Dolar
32.37
Euro
35.03
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,535.30
BTC/USDT
70,032.00
BIST 100
9,124.75
Dünya

Endonezya'da halk gelecek hükümetten ekonomik kalkınma bekliyor

Endonezya'da halk, 17 Nisan'da yapılacak başkanlık seçimiyle gelecek hükümetten sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınma bekliyor.

Mahmut Atanur  | 15.04.2019 - Güncelleme : 15.04.2019
Endonezya'da halk gelecek hükümetten ekonomik kalkınma bekliyor

Cakarta

Endonezyalı seçmenler, 17 Nisan'da yapılacak genel seçimde destekledikleri başkan adayları ve gelecek hükümetten beklentilerine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. 

Başkent Cakarta'da güvenlik görevlisi olarak çalışan 34 yaşındaki Ari Yulianto, başkan adaylarının vaatlerinin sadece kampanya ya da mitinglerde kalmaması gerektiğini belirterek, verdikleri sözlerin icraat ile ortaya konmasını umduklarını vurguladı.

Halkın genel refah anlamında halen yeterli seviyede olmadığını ve yükselmesini arzu ettiklerini dile getiren Yulianto, ''Yaptığı çalışmalardan memnun olduğum için gönlüm yine mevcut Devlet Başkanı Joko Widodo'dan yana'' dedi.

"Gelecek hükümet kendi halkına öncelik vermeli"

Prabowo Subianto destekçisi 36 yaşındaki otopark görevlisi Salahuddin Sholehuddin de ''Ülkemizde işsizlik oranı yüksek. Birçok insan işsiz. Mevcut hükümet bazı alanlarda yabancı çalışanlara öncelik veriyor. Gelecek hükümet kendi halkına öncelik vermeli. Bunu da Prabowo Subianto'nun yapacağına inanıyorum.'' ifadesini kullandı.

İstihdamın artırılması ve mesleki eğitime önem verilmesi gerektiğini söyleyen Sholehuddin, Endonezya'nın kendine yeten bir ülke haline gelmesi ve halkın çıkarlarının önceliği olduğu açıklamasıyla Subianto'yu destekleyeceğini belirtti.

Gelecek yönetimin eğitimin herkes için ulaşılabilir kılmasını istediğini ifade eden sigorta şirketi çalışanı 29 yaşındaki Feny Mayangsari ise Endonezya'da yoksul halk için üniversite eğitiminin tamamen ücretsiz olması gerektiğini kaydetti.

Widodo'yu destekleyeceğini dile getiren Mayangsari, Widodo döneminde düşük gelirliler için sağlık sigortasında yapılan adımlar ve yoksul halkın refah seviyesinde belli bir oranda artış gözlemlediği söyledi.

"Ülkeyi daha iyi hale getireceğine inandığım kişiye oyumu vereceğim"

Sokakta çay satışı yapan 40 yaşındaki Abdullah Suharto da kime oy vereceği konusunda halen kararsız olduğuna değinerek ''Bir önceki seçimde Widodo'ya oy verdim ama bu seçim için kararsızım. Seçim günü, ülkeyi daha iyi hale getireceğine inandığım kişiye oyumu vereceğim.'' diye konuştu.

Başkentte garson olarak çalışan 20 yaşındaki Açeli Budi Dharmawa, ''Bu ülkenin gelişmesini istiyoruz. İstihdam artırılmalı ki işsizlik azalsın. Açeli olduğum için Açe halkının yanı sıra tüm ülke halkının refah seviyesini artıracak bir lider istiyorum. Açe halkını dikkate aldığı için tercihim Subianto olacak.'' dedi.

Başkan adaylarının ekonomi vaatlerinde öne çıkanlar

Başkan adayı Büyük Endonezya Hareketi Partisi (Gerindra) Genel Başkanı Prabowo Subianto, Devlet Başkanı Joko Widodo döneminde ülkenin dışa bağımlılığının arttığını savunarak, seçilmeleri halinde özelikle gıda ve enerji gibi alanlarda ithalatı azaltacaklarını belirtiyor.

Temel ihtiyaçlar konusunda kendine yeten bir Endonezya oluşturacaklarını altını çizen Subianto, öğretmen, polis ve doktor gibi kamu çalışanlarının maaşlarını artırmanın yanı sıra balıkçı ve çiftçilerin daha iyi gelir elde etmelerini sağlayacaklarının sözünü veriyor.

Halkın refah seviyesini yükseltmek amacıyla bağımsız bir ekonomi için mücadele edeceklerini belirten Endonezya Demokratik Mücadele Partisinden (PDI-P) yeniden başkan adayı olan Widodo ise yönetimi boyunca sadece ekonominin büyümesi değil aynı zamanda ekonomik eşitliğe dayanan bir kalkınma mücadelesi içinde olduklarını vurguluyor.

Ülkenin en kalabalık adası olan ve başkent Cakarta'nın yer aldığı Cava Adası odaklı kalkınma içinde olmadıklarını ifade eden Widodo, ülkenin tamamını kapsayıcı bir şekilde halkın refah seviyesinin yükseltilmesi ve bölgesel gelişim vaadinde bulunuyor.

Her iki adayın seçim kampanyaları, televizyon tartışmaları ve mitinglerinde ekonomi vaatleri öncelikli gündem olarak yer alırken halk, refah seviyesi, bölgesel kalkınma ve istihdam gibi alanlarda gelişim bekliyor.

Subianto'nun seçim ekibi, sosyal medya ve saha çalışmalarında oy oranlarının Widodo'ya karşı yüksek olduğunu belirtirken, birçok araştırma şirketinin anket sonuçlarına göre Widodo, yüzde 50'nin üzerinde yer alıyor.

Öte yandan, başkanlık sistemindeki 2 dönem kuralına göre, seçimi tekrar kazanması halinde Widodo, son kez başkanlık görevini yürütecek. Subianto, seçimi kazanması durumunda, başkanlık koltuğuna oturmak için ekim ayına kadar yaklaşık 6 ay Widodo'nun görev süresinin dolmasını bekleyecek.

Endonezya genelinde 245 bin 106 milletvekili adayının merkez parlamento ve bölge idarelerindeki meclis için ve 190 milyondan fazla seçmenin sandık başına gideceği seçimde, sadece Widodo ve Prabowo devlet başkanlığı için yarışacak.


Başkanlık seçiminde ikinci kez rakip olan Widodo ve Prabowo, 2014 seçimlerinde de karşı karşıya gelmiş ve seçimin galibi yüzde 53,15'lik oy oranıyla Widodo olmuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın