Dolar
41.57
Euro
48.78
Altın
3,827.36
ETH/USDT
4,145.30
BTC/USDT
113,834.00
BIST 100
11,048.13
Dünya

IKBY'de oy verme işlemi başladı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde milletvekili seçimleri için oy verme işlemi başladı.

30.09.2018 - Güncelleme : 30.09.2018
IKBY'de oy verme işlemi başladı

ERBİL

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) milletvekili seçimleri için oy verme işlemi başladı.

Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Halepçe kentlerinde seçmenler, sabahın erken saatlerinde sandık başına gitti.

IKBY Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, oy verme işlemenin yerel saatle 08.00’de başlayıp 18.00'de sona ereceğini duyurdu.

Irak genel seçimlerinde usulsüzlük iddiaları nedeniyle kriz çıkaran elektronik sistemle oy sayımı bu seçimde kullanılmayacak.

Toplam 29 parti ve koalisyonun yarıştığı seçimde, meclisin 111 sandalyesi belirlenecek.

Yaklaşık 5 milyon nüfuslu IKBY’de 3 milyonu aşkın kayıtlı seçmen oy kullanabilecek.

IKBY Başbakanı Barzani oyunu Erbil'de kullandı

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, milletvekili seçimleri için oyunu, Erbil'de kullandı. 

Barzani, Erbil'de bulunan seçim merkezinde oyunu kullandıktan sonra basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Seçimlerin sakin bir ortamda yapılması temennisinde bulunan Barzani, sonuçlar her ne şekilde olursa demokratik zeminde IKBY halkının kazandığı bir seçim olacağını ifade etti. 

Barzani, vatandaşlara sandığa gitme çağrısında bulunarak, "Hep birlikte çalışarak inşallah IKBY'yi daha iyi bir döneme götürebiliriz." dedi.

Cumhurbaşkanı adayı çıkmazı 

Irak cumhurbaşkanlığı makamının IKBY'deki tüm tarafları ilgilendiren bir konu olduğunu belirten Barzani, "Cumhurbaşkanlığı sorununu çözmek için Irak meclisindeki Kürt temsilcilerin bir araya gelerek, bir aday göstermelerini öneriyoruz. Cumhurbaşkanlığı için Kürtlerin mecliste tek aday göstermesi gerekir." diye konuştu.

Barzani, cumhurbaşkanlığı için iki adayın Irak meclisinde yarışmasının hiç kimseye yarar sağlamadığını vurgulayarak, bu makamın bir partiye ait olmadığını ve IKBY'nin tüm bileşenlerini ilgilendiren bir konu olduğunu kaydetti.

Liderler oylarını kullandı

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Erbil merkezde, eski Başkan ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesut Barzani, Erbil'in Salahaddin kasabasında, Başbakan Yardımcısı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi Kubad Talabani de Süleymaniye'de oy verdi.

Seçimlerin sakin bir ortamda geçmesini isteyen Mesut Barzani, "Bugün halk karar verecek. Bugün halk, tarafların ağırlığını belirleyecek. Ancak bu birlikteliğe ihtiyacımızın olmadığı anlamına gelmez. Biz kardeşiz ve sonuçların halkımızın yararına olacak." ifadelerini kullandı.

IKBY Başbakan Yardımcısı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi Talabani, vatandaşlara sandık başına gitmesi çağrısı yaparak, bu seçimde siyasi dengelerin değişeceğini ifade etti. 

Farklılıklarla nasıl yaşanacağının öğrenilmesi gerektiğini vurgulayan Talabani, "Eğer bir konuyla ilgili sorun varsa hemen çekişme meydana gelmesin. Umarım tüm partilerin güç yerine siyasi programı olur." diye konuştu.

Muhalefet partisi Goran'dan seçimlere katılın çağrısı 

Goran (Değişim) Hareketi lideri Ömer Seyyid Ali, Süleymaniye'deki bir okulda oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, kadın ve erkek oy kullanması gereken tüm vatandaşlara demokratik bir şekilde sandıklara gitmesi, demokratik sürece yüksek katılım göstermesi çağrısı yaptı. 

Ali, halkın kullanacağı oylar sayesinde bölgedeki siyasi haritada değişikliğin meydana gelebileceğini dile getirerek, IKBY Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonundan da olası sahtekarlıklara ilişkin üzerine düşen görevi yerine getirmesini talep etti. 

Cumhurbaşkanlığının Kürtlere bir faydası olmadı

Oyunu Süleymaniye'de kullanan siyasi liderler arasında Yeni Nesil Hareketi lideri Şasivar Abdulvahid de vardı. Oyunu kullandıktan sonra gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Abdulvahid, Kürt siyasi partiler arasında büyük bir tartışmaya sebebiyet veren cumhurbaşkanlığı çıkmazı için açıklamalarda bulundu. 

Irak'ta Kürtlerin, 2006 yılından bu yana cumhurbaşkanlığını aldığını belirten Abdulvahid, bu makamın Kürtlere herhangi bir fayda sağlamadığını, Kürt partilerin cumhurbaşkanı adaylarını tartışmak yerine Kerkük gibi tartışmalı bölgelerin kaderini tayin edecek 140'ncı madde için mücadele etmelerinin daha faydalı olacağı görüşünü savundu. 

Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) lideri Salahaddin Bahaddin de diğer birçok siyasi parti lideri gibi oyunu Süleymaniye'deki Sablağ İlköğretim Okulu'nda kullandı. 

IKBY'deki rötarlı genel seçimlere düşük katılım

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) bir yıl gecikmeli milletvekili seçimlerine katılım oranı, öğle saatleri itibarıyla yüzde 20 civarında kaydedildi.

IKBY Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu Üyesi Cotyar Adıl, yerel medyaya yaptığı açıklamada, öğlen saatlerine kadar 4 kentteki seçime katılım oranının yaklaşık yüzde 20 civarında olduğunu söyledi.

Adıl, genel seçimlere en yüksek katılımın yüzde 23'le İran sınırındaki Halepçe'de olduğunu belirterek, bu oranın Duhok'ta yüzde 22, Erbil'de yüzde 16 ve Süleymaniye'de yaklaşık yüzde 10 olduğu bilgisini paylaştı.

Sabah 08.00'de başlayan oy verme işlemi 18:00'de sona erecek.

Liderler "sandığa gidin" çağrısı yapmıştı

Seçimlere katılım oranının düşük olacağını daha önceden öngören tüm siyasi parti yetkilileri, halka sıkça sandığa gitme çağrısı yapmıştı.

Yaklaşık 5 milyon nüfuslu IKBY’de 3 milyonu aşkın kayıtlı seçmen bulunuyor. Toplam 29 parti ve koalisyonun yarıştığı seçimde, meclisin 111 sandalyesi belirlenecek. 

Terör örgütü DEAŞ'ın Irak'ta büyük oranda temizlenmesinden sonra IKBY'de yapılan ilk genel seçimlere; Kürdistan Demokratik Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran (Değişim) Hareketi, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu), İslami Toplum Partisi (Komel), Kürdistan İslami Hareket Partisi (Bizutnava) ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) gibi önde gelen siyasi partiler katılıyor.

IKBY'de her 4 yılda bir yapılması gereken milletvekili seçimleri, geçen sene meydana gelen birtakım siyasi ve ekonomik kriz nedeniyle meclis tarafından bir yıl ertelenmişti. 

Irak'ta 12 Mayıs'ta yapılan genel seçimlere katılım oranı da yüzde 45'te kalmış, bu, ülkede 2003 yılından sonra yapılan seçimlere en düşük katılım olarak kayda geçmişti. 

Muhabir: Mazin Majeed Asaad Baqal, İdris Okuducu


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.