İri ve albenili dış görüntüsüyle dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen "Bursa Siyah İnciri"nin ihracatına 5 Eylül'de başlanacak.***
BURSA - Haluk Yüksel
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, Bursa Siyah İnciri'nin, 1990 yılında dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) tarafından tescil edilmiş, özel ve ekonomik değeri yüksek bir ürün olduğunu belirtti.
Çalı, Dış Ticaret Müsteşarlığının (DTM) onayı ile kurulan "Taze Bursa Siyah İnciri Kesim Heyeti"nin yaptığı bahçe incelemeleri sonucunda yeterli olgunluğa eriştiği tespit edilen ürünün kesimine, Bursa'nın tüm köylerinde 2 Eylül'de başlandığını, ihracatına ise 5 Eylül itibariyle izin verildiğini bildirdi.
Salih Çalı, 2010 yılında 14 bin ton Bursa Siyah İnciri ihracatı yapıldığını ve yaklaşık 28 milyon dolar gelir elde edildiğini hatırlatarak, bu yıl da benzer rekolte ve ihracat beklediklerini bildirdi.
Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre, Belçika, Avusturya ve Hollanda başta olmak üzere AB ülkelerine ihraç edilen "Bursa Siyah İnciri", Marks&Spencer, Tesco, Sainsbury, Carrefour ve Migros gibi çok sayıda global market zincirlerinin raflarında kendisine yer buluyor.