
ANKARA
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Kurul 2. Başkanı Turgut Ayhan Beydoğan basın mensuplarıyla düzenlediği sohbet toplantısında, BTK'nın tüketici haklarını koruma konusunda hayata geçirdiği projelere yönelik olarak 2012 ve 2013 yıllarında yapılan önemli düzenleme çalışmaları anlatarak, Hat Sorgulama Hizmetinin kişilerin bilgisi dışında kimlik bilgilerinin kullanılması suretiyle adlarına açılan ve satışa sunulan "açık hatlar"ın önlenmesi sağlandığını belirtti. 2,5 milyon kişinin üzerinde kullanıcının sorgulama yaparak, bu hizmetten yararlandığını ifade eden Beydoğan, 809 bin kişinin kullandıkları hatları üzerilerine aldıklarını söyledi.
Kontör dolandırıcılarına yönelik çalışma
Kontör dolandırıcılığına karşı önlemler hakkında da bilgi veren Beydoğan, "Tüketici mağduriyetlerinin önlenmesini teminen işletmecilerin uyarı mesajı göndermesi, gerekli bilgilendirmenin yapılması gibi hususlarında kurul kararı alındı. Transfer yoluyla elde edilen kontör/TL'Ierin ikinci kez bir başka hatta transfer edilmesinin engellenmesi ve bir hatta yapılan kontör/TL yüklemesinin en fazla yüzde 50'sinin transfer edilebilmesine yönelik çalışmaların 3 ay içinde tamamlanarak uygulamanın başlatılması hususu mobil telefon işletmecilerine bildirildi. Bu kapsamda kurul kararı ile birlikte kontör dolandırıcılığı vakalarında hızla azalma görüldü" diye konuştu.
BTK'nın tüketici haklarını koruma konusunda hayata geçirdiği projelere yönelik olarak 2014 yılı için yapılacak çalışmaları anlatan Beydoğan, "Tüketici hak ve menfaatlerinin gözetilmesi ilkesi yükümlülüğü çerçevesinde tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilebilmesi için abonelik başlatılması/sonlandırılması/ödeme tipi değişikliği ve numara taşıma gibi durumlar için ortak bir kıst ücret uygulama usulünün belirlenmesinin ve işletmeciler arasında oluşan farklı kıst ücret uygulama yaklaşımlarının ortadan kaldırılmasının tüketici hak ve menfaatlerinin korunması açısından yararlı olacağı düşünülmektedir" dedi.
"Baz istasyonundan canlı ölçüm yapılacak"
Mobil haberleşmenin olmazsa olmazı olan baz istasyonlarının, insanların yoğun olduğu şehir merkezlerinde daha fazla olması gerektiğini dile getiren Beydoğan, ilk olarak Ankara ve İzmir'de belirlenen bazı baz istasyonlarında, ölçüm değerlerinin canlı olarak BTK'nın internet sitesi üzerinde yayımlanacağını söyledi. Baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik ışımanın ne kadar olduğunun canlı olarak öğrenilebileceğini bildiren Beydoğan, sürecin başarılı olması halinde ise Türkiye geneline yaygınlaştırılacağını kaydetti.
Beydoğan, 2014 yılında DSL internet pazarında ürün çeşitliliğinin sağlanması için çalışma yapıldığını belirtti.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.