Dolar
32.38
Euro
35.03
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,579.60
BTC/USDT
70,886.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

TİKA Moldova'da 24 yılda 400'den fazla proje gerçekleştirdi

Faaliyet gösterdiği ülkelerde Türkiye'nin dış politika vizyonunu farklı alanlarda hayata geçiren TİKA, Moldova'da yüzlerce projeye imza attı.

17.10.2018 - Güncelleme : 17.10.2018
TİKA Moldova'da 24 yılda 400'den fazla proje gerçekleştirdi

ANKARA - Zuhal Demirci

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Moldova'da sağlık, eğitim, idari ve sivil altyapıların geliştirilmesi ile tarım sektöründe son 24 yılda 400'den fazla proje ve faaliyet gerçekleştirdi.

Moldova'da 15 Haziran 1994'te faaliyetlerine başlayan TİKA Kişinev Program Koordinasyon Ofisi, kuruluş tarihinden bu yana, ülkede başta sağlık ve eğitim olmak üzere su temini ve hijyeni, idari ve sivil altyapıların geliştirilmesi ile tarım sektöründe birçok proje hayata geçirdi.

Ayrıca çeşitli sektörler ve uzmanlık alanlarında Türkiye'de düzenlenen sempozyum, fuar, konferans ve seminerlere yüzlerce Moldovalı uzman, yönetici ve sektör temsilcisi katıldı.

TİKA'nın Moldova'daki başlıca projeleri

Başkanlık, bu ülkedeki faaliyetleri kapsamında, 2009'da yaşanan kitlesel gösteriler sırasında zarar gören Moldova Cumhurbaşkanlığı binasının fiziki altyapısını iyileştirmek amacıyla Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları üzerine yenileme çalışmaları başlattı.

Yaklaşık 15 bin metrekare alan üzerinde gerçekleştirilen çalışmalarda, cumhurbaşkanlığı makam odası ile çalışma ofislerinin yanı sıra protokol odalarının bulunduğu bloklarda altyapı çalışmaları ve tadilat yapıldı.

TİKA, bu ülkedeki eğitim faaliyetleri kapsamında Gökoğuz Yeri'nde, yurt dışına ve diğer bölgelere giden ailelerin çocuklarının okul öncesi eğitimi ve daha iyi koşullarda bakımlarını sağlamak amacıyla "Nasreddin Hoca Kreş"ini inşa etti. Kreşin eğitim malzemeleriyle mobilya ve beyaz eşyaları da TİKA tarafından temin edildi.

Başkanlığın önerisiyle Türk ve Gagauz kültürünün ortak değerlerinden Nasreddin Hoca'nın isminin verildiği kreş, ilk etapta 3-7 yaş arasındaki 72 çocuğa yatılı hizmet verecek. Kreşte yapılacak etkinlikler ve eğitimlerle çocukların Türk kültürü ile erken yaşlarda tanışmaları sağlanacak.

"Yılda 40 bin kişi sağlık merkezinden yararlanacak"

TİKA, başta Gökoğuz Yeri ve Moldova olmak üzere Doğu Avrupa bölgesinde sağlık sektörüne yeni bir tesis kazandırmak ve halkın daha iyi sağlık hizmeti almasını sağlamak amacıyla Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi'nin başkenti Komrat'ta mevcut bölge hastanesi yerleşkesi içerisinde yeni bir tanı ve tedavi merkezi inşa etti. Merkeze, TİKA'nın önerisi üzerine Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın ismi verildi.

İki katlı inşa edilen 56 yatak kapasiteli merkez, toplam 6 bin 800 metrekare alan üzerinde 2 bin 700 metrekare kapalı alana sahip. Modern tıbbi cihazlarla donatılan merkezde temel klinik ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra dahiliye, pediatri, radyoloji, tomografi ile ultrason hizmetlerinin de verilmesi planlanıyor.

Doğu Avrupa'da sağlık sektöründe önemli bir fonksiyonu icra edecek olan merkezde yılda yaklaşık 40 bin kişinin yararlanması görülüyor.

Moldova'da "Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Külliyesi" inşa ediliyor

Başkanlığın, Moldova'daki faaliyetleri kapsamında Komrat'ta Nisan 2017'de tahsis edilen arazi üzerinde inşa edilmesi planlanan Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Külliyesi'nin projelendirme aşaması tamamlandı.

Uygulama aşamasına geçilmesi planlanan proje kapsamında inşa edilecek eğitim, barınma ve spor tesisleriyle, uzun yıllar şehrin genç nüfusuna hizmet verecek örnek bir eğitim kurumunun bölgeye kazandırılması ve gençlerin modern ve iyi koşullarda eğitim almaları hedefleniyor.

Yaklaşık 500 öğrenciye hizmet vermesi öngörülen külliye içerisinde, 1 eğitim binası, 2 yurt binası, 452 seyirci kapasiteli 1 spor salonu, 1 futbol, 1 voleybol, 2 basketbol, 1 tenis sahası olmak üzere 5 adet açık spor sahası, 270 kişilik konferans salonu ve 352 kişilik yemekhane yer alacak.

Öte yandan TİKA tarafından, 1972'den bu yana faaliyetlerini sürdüren ve genellikle çalışmak amacıyla yurt dışına giden kişilerin anne ve babalarının kaldığı huzurevinin daha iyi şartlarda hizmet verebilmesi amacıyla 2015'te yenileme çalışmaları tamamlandı. Başkanlığın yenileme çalışmalarıyla daha modern bir görünüm kazanan huzurevinin kapasitesi de arttırıldı. Komrat Belediye Meclisi kararıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isminin verildiği huzurevi, 2015'te Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından hizmete açılmıştı.

Başkanlık, Moldova'da 24 yıldır yürüttüğü çalışmalar kapsamında, Mustafa Kemal Atatürk Kütüphanesi'nin yenilenmesi, Stratan Deresi'nin ıslahı, Çadır Lunga kasabasında sel mağdurlarına konut temini, Vulkaneşti kasabası su şebeke hattının yenilenmesi, ilk yardım eğitimi, Gökoğuz Yeri Acil Yardım Müdürlüğüne destek çalışması ile uluslararası güvenlik ve iş birliği projesi gibi çok sayıda çalışmayı hayata geçirdi. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.