Dünya

Çekya'daki genel seçimi eski Başbakan Babis'in popülist partisi ANO önde tamamladı

Çekya'da yapılan genel seçimi resmi olmayan sonuçlara göre eski Başbakan Andrej Babis'in liderliğindeki popülist Memnuniyetsiz Vatandaşlar Hareketi (ANO) önde tamamlarken, hiçbir parti tek başına hükümeti kuracak sayıya ulaşamadı.

Salih Okuroğlu  | 04.10.2025 - Güncelleme : 04.10.2025
Çekya'daki genel seçimi eski Başbakan Babis'in popülist partisi ANO önde tamamladı Fotoğraf: Lukas Kabon/AA

Viyana

Oyların tamamına yakını sayılırken, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisinin 200 üyesinin belirlendiği seçimde henüz kesinleşmemiş ilk sonuçlara göre oyların yüzde 34,93'ünü alan ANO birinci parti oldu.

İktidardaki Sivil Demokrat Parti (ODS), TOP 09 ve Hristiyan Demokratlar Birliğinin (KDU-CSL) oluşturduğu Spolu (Birlikte) ittifakı ise bir önceki seçime göre yüzde 4 kaybederek oyların yüzde 23,07'sini aldı.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Belediye Başkanları ve Bağımsızlar Partisi (STAN) yüzde 11,12 ile seçimi 3. sırada tamamlarken, Çekya Korsan Partisi'nin oy oranı da yüzde 8,78'e ulaştı.

Aşırı sağcı Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi (SPD) yüzde 7,85 oy alırken, 2022'de kurulan sağ "Motorcular Kendileri İçin" partisi yüzde 6,80 ile yüzde 5'lik barajı aşmayı başardı.

Seçim sonuçları, koalisyon hükümetine işaret ediyor

Tek başına hükümeti kurmak için 200 üyelik Temsilciler Meclisi'nde en az 101 sandalyeye ulaşmak gerekiyor. Bu seçimde ise hiçbir parti bu sayıya ulaşamadı.

ANO'nun, koalisyon hükümeti kurmak için ilk önce aşırı sağ SPD ile masaya oturması öngörülüyor.

Anlaşmaları durumunda iki partinin Temsilciler Meclisi'nde sandalyesi 96'ya ulaşıyor. Bu durumda ANO'nun, SPD'nin dışında barajı geçmeyi başaran bir diğer sağ parti olan "Motorcular Kendileri İçin" ile de görüşmesi bekleniyor.

2021'deki genel seçimde Spolu ittifakının STAN ve Çekya Korsan Partisi'yle kurduğu koalisyon hükümeti, bu seçimde iktidar olabilmek için yeterli sandalyeye ulaşamadı.

Babis, hükümeti kurmak için SPD ve "Motorcular Kendileri İçin" partileriyle görüşecek

Radio Prague International'ın haberine göre eski Başbakan Babis, düzenlediği basın toplantısında, ANO olarak tarihi zafer elde ettiklerini söyledi.

Andrej Babis, ANO'nun "tek partili bir hükümet" kurmaya çalışacağını, bu kapsamda SPD ve "Motorcular Kendileri İçin" partileriyle görüşeceğini bildirdi.

Sorunsuz şekilde hükümet kurmayı umduklarını belirten Babis, kabine üyelerinin hesaplarının 6 ayda bir kamuoyuna açıklanacağını aktardı.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın