15 Mayıs 2017•Güncelleme: 16 Mayıs 2017
PARİS
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından başbakanlığa atanan Edouard Philippe görevi Bernard Cazeneuve'dan devraldı.
Başbakanlıktaki devir teslim töreninde kısa bir konuşma yapan Philippe, Cazeneuve ile kendisinin Normandiya bölgesinden olduğunu anımsatarak, Normandiya insanlarının ılımlı kişiler olduğunu ancak aynı zamanda fethetmeyi sevdiklerini söyledi.
Cazeneuve'un çok önemli bir dönemde bakanlıklar ve başbakanlık yaptığına işaret eden Philippe, kendisine teşekkür ederek, bundan sonra da başarılar diledi.
"Siz solcusunuz, ben sağcıyım"
Eski başbakanlardan Alain Juppe dahil kendisiyle çalıştığı ve etkilendiği kişileri sayan Philippe, Cazeneuve'a dönerek, "Siz solcusunuz, ben sağcıyım." ifadelerini kullandı.
Daha önce Sosyalist Parti üyeliği bulunan, halen merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisinden Ulusal Meclis'te milletvekilliği yapmakta olan 46 yaşındaki Rouen doğumlu avukat Philippe'in kabinesini Salı günü akşam saatlerinde Macron'a sunması, kabinenin ise Macron başkanlığında çarşamba günü ilk toplantısını yapması bekleniyor.
Fransa'da Başbakan'a partisinden tepki
Bu arada, Fransa'da merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi, parti milletvekillerinden Edouard Philippe'in Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından başbakan olarak atanmasının bir koalisyon hükümeti kurulduğu anlamına gelmediğini bildirdi.
Cumhuriyetçiler Partisinin milletvekili genel seçimi kampanya merkezinden yapılan yazılı açıklamada, "Bu bir koalisyon hükümeti değildir, bireysel bir karardır. Bu karardan dolayı üzüntü duyuyoruz." ifadelerine yer verildi.
Muhabir: Murat Ünlü