LONDRA - Aslı Aral
1970 yılından bu yana milletvekili olan İşçi Partili Yahudi İngiliz milletvekili Sir Gerald Kaufman, İngiliz Parlamentosu'ndaki odasında İsrail-Filistin sorunu ve Gazze'ye ilişkin AA'nın sorularını yanıtladı.
"İsrail'in savaş suçlusu olduğuna inanıyorum" diyerek sözlerine başlayan Kaufman, "İsrail'in Filistin'e yaptığını, başka bir ülke yapsaydı, Birleşmiş Milletler, ABD ve Avrupa Birliği tarafından kınanırdı. Ancak İsrail bunların hiçbirinin bedelini ödemiyor. Bunun nedenlerinden biri, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın Yahudi soykırımındaki katliam nedeniyle duyduğu suçluluk" diye konuştu.
Kaufman, bu suçluluk duygusunun, birçok ülke hükümetinin savaş suçlusu olsa bile İsrail'in yanında yer almasına neden olduğunu söyledi.
"İsrail, Davud yıldızını lekeliyor"
Sir Gerald Kaufman, İngiliz Parlamentosunda birkaç yıl önce yaptığı konuşmada, "İsrail'in Gazze'de yaptıklarıyla Davud yıldızını lekelediğini" söylediğini kaydetti.
Kaufman, Mısır'daki mevcut hükümetin, Mübarek döneminden çok farklı olduğunu kaydetti. İngiliz milletvekili şöyle konuştu:
"Özellikle diasporada, Yahudilerin çok zeki oldukları düşünülür. Bu tabii bazı Yahudiler için geçerli. Einstein, Epstein gibi dahileri ya da tıp, felsefe, müzik gibi alanlardaki Yahudi dahileri İsrail'i yöneten Yahudilerle kıyasladığınızda, İsrail'i yönetenler tamamen aptal. (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu kibirli olabilir, ama akıllı bir adam değil, ahmak ve hepsi ahmak. Avigdor Lieberman korkunç bir Dışişleri Bakanı. Bu insanlar, etraflarının değiştiği bir dünyada yaşıyorlar ve bunu anlamıyorlar."
İsrail-Filistin sorununda "iki devletli çözümün öldüğünü" savunan Gerald Kaufman, eğer tek devletli bir çözüm olacaksa, bunun İsrail devleti olmaması gerektiğini kaydetti.