Dolar
32.58
Euro
35.06
Altın
2,347.67
ETH/USDT
3,137.40
BTC/USDT
64,396.00
BIST 100
9,825.20
Ekonomi

AB ve ABD gümrük vergilerinde karşı karşıya geldi

Bruegel Kıdemli Uzmanı Sapir, ABD'nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik uygulamayı planladığı ilave gümrük vergilerine ilişkin, "ABD, kabul edilemez tedbirler alıyor." dedi.

08.03.2018 - Güncelleme : 08.03.2018
AB ve ABD gümrük vergilerinde karşı karşıya geldi

BRÜKSEL - Ata Ufuk Şeker

Brüksel'in önemli düşünce kuruluşlarından Bruegel'in Kıdemli Uzmanı Andre Sapir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'nin çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergileri uygulamasına henüz Başkan Donald Trump'ın onay vermediğini hatırlatarak, sürecin ABD sanayisinin hayatta kalabilmesi için ulusal güvenlik bahanesi gösterilerek başlatıldığını bildirdi.

Gümrük vergilerinin Avrupa Birliği (AB), Çin, Kanada, Meksika, Güney Kore ve Türkiye gibi bütün önemli ticaret ortaklarını kapsamasının öngörüldüğünü, bu ülkelerin tamamının durumdan "kaygı" duyduğunu ve çeşitli tedbirler uygulamaya koyacaklarını ifade etti.

AB'nin ABD'nin alacağı korumacı tedbir karşısında kendi önlemleriyle misilleme yapacağını ifade eden Sapir, AB tarafından ABD'den ithal edilen çeşitli ürünlere yönelik ilave gümrük vergileri uygulanması yönünde bir çalışma başlatıldığını bildirdi.

Ticaret savaşı uyarısı

Andre Sapir, ABD Başkanı Trump'ın AB tarafından çeşitli ürünlere yeni vergiler uygulanması halinde misilleme olarak Avrupa'dan araba ithalatına vergi uygulayacağını bildirdiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu durum yaşanırsa gerçek bir ticaret savaşındayız demektir. Burada ABD çeliğe tedbir uygular, AB çok sayıda ürünle karşılık verir. Trump, arabalara yönelik yeni tedbirler alır, AB diğer ürünlere... Bu tırmanış devam eder. Sürece diğer ülkeler de katılır. Bu durum çok ciddi olur. Böyle bir durumla hiç karşılaşmadık. AB, Dünya Ticaret Örgütü'nden (DTÖ) yetki almadan şimdiye kadar hiç tek taraflı olarak çeşitli tedbirlerle misilleme gerçekleştirmedi."

Sapir, bu sınırın aşılmak üzere olduğuna dikkati çekerek, "ABD, kabul edilemez tedbirler alıyor. ABD tarafından kullanılan dil de kabul edilemez ve burada keşfedilmemiş bölgelerdeyiz. DTÖ'nün kurulduğu günden itibaren böyle bir durum yaşanmadı." diye konuştu.

AB ve ABD'nin küresel ekonomik sisteme yön veren büyük oyuncular olduğunu vurgulayan Sapir, "AB ve ABD söz konusu olduğu zaman sistem tehdit altında demektir ve bir bilinmeze doğru gidiliyor. Buradaki bütün tercihler kötü... ABD eylemine karşılık göstermemek doğru değil ama karşılık vererek durumu daha da provoke etmek bence eşit derecede çok tehlikeli. Bence bu ateşle oynamak gibi bir durum..." ifadelerini kullandı. 

AB'nin tedbirleri

Bruegel Kıdemli Uzmanı Sapir, AB tarafından ABD çelik, sanayi ve tarım ürünlerine yönelik alınacak misillemeye ilişkin, "AB’nin hazırladığı listeye bakınca bence bu liste ABD'deki bazı Cumhuriyetçi siyasi seçim bölgeleri hedef alıyor. Burada amaç, seçim bölgelerine baskı yaparak Trump'ın vergi koyma tehdidini uygulamasına engel olmak." ifadelerini kullandı.

ABD'deki Cumhuriyetçi Parti içerisinde de bölünmeler olduğunu dile getiren Sapir, bir tarafın tedbirlerle çelik sektörünü korumayı ekonomik olmasa da siyaseten meşru gördüğünü, diğerlerinin ise durumun ABD'nin ihracatını zarara uğratacağını düşündüğünü kaydetti.

Sapir, AB'nin, bu listeyi ve hızlı tedbirler alacağını açıklamasındaki amacının, ABD'ye "biz de sana zarar verebiliriz" sinyali vererek bu vergileri engellemek olduğunu söyledi.

Andre Sapir, AB'nin ABD'ye tehditlerini henüz uygulamaya geçirmeyeceğini, amacın Trump'a geri adım attırmak olduğunu, Trump'ın geri adım atmaması ve baskının işe yaramaması halinde AB'nin karmaşık bir durumla yüzleşeceğini belirtti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın