Sinek kovan kumaşla dünyaya açıldı
Denizli'de yüksek teknoloji kullanarak kumaş üreten bir firma, geliştirdiği sinek kovucu döşemelik kumaşları, Uzakdoğu ve Afrika ülkelerine ihraç etmeye başladı.
DENİZLİ - İBRAHİM SÜZER
Denizli'de yüksek teknoloji kullanarak kumaş üreten bir firma, geliştirdiği sinek kovucu döşemelik kumaşları, Afrika ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç etmeye başladı.
Firmanın yönetim kurulu başkan yardımcısı Murat Tosunoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 yıl önce havlu ve bornoz üretimi ile başladıkları tekstilde 1994 yılında iplik imalatına geçiş yaptıklarını, bu alanda da farklılaşmak için ABD üretilen ve "şönil" adı verilen arkası kaplamalı kumaşların üretimine geçtiklerini anlattı.
Bu ürünle iç piyasanın en büyük tedarikçisi olduklarını, ABD'den yapılan ithalatın da önüne geçtiklerini dile getiren Tosunoğlu, Osmanlı figürleri, Osmanlı renkleri ve o döneme ait esintilerin bulunduğu "nakkaş" isimli kumaş koleksiyonu oluşturduklarını, bu ürünün fuarlarda çok beğenilmesinin ardından "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin ilk 3 yılında özellikle erkeklerin üzerindeki kaftanlar ve savaş alanlarındaki çadırlarda, saraydaki koltuklarda bu kumaşların kullanıldığını söyledi.
Sineklerin sorun olduğu ülkelerden yoğun talep
Son dönemde teknik tekstillere de adım attıklarını, fonksiyonel kumaşlar üretmeye çalıştıklarını dile getiren Tosunoğlu, Ar-Ge çalışması sonucu ferahlık duygusu veren ve cildi yenileme özelliği bulunan aloe veralı ve ortama güzel koku yayan parfümlü döşemelik kumaşlar ürettiklerini ifade etti.
Bu üretimin ardından Endonezya, Malezya ve Singapur'dan, sinek kovucu döşemelik kumaş üretimi için gelen talepler için kolları sıvadıklarını kaydeden Tosunoğlu, yaptıkları çalışmada sinek kovucu kumaşı üretmeye başardıklarını ve testlerinde olumlu sonuç aldıklarını belirtti.
Gönderdikleri kumaşların beğenilmesinin ardından seri üretime geçtiklerini dile getiren Tosunoğlu, şunları söyledi:
"Sinek kovucu kumaşla kapanan koltuğa oturduğun zaman partiküller patlıyor ve bizim duyamayacağımız ama sinekleri iten bir koku yayıyor. Bu şekilde sinek kovucu ürünler geliştirmiş olduk. Yaptığımız testlerde başarı elde ettik ve uluslararası belgelerimizi aldıktan sonra ihracata başladık. Şu anda en çok talep Uzakdoğu'dan geliyor. Özellikle sineklerin önemli bir sorun olduğu tropik iklime sahip ülkelerden yoğun talep bekliyoruz."
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
