Dolar
32.38
Euro
35.09
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,572.40
BTC/USDT
70,868.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi

Yeni tip denizaltı projesiyle 2027'ye kadar 6 denizaltı hizmete alınacak

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında üretilecek denizaltılar, yakıt pili teknolojisi sayesinde havadan bağımsız tahrik kabiliyeti özellikleriyle Türk Deniz Kuvvetleri için ilk olma özelliği taşıyor.

Mustafa Hatipoğlu  | 23.05.2022 - Güncelleme : 25.05.2022
Yeni tip denizaltı projesiyle 2027'ye kadar 6 denizaltı hizmete alınacak

İstanbul

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen yeni tip denizaltı projesi kapsamında, havadan bağımsız tahrik sistemi ile birçok tipte torpido, füze atabilme ve mayın dökebilme özelliğine sahip, su altı, su üstü ve kara hedeflerine karşı silahlarla donatılmış 6 denizaltının 2027'ye kadar hizmete alınması planlanıyor.

Kocaeli Gölcük Tersane Komutanlığında Hızırreis Denizaltısı Havuza Çekme ve Selmanreis Denizaltısı İlk Kaynak Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Thyssen Krupp Marine Systems arasında imzalanan sözleşmeyle havadan bağımsız tahrik sistemine sahip 6 denizaltı inşa edilmesi ve bunların Deniz Kuvvetleri Komutanlığının hizmetine verilmesi amaçlanıyor.

"Tip-214" olarak tanınan ve sahip olduğu yakıt pili teknolojisi sayesinde havadan bağımsız tahrik kabiliyetine haiz denizaltılar bu özellikleriyle Türk Deniz Kuvvetleri için ilk olma niteliği taşıyor.

Birçok tipte torpido, füze atabilme ve mayın dökebilme özelliğine sahip su altı, su üstü ve kara hedeflerine karşı silahlarla donatılan denizaltıların 68,35 metre uzunluğunda, mukavim tekne dış çapının 6,3 metre, deplasmanının 1850 ton, personel sayısının ise 40 olduğu öğrenildi.

Piri Reis'in bu yıl hizmete girmesi planlanıyor

Proje kapmasında Gölcük Tersanesi Komutanlığında yapımı süren ilk denizaltı Piri Reis'in bu yıl içinde hizmete alınması hedeflenirken, bugün havuza çekim işlemi gerçekleştirilen Hızırreis'in 2023'te, Selmanreis'in ise 2027'de hizmete girmesi planlanıyor.

Bunların yanı sıra denizaltılar Muratreis'in 2024, Aydınreis'in 2025, Seydialireis'in ise 2026 yılında hizmete alınmasıyla beraber, 2027 yılına kadar yeni tip 6 denizaltının donanmaya kazandırılması amaçlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Yeni Tip Denizaltı Projesi'nde, Milli Savunma Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK, Tersaneler Genel Müdürlüğü, Gölcük Tersanesi Komutanlığı gibi birçok devlet kurumu koordineli şekilde çalışıyor.

Proje kapsamında ASELSAN, HAVELSAN, STM, Gürdesan, Sirena Marine, Arıtaş, MİLSOFT, AYESAŞ, Koç Bilgi Savunma, İ-Marine gibi birçok özel sektörün denizaltı platformuna ve su altı teknolojisine yönelik tasarımlarını ve üretimlerini gerçekleştirdikleri ürünler kullanılıyor.

Projede yaklaşık 30 yerli firma görev aldı

Yaklaşık 30 yerli firmanın görev aldığı projede, birçok yerli firmaya teknoloji transferleri yapılarak, önümüzdeki yıllarda denizaltı platformları ve su altı araçlarında kullanılacak sistem ve cihazların tasarım, üretim ve testlerini yapabilme kabiliyetleri kazandırıldı.

Proje kapsamında yürütülen teknoloji transferi, altyapı geliştirme ve yerlileşme faaliyetlerinin olumlu sonuçlarından biri, STM firmasının Pakistan Deniz Kuvvetlerine ait "Agosta 90B" yarı ömür modernizasyonları için açılmış uluslararası ihalenin kazanılmasıyla görüldü.

Bu sözleşme ile ilk defa bir yurt dışı denizaltı projesinde bir Türk firması ana yüklenici olarak seçildi. İlk kez denizaltı tasarım, mühendislik hizmetleri ile çeşitli sistemlerin ihracatına kapı aralanmış olup, yerli ve milli imkanlarla birçok firma tarafından üretilmiş ürünler diğer ülkelerin envanterine girdi.

Reis sınıfı denizaltılarda mevcut sistemlerin geliştirilerek kullanılmasına yönelik AR-GE faaliyetleri de gerçekleştirilirken, yerli ve milli yakıt pili, ana elektrik motoru, batarya ve çeşitli tipte sonarların geliştirilmesine Savunma Sanayii Başkanlığı bünyesinde başlanıldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.