• Altın : 4,036.68
  • BIST 100 : 9,078.43
  • BIST 30 : 9,900.06
  • BTC/USDT : 97,056.00
  • Dolar : 38.56
  • ETH/USDT : 1,846.60
  • Euro : 43.65
EDENRED

Edenred'den 2025 yılı günlük yemek bedeli istisnası değerlendirmesi

Edenred Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Selçuk Boztepe, günlük yemek bedeli istisnasının, sağlıklı bir öğünü karşılayacak oranda olması gerektiğini savunduklarını ifade etti

  • 31.12.2024
  • Enes Ege
  • Istanbul
  • E-ticaret
news

İSTANBUL (AA) - Edenred Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Selçuk Boztepe, günlük yemek bedeli istisnasının, sağlıklı bir öğünü karşılayacak oranda olması gerektiğini savunduklarını ifade etti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 2025 yılı için gelir vergisinden istisna tutulacak günlük yemek bedeli KDV dahil 264 lira olarak açıklandı. Hem işverenlerin hem de çalışanların gündeminde sıkça yer alan yemek ödeneği, çalışanların mutluluğunu, motivasyonunu ve verimliliğini doğrudan etkileyen en önemli yan haklardan biri olarak öne çıkıyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü için Christopher Wanjek'in yaptığı araştırma, dengeli ve düzenli yemek yiyen çalışanların iş verimliliğinin yüzde 20 arttığını gösterirken bu konuda yapılan düzenlemelerin önemini bir kez daha vurguluyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Edenred Türkiye CEO'su Boztepe, gelir vergisinden istisna tutulan günlük yemek bedelinin her yıl devlet tarafından güncellendiğini belirtti.

Boztepe, şirketlerin de açıklanan yeni tutara göre çalışanlarının kart bakiyelerini düzenlediğini aktararak, 'Ancak Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı verilere göre gıda enflasyonu, genel enflasyonun üzerinde seyrediyor. Bu durum, belirlenen vergi istisna tutarında yapılan yemek ödemelerinin, çalışanların aylık öğle yemeği ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalmasına neden oluyor. Günlük yemek bedeli istisnasının, sağlıklı bir öğünü karşılayacak oranda olması gerektiğini savunuyoruz.' ifadelerini kullandı.

- 'Yemek ödenekleri, çalışanların en hassas olduğu konulardan biri olarak öne çıkıyor'

Yan hakların artık maaşlar kadar değerli hale geldiğini kaydeden Boztepe, 'Araştırmalara göre çalışanların yüzde 60'ı kalma/gitme kararını maaş ve yan haklara dayanarak veriyor. Randstad 2024 İK Trendleri Raporunda çalışanların 'Bir şirketi çekici kılan şey nedir?' sorusuna ilk sırada 'rekabetçi maaş ve yan haklar' yanıtı verdiği görülüyor. Workmonitor'24 araştırmasında da çalışanların yüzde 93'ü için en önemli konu yine maaş ve yan haklar. Ancak, çalışan bağlılığı ve memnuniyetindeki olumlu etki sadece kağıt üzerinde yan hak vermekle değil, talepleri doğru karşılayan yan haklar vermekle sağlanıyor. Bu noktada yemek ödenekleri, çalışanların en hassas olduğu konulardan biri olarak öne çıkıyor.' açıklamasında bulundu.

Boztepe, yemek kartlarının, yemek hizmetleri sektörünü kayıtlı hale getirerek kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye destek verdiğine değinerek, şu değerlendirmede bulundu:

'Ekonomik zorlukların yaşandığı bu dönemde şirketler, yemek ödeneğini yemek kartı üzerinden verdikleri zaman elde ettikleri vergi istisnası sayesinde hem kaynaklarını verimli kullanabiliyor hem de çalışan motivasyonunu yükseltebiliyor. Üstelik her ölçekten şirket, yalnızca bir çalışanı olsa da herhangi bir bürokratik işleme tabi olmadan hızlıca ve kolayca bu sisteme dahil olabiliyor ve bu sistem restoranlara düzenli müşteri akışı sağlayarak cirolarını artırıyor. Özetle, ülke ekonomisine bütünsel bir katkı sağladığımızı söyleyebilirim.'