• Altın : 4,352.49
  • BIST 100 : 10,642.60
  • BIST 30 : 11,818.22
  • BTC/USDT : 117,448.00
  • Dolar : 40.57
  • ETH/USDT : 3,757.30
  • Euro : 47.62
HUAWEİ KURUMSAL

Huawei, IPSOS işbirliğiyle yürüttüğü "2025 Avrupa Sağlık Araştırması" sonuçlarını paylaştı

Huawei Türkiye Tüketici Elektroniği Grubu Marka Pazarlama Direktörü Mustafa Can Akbaş, "Bütünsel çözümlerle, bilgi ile eylem arasındaki köprüyü kurarak daha sağlıklı bir toplum hedefine katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz" dedi

  • 25.07.2025
  • Muhammet Fatih Kabasakal
  • Istanbul
  • Teknoloji
news

İSTANBUL (AA) - Huawei ve küresel pazar araştırma ve danışmanlık şirketi IPSOS tarafından yürütülen 2025 Avrupa Sağlık Araştırması, Türkiye'deki bireylerin sağlıklı yaşam bilgisine sahip olduğunu ancak bu bilgileri günlük yaşamlarına yansıtmakta zorlandığını ortaya koydu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, araştırma kapsamında Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 8 ülkede 18-64 yaş grubunu temsil eden yaklaşık 1000'er kişilik örneklemlerle çevrim içi veri toplandı. Araştırma, bilgi ile eylem arasındaki farkın özellikle kilo kontrolü, fiziksel aktivite, stres yönetimi ve uyku düzeni konularında belirgin olduğunu gösterdi.

Araştırmaya göre, Türkiye'de bireylerin yüzde 66'sı genel sağlık durumunu olumlu değerlendirirken, yalnızca yüzde 18'i sağlığını 'mükemmel' olarak tanımlıyor. 50 yaş üstü bireylerde bu oran yüzde 60'a gerilerken, akıllı saat kullanıcılarının yüzde 75'i sağlığını iyi olarak değerlendiriyor. Kullanıcı olmayanlarda ise bu oran yüzde 64'te kalıyor.

Türkiye'de bireylerin yüzde 34'ü aşırı kilolu kategorisinde yer alırken, bu oran araştırmaya katılan ülkeler ortalamasının üzerinde bulunuyor. Obezite oranı ise yüzde 18 ile ortalamaya yakın seviyede seyrediyor.

Toplamda nüfusun yüzde 52'si aşırı kilolu veya obez kategorisinde yer alırken, bu oran, araştırmaya katılan 8 ülkenin toplam ortalaması olan yüzde 48'in üzerinde bulunuyor.

Cinsiyete göre değerlendirildiğinde, erkeklerin yüzde 64'ü, kadınların ise yüzde 40'ı aşırı kilolu veya obez grubunda yer alıyor. Yaşla birlikte kilo alma eğilimi artarken, 50 yaş üzeri bireylerde bu oran yüzde 66'ya ulaşıyor.

- Halkın yüzde 44'ü mevcut stres seviyesinden memnuniyetsiz

Fiziksel aktivite açısından Türkiye, araştırmaya katılan ülkeler arasında en düşük seviyede yer aldı. Bireylerin yüzde 67'si Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) önerdiği asgari hareket düzeyine ulaşsa da, bu oran diğer ülkelerle kıyaslandığında en düşük oran olarak kaydedildi.

Nüfusun yüzde 33'ü önerilenin altında bir fiziksel aktivite düzeyine sahip bulunuyor. Bu durumun nedenlerinden biri olarak bilgi eksikliği öne çıkarken, katılımcıların yalnızca yüzde 15'i DSÖ'nün yönergeleri hakkında ayrıntılı bilgi verebiliyor.

Türkiye, yüzde 46 ile araştırmaya katılan ülkeler arasında çok yüksek stres seviyesini bildiren ilk ülke oldu. Bu oran, ülkeler genelinde ölçülen yüzde 35'lik ortalamanın belirgin şekilde üzerinde yer aldı. Düşük stres seviyesi bildirenlerin oranı ise yalnızca yüzde 15 olurken, katılımcıların yüzde 44'ü mevcut stres düzeyinden memnun olmadığını ifade etti.

Türk halkının yüzde 66'sı gecelik ideal uyku süresi konusunda emin olmadığını belirtirken, bu oran Polonya ile birlikte araştırmadaki en yüksek düzey olarak öne çıktı. Uyku konusundaki bu belirsizlik, doğrudan uyku kalitesine yansırken, katılımcıların yüzde 32'si önerilen 7-9 saatlik sürenin altında uyuyor.

Kullanıcıların yüzde 68'i önerilen uyku süresine uyduğunu belirtirken, bu durum akıllı saatlerin hatırlatma ve takip işlevlerinin davranış değişiminde etkili olduğunu ortaya koyuyor.

- 'Toplum hedefine katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz'

Açıklamada görüşlerine yer verilen Huawei Türkiye Tüketici Elektroniği Grubu Marka Pazarlama Direktörü Mustafa Can Akbaş, Huawei olarak, teknolojinin insan hayatını iyileştirme gücüne inandıklarını belirtti.

Akbaş, IPSOS ile gerçekleştirilen araştırmanın, Türkiye'de proaktif sağlık yönetimi konusunda büyük bir potansiyelin varlığına işaret ettiğini kaydetti.

İnsanların sağlıklı yaşamak istediklerini ancak bu hedefe ulaşmak için doğru araçlara ve motivasyona ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Akbaş, şunları kaydetti:

'Biz de tam bu noktada devreye giriyoruz. Gelişmiş sensörlere sahip, bilimsel verilere dayalı ölçümler yapan ve kişiselleştirilmiş geri bildirimler sunan akıllı saatlerimizle, her kullanıcının kendi sağlığının yöneticisi olmasını hedefliyoruz. Stres yönetiminden uyku takibine, egzersiz planlamasından temel sağlık göstergelerinin izlenmesine kadar sunduğumuz bütünsel çözümlerle, bilgi ile eylem arasındaki köprüyü kurarak daha sağlıklı bir toplum hedefine katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz.'