeni neslin sanatla birleşmesi çok etkili. Çünkü sanat iyileştirir ve birleştirir. Herkes daha çok sanata maruz kalmalı ki çocuklarımız güzel bir şekilde yarınlara erişsin."

Etkinliğe Yunanistan'dan üzerinde el figürlerinin yer aldığı üç tablo ve bir tahterevalli şeklindeki dekoratif eseriyle katılan sanatçı Lena Morfogeni, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Sanatçı Lena Morfogeni

Bir çocuk oyuncağı olan tahterevallinin bile tek başına kullanılamadığını anlatan Morfogeni, "Şu hayatta, insanın insana ihtiyacı var. Bu eserde iyimser olmak ve yardımsever olmanın önemine dikkati çekmeye çalıştım. Türkiye'de bir sanat etkinliğine ilk kez katılıyorum. Özellikle böyle büyük bir alanda düzenlenen bu çağdaş sanat eserleri fuarı beni etkiledi." dedi.

Açılışa, aralarında iş adamı Ali Koç, sanatçı Engin Altan Düzyatan, Cem Yılmaz, futbolcu Volkan Demirel, karikatürist Erdil Yaşaroğlu ile Anadolu Ajansı (AA) İstanbul Haberleri Editörü Hüseyin Altınalan ile AA Kültür-Sanat Haberleri Editörü Bünyamin Yılmaz'ın da bulunduğu çok sayıda isim katıldı.

Muhabir: Çiğdem Alyanak

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.