Dolar
40.39
Euro
46.99
Altın
3,366.79
ETH/USDT
3,616.70
BTC/USDT
118,860.00
BIST 100
10,366.16
Ekonomi

Oto kiralama sektörünün güvencesi kredi kartı

Filosu 32 bin 500'e ulaşan oto kiralama sektörü, kredi kartlarının ön provizyon özelliği sayesinde kendisini garanti altına alıyor.

07.05.2017 - Güncelleme : 08.05.2017
Oto kiralama sektörünün güvencesi kredi kartı

İSTANBUL - MUSAB TURAN

Kredi kartını en çok kullanan sektörlerden biri olan günlük (kısa dönem) oto kiralama, kredi kartlarının ön provizyon özelliği sayesinde kendisini garanti altına alıyor.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İnan Ekici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün geçen yıl yaklaşık 2 milyon 70 bin kira kontratı açtığını bildirdi.

Sektördeki kurumsal firmaların tamamının sadece kredi kartı kabul ettiğini belirten Ekici, şunları kaydetti:

"Kredi kartı dünyanın her yerinde güvence ifadesidir. Yüksek değerli ürün kiraladığımız için sektör olarak hem kendimizi hem müşterimizi korumak adına bazı önlemleri almamız gerekir. Eskiden bankacılık sistemi gelişmediği için kiralamalar nakitle yapılırdı ve müşteriye yönelik gerçekleştirilen sorgulama ve imza prosedürü nedeniyle kiralama aşamasına geçiş çok uzun sürüyordu. Müşteri odaklı olmayan bir sistem vardı. Artık eski yöntemlerden vazgeçildi ve kredi kartı sahibi olan müşterinin zaten belli kriterlerden geçmiş olduğu varsayıldığı için ekstra sorgulamalara gerek kalmıyor. Hem müşteri hem de kiralama firması için zamandan kazanılmış oluyor. Ayrıca, eksik yakıt, hasar gibi beklenmeyen durumlarda da tekrar tekrar nakit alışverişine gerek olmaksızın kredi kartı üzerinden işlem yapılabiliyor."

Sektörde TOKKDER'e üye 117 firma bulunduğunu ancak pazarda ortalama 10 araçla iş yapan firma sayısının 2 bini aştığı anlatan Ekici, günlük kiralama sektöründeki kurumsal firmaların toplam araç parkının yaklaşık 32 bin 500 adet, istihdam sayısının da 2 bin 600 civarında olduğunu bildirdi.

"Kredi kartlarıyla araba kiralama sektöründe 2016'da 1 milyar 481 milyon liralık ödeme yapıldı"

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko da araç kiralamanın Türkiye'de kredi kartını en fazla kullanan sektörlerden biri olduğunu vurgulayarak, geçen yıl araba kiralama sektöründe yapılan kartlı ödemelerin yüzde 95’inin kredi kartlarıyla gerçekleşirken, yüzde 5’inde de banka kartları kullanıldığını söyledi.

Canko, kredi kartlarıyla araba kiralama sektöründe geçen yıl 1 milyar 481 milyon liralık ödeme yapıldığını, söz konusu tutarın kredi kartı ödemelerinin yüzde 0,28’ine denk geldiğini, banka kartlarıyla da sektörde 2016'da 71 milyon liralık harcama olduğunu, bu tutarın toplam banka kartı ödemelerinin yüzde 0,13’ünü oluşturduğunu bildirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın