• Altın : 3,999.38
  • BIST 100 : 9,668.36
  • BIST 30 : 10,615.09
  • BTC/USDT : 103,560.00
  • Dolar : 38.85
  • ETH/USDT : 2,551.40
  • Euro : 43.37
VODAFONE

Vodafone, WWF-Türkiye ve Habitat Derneği'nden yeni sürdürülebilirlik projesi

Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy, "E-atıkların geri dönüşümünü teşvik etmeye ve farkındalık yaratmaya devam etmemiz gerektiğine olan inancımızla WWF-Türkiye ve Habitat Derneği işbirliğiyle 'Dünya İçin Lazım' projesini hayata geçirdik" dedi

  • 16.05.2025
  • Oktay Özdemir
  • Istanbul
  • Bilişim
news

İSTANBUL (AA) - Vodafone, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) ve Habitat Derneği işbirliğinde 'Dünya İçin Lazım' başlıklı sürdürülebilirlik projesini hayata geçirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, daha sürdürülebilir bir dünya hedefiyle çalışmalarını sürdüren Vodafone, elektronik atıkların geri dönüşümünü teşvik etmek ve konuya ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla başlattığı projelere bir yenisini daha ekledi.

'Bu Atıklar Kod Yazıyor' projesiyle çalışanlarının ve iş ortaklarının katkılarıyla toplanan e-atıkları geri dönüştürerek açtığı kodlama sınıflarıyla çocukların hayatına dokunan Vodafone, şimdi de WWF-Türkiye ve Habitat Derneği işbirliğinde 'Dünya İçin Lazım' projesini hayata geçirdi.

Projeyle e-atıkların geri dönüştürülerek hem doğanın korunması hem de doğa bilinci yüksek, sorumlu nesillerin yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Gelecek 1 yılda 15 ton e-atığın geri dönüştürülmesinin hedeflendiği projede, toplanan e-atıklar aynı zamanda 81 ilde, 500 lokasyonda, 500 gönüllü eğitmenin katkısıyla 60 bin kişi için doğa eğitimine dönüştürülecek.

Projede, WWF-Türkiye tarafından sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, doğa koruma, geri dönüşüm, e-atıklar başlıklarında eğitim içerikleri geliştirildi.

Türkiye genelinde 7-14 yaş arasındaki çocuklara e-atık ve sürdürülebilirlik bilinci kazandırmak, 'e-atık nedir', 'neden geri dönüştürülmeli', 'e-atıklar nasıl geri dönüştürülür', 'geri dönüşüm nedir', 'neler geri dönüştürülebilir', 'geri dönüşüme gelene kadar neler yapılabilir', 'iklim değişikliği nedir', 'bizi nasıl etkiliyor', 'sürdürülebilirlik nedir', 'bizler neler yapabiliriz' başlıklarını kapsayan eğitimler verilecek.

- Projeye, e-atıklarını geri dönüştürmek isteyen herkes dahil olabilecek

Sadece doğanın korunmasının değil, aynı zamanda doğayı sürekli koruyabilecek bilinçli bir topluluk oluşturulmasının da hedeflendiği projeye, e-atıklarını geri dönüştürmek isteyen herkes dahil olabilecek.

Ülke genelinde yürütülecek projede, Vodafone bayileri veya ücretsiz kargo aracılığıyla toplanacak e-atıkların tamamı geri dönüştürülerek doğanın korunmasına katkı sağlanacak. Geri dönüşüm işlemi 'Ouno' firması tarafından gerçekleştirilecek.

Vodafone müşterileri, internet kanallarından ya da mağazalardan e-atıklarını dönüştürebilecek.

İnternet kanalı kullanmak isteyenler, 'Yanımda' uygulaması üzerinden e-atık başvuru formunu dolduracak ve formda atık türü ve teslimat noktası (mağazaya veya kargo firmasına teslim) bilgilerini girecek.

İsteyenler dilerse, mağazalardan da aynı başvuruyu gerçekleştirebilecek. Mağazalarda bulunan QR kodunu okutarak formu doldurabilecek. Sonrasında, e-atıklarını mağazalarda bulunan kutulara atarak kampanyaya katılabilecek.

Şirket, müşterilere, gönderdikleri e-atıklar karşılığında teşekkür hediyesi olarak 5 gün geçerli 5 GB mobil internet sunacak.

Kampanyadan her ay 1 kez faydalanmak mümkün olacak. Vodafone müşterilerinin teslim ettikleri e-atıklar onlar adına çocuklar için doğa eğitimine dönüştürülecek.

Atıklar teslim alındıktan sonraki bilgilendirmede, müşteriler adına yapılan eğitim desteğine ilişkin bağış kartı kendileriyle paylaşılacak.

- 'E-atıklar dünyada en hızlı artış gösteren atık kollarından biri'

Açıklamada görüşlerine Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Engin Aksoy, e-atıkların, son yıllardaki teknolojik gelişmeler ve tüketim alışkanlıklarıyla dünyada en hızlı artış gösteren atık kollarından biri olduğunu, bunların, ekonomik açıdan da yüksek değer arz eden atık grubunda yer aldığını belirtti.

Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre, e-atık miktarının 2050'de 120 milyon tona ulaşmasının beklendiğini aktaran Aksoy, 'Her ne kadar birçok ülkede mevzuata dayalı çeşitli toplama sistemleri mevcut olsa da geri dönüştürülebilen e-atık miktarı üretilen toplamın çok altında kalıyor. E-atıkların geri dönüşümünü teşvik etmeye ve farkındalık yaratmaya devam etmemiz gerektiğine olan inancımızla WWF-Türkiye ve Habitat Derneği işbirliğiyle 'Dünya İçin Lazım' projesini hayata geçirdik.' ifadelerini kullandı.

Aksoy, amaçlarının e-atıkları dönüştürerek doğanın korunmasına katkıda bulunmak olduğunu kaydederek, e-atık dönüşümü sayesinde doğa bilinci gelişen bir topluluğun oluşmasını sağlamayı, verecekleri sürdürülebilirlik eğitimleriyle bu toplulukları geliştirerek büyütmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Toplulukların da kendi içinde doğa bilinci yüksek ve bunu etrafa yayan elçiler yetiştireceğine işaret eden Aksoy, şu değerlendirmede bulundu:

'Bu anlayışla 60 bin kişiye doğa eğitimi vereceğiz ve içlerinden proje elçileri seçeceğiz. Türkiye genelinde yürüteceğimiz projede tüm mağazalarımız ve ekosistemimiz aynı zamanda gezegenimiz için birer iyilik merkezine dönüşecek. Herkesi 'Dünya İçin Lazım' demeye ve e-atıklarını dönüştürmeye davet ediyoruz.'