Dolar
32.31
Euro
34.93
Altın
2,207.28
ETH/USDT
3,586.90
BTC/USDT
70,945.00
BIST 100
9,063.91
Dünya

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Terör örgütleri arasında da ayrım yapılamaz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Teröristler nasıl ayrım yapmıyorsa, terör örgütleri arasında da ayrım yapılamaz. DAEŞ, YPG, PKK, DHKP-C ve El-Nusra. Bu terör örgütlerinin hepsi insanlığın düşmanıdır." dedi.

30.06.2016 - Güncelleme : 30.06.2016
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Terör örgütleri arasında da ayrım yapılamaz AB katılım müzakerelerinde 33. fasıl, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu (sol 2), AB Bakanı Çelik (sol 3), Maliye Bakanı Ağbal (sol 1), Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders (sağ 2) ve AB Komisyonu Üyesi Hahn'ın (sağ 1) katıldığı hükümetler arası konferansla açıldı

BRÜKSEL

Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde Mali ve Bütçesel Hükümler faslı, Brüksel'de düzenlenen hükümetler arası konferansla açıldı.

Toplantıya, Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Maliye Bakanı Naci Ağbal, AB adına ise dönem başkanlığını yürüten Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bert Koenders ve AB Komisyonu'nun genişleme müzakereleri ve komşuluk politikasından sorumlu Üyesi Johannes Hahn katıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konferansın ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, faslın açılmasının Türkiye'ye, AB'ye ve Türkiye-AB ilişkilerine hayırlı olması temennisinde bulundu.

Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen terör saldırısında çok sayıda masum insanın hayatını kaybettiğini ve yaralandığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Ölen ve yaralananlar arasında yabancı konuklarımız da var. Bir kez daha bu hain saldırıyı ve terörün her türlüsünü lanetliyoruz." dedi. 

"Çifte standartları bir kenara bırakmalıyız"

Benzer bir terör saldırısının, mart ayında Brüksel'de de yaşandığını hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Daha önce Lahor'da, Mogadişu'da, Paris'te, Londra'da, Madrid'de ve dünyanın pek çok şehrinde aynı manzarayı gördük. Bu da gösteriyor ki terör ayrım gözetmiyor. Teröristler nasıl ayrım yapmıyorsa, terör örgütleri arasında da ayrım yapılamaz. DAEŞ, YPG, PKK, DHKP-C ve El-Nusra. Bu terör örgütlerinin hepsi insanlığın düşmanıdır. Çifte standartları artık bir kenara bırakmalıyız. Avrupalı dostlarımız başta olmak üzere, tüm uluslararası camiayı, terörün her türüyle, ayrım yapmadan mücadeleye çağırıyoruz."

Terörün amaçları arasında ülkeleri, atacakları adımdan alıkoymak olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Buna asla müsaade etmedik, etmeyeceğiz. Bugün açılışını yaptığımız 33. fasıl da bu kararlılığımızın bir örneğidir." dedi.

"AB'nin verdiği sözleri yerine getirmesini bekliyoruz"

Türkiye-AB ilişkilerinin tarihi bir süreçten geçtiğini, Türkiye'nin vize serbestisi kriterlerin neredeyse tümünü karşıladığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Kendi adımıza, yükümlülüklerimizi yerine getirmek için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. AB'den de vize serbestisi konusunda verdiği sözleri yerine getirmesini bekliyoruz." diye konuştu.

"AP'de PKK'nın paçavralarına izin verilmemesi lazım"

Çavuşoğlu, basın mensuplarının sorusu üzerine terörle mücadele konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Terör ve ifade özgürlüğü konularının farklı şeyler olduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"İfade özgürlüğüne sonuna kadar inanıyoruz ve destek veriyoruz. Teröristler ile ilgili ifade özgürlüğü konusunda da çifte standarttan uzak durmamız lazım. Bugün Avrupa Parlamentosu'nda DAEŞ'in paçavralarına izin verilmiyorsa PKK'nın paçavralarına da izin verilmemesi lazım. DAEŞ'in Avrupa içinde uyuşturucu kaçakçılığı, insan kaçakçılığı yapmasına nasıl izin verilmiyorsa PKK'nın bu tür faaliyetlerine de göz yumulmamalıdır. Dolayısıyla ifade özgürlüğü konusunda da maalesef bu çifte standardı görüyoruz. Bu konuda net ve ilkeli olmamız lazım."

"NATO’nun yükümlülükleri ve aldığı kararlar var"

Brüksel'de AB'ye katılım müzakerelerinde 33. fasıl olan Mali ve Bütçesel Hükümler'in açılmasının ardından NTV'ye değerlendirmelerde bulunan Bakan Çavuşoğlu, "NATO’nun yükümlülükleri ve aldığı kararlar var. Özellikle füze kalkanı konusunda tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz." dedi.

"NATO-AB ilişkileri bölgemizin güvenliği açısından da önemli"

Bakan Çavuşoğlu, "Bugüne kadar Türkiye AB’nin birçok güvenlik politika ve uygulamalarında hep yer almıştır ama AB güvenlik politikaları karar mekanizmaları içinde yer alamamıştır engellemeler sebebiyle. Geldiğimiz noktada NATO-AB ilişkileri bölgemizin güvenliği ve istikrarı açısından da önemlidir." ifadelerini kullandı.

"AB genişleme sürecini durdurmamalıdır"

Her örgütün gücünün ve etkisinin örgütün genişlemesiyle orantılı olduğu belirten Çavuşoğlu, "AB de genişleme sürecini durdurmamalıdır, NATO da genişlemeye devam etmelidir." dedi.

Çavuşoğlu, "AB’den beklentimiz, her zaman şikayet ettiğimiz çifte standarttan uzak durması, Türkiye’ye adil yaklaşması ve müzakerelerin önündeki siyasi engellerin kaldırılması. Bu engellerin sebebi biz değiliz. Bizim amacımız tam üyelik, bunun için diğer fasılların da hız bir biçimde açılması lazım. Geçen 11 yıl içinde 16 faslın açılması AB’nin müzakere sürecindeki yavaşlığının, çekingenliğinin ve engellerin göstergesidir." şeklinde konuştu.

Ağbal: Müktesebatı üstlenme konusunda zorluk beklenmiyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise Türkiye’nin bu fasılla yakından ilgili gümrükler, vergilendirme, istatistik ve mali kontrol alanlarındaki mevzuatının AB müktesebatı ile büyük ölçüde uyumlu olduğunu belirtti.

Vergilendirme, istatistik ve mali kontrol fasıllarının hali hazırda müzakerelere açılmış durumda olduğunu hatırlatan Ağbal, "Türkiye ile AB arasında tesis edilmiş olan Gümrük Birliği sayesinde de gümrük mevzuatı alanındaki uyum durumumuz da oldukça ileri düzededir. Bu fasıl altındaki müktesebatı üstlenmek konusunda herhangi bir zorluk beklenmemektedir." dedi.

Vize serbestisini görüştüler

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik, AB Komisyonu'nun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile vize serbestisi konusunu görüştü.

Muhabir: Hasan Esen, Ata Ufuk Şeker, Ayşe Sarıoğlu, Meltem Bulur

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.