Dolar
32.31
Euro
34.91
Altın
2,206.06
ETH/USDT
3,571.60
BTC/USDT
70,750.00
BIST 100
9,057.32
Dünya

Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının beşinci turu devam ediyor

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının beşinci turu, 45 kişilik yazım kurulu görüşmeleriyle devam ediyor.

Bayram Altuğ  | 26.01.2021 - Güncelleme : 26.01.2021
Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının beşinci turu devam ediyor Suriye Anayasa Komitesi görüşmelerinin 5'inci turu Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Cenevre'de sürdü. Toplantılarda muhaliflerin eş başkanlığını eski Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Hadi el Bahra yaptı.

Cenevre

Esed rejimi, sivil toplum kuruluşları ve Suriye muhalefeti temsilcilerini temsilen 15'er kişiden oluşan anayasanın yazımından sorumlu "Küçük Grup" üyeleri Cenevre'de ikinci gün toplantıları için bir araya geldi.

Türkiye saatiyle 12.30'da başlayan komitenin ikinci gün oturumlarına BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen başkanlık ediyor.

Toplantılar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle basına kapalı gerçekleştiriliyor.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in Sözcüsü Jennifer Fenton, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, toplantıların gündeminin iş tanımı ve temel iç tüzük doğrultusunda "anayasanın temel ilkeleri" olduğunu aktardı.

Fenton, Özel Temsilci Pedersen'in 29 Ocak'ta görüşmelere ilişkin basın toplantısı düzenleyeceğini belirtti.

Toplantılarda muhaliflerin eş başkanlığını eski Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Hadi el Bahra, rejimin eş başkanlığını ise önceki anayasayı hazırlayan komitede de yer alan hukukçu Ahmed Kuzbari yürütüyor.

Muhaliflerin eş başkanı Bahra, görüşmelere ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Esed rejimini temsil eden heyeti eleştirdi. 

Bahra, “Bu turun en önemli özelliği, tüm tarafların anayasa sürecine karşı tutumunu uluslararası kamuoyuna gösterecek olmasıdır. Sürecin ilerlemesini engelleyen, yoluna engeller koyan ve görevini tamamlamasını engelleyen tarafları en kısa zamanda gösterecektir." ifadesini kullandı.

Müzakerelerin başarılı olması için Komite toplantılarına katılan tüm tarafların BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararının "tam olarak uygulanması" için irade göstermesi gerektiğini vurgulayan Bahra, "Anayasa Komitesi ihtisas alanını uygulamaya koymazsa ve kısa süre içerisinde somut neticeler alınmazsa sürecin devam etmesi mümkün olmaz." uyarısında bulundu.

Suriye Anayasa Komitesi toplantıları cuma günü sona erecek.

Pedersen, 22 Ocak'ta düzenlediği basın toplantısında, taraflara artık anayasayı yazmaya bir yerden başlamaları çağrısında bulunmuştu.





Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın