Dolar
32.39
Euro
35.07
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,539.10
BTC/USDT
70,180.00
BIST 100
9,103.89
Dünya

Bulgaristan’da trafik kazasında 45 kişi yanarak öldü

Başkent Sofya’nın batısında, Kuzey Makedonya plakalı bir yolcu otobüsünün alev alması sonucu, 45 kişi yanarak öldü.

Ihvan Radoykov, Furkan Abdula, Agim Sulaj, Fatjon Cuka, Dzihat Aliju  | 23.11.2021 - Güncelleme : 26.11.2021
Bulgaristan’da trafik kazasında 45 kişi yanarak öldü

Sofya

NOVA özel televizyon kanalının haberine göre, Sofya’nın batısında Pernik kentine yakın Bosnek köyü bölgesinde Kuzey Makedonya plakalı bir yolcu otobüsü, yol kenarındaki bariyere çarptıktan sonra alev aldı. “Struma” otoyolunda meydana gelen kazada ilk belirlemelere göre, 12'si çocuk 45 Kuzey Makedonya vatandaşı yanarak hayatını kaybetti. Kazada yaralanan 7 kişi de Sofya'daki bir hastaneye kaldırıldı.

Trafik polisi otoyoldaki trafiği başka yollara yönlendirdi.

Otobüsün dün İstanbul'dan hareket ettiği, saat 21.00 sularında Bulgaristan'a giriş yaptığı belirtildi.

"Kazada yaralanan 7 yolcunun durumunun stabil"

Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ve Dışişleri Bakanı Buyar Osmani ile Sofya’daki hastanede yaralıları ziyaret eden Filipçe, basın mensuplarına yaptığı açıklamada kazayı korkunç bir trajedi olarak nitelendirdi.

Hastanede bulunan 7 yaralı yolcuyu da ziyaret ettiklerini aktaran Filipçe, yaralıların durumlarının stabil olduğunu, hayati tehlikelerinin bulunmadığını kaydetti.

Başbakan Zaev de hayatını kaybedenlerin Sırbistan’ın Preşeva bölgesinden ve Belçika vatandaşlığı olan birer kişi dışında farklı etnik yapılardan Kuzey Makedonya vatandaşları olduğu bilgisini verdi.

Öte yandan Kuzey Makedonya ile Bulgaristan'ın ulusal yas ilan edeceği belirtilirken basın mensuplarının kaza noktasına erişimine izin verilmediği bildirildi.

Kazada yaralananların iki gün içinde Kuzey Makedonya’ya nakledilmesi bekleniyor.

Bulgaristan ile Kuzey Makedonya savcılıkları 45 ölümle sonuçlanan kazayı soruşturuyor

Kuzey Makedonya Başsavcısı Lubomir Yovevski ile kaza yerini ziyaret eden Bulgaristan Başsavcı Vekili Borislav Sarafov, "Otobüste bir patlama meydana gelmiş. Kurbanların kimlikleri araştırılıyor." dedi.

Cesetleri kül olan yolcuların kimliklerinin tespiti için Kuzey Makedonya’dan genetik örnek beklendiğini ve DNA testi uygulanacağını belirten Sarafov, şöyle konuştu:

"Olayın tablosu gittikçe netleşiyor. Sofya’da Pirogov acil yardım hastanesinde yatan yaralı 7 yolcunun 2’sinin ifadeleri alındı. Diğerleri şokta oldukları için halen konuşamıyorlar. Ayrıca kaza yerinden bazı görgü tanıkları da ifade verdi. Meydana gelen patlamanın nedenini araştırıyoruz. Soruşturma teknik sorun veya insani hata olmak üzer iki ana varsayımı üzerinden gidiyor."

Sarafov, soruşturmanın Bulgaristan tarafından yürütüleceğini, Kuzey Makedonya’da ayrı bir soruşturmanın yapılmayacağını sözlerine ekledi.

Yovevski de "Bulgar makamları ile yıllardır verimli iş birliği yapıyoruz. Umarız kazanın nedenleri kısa sürede ortaya çıkarılacak." dedi.

Olayı "büyük bir trajedi olarak" nitelendiren Yovevski, şunları söyledi:

"Kazada 12 çocuk diri diri yandı. Ailelerine başsağlığı diliyorum. Soruşturma konusunda yaptığımız iş birliği kapsamında tüm ayrıntıları ortaya çıkaracağız. Ölenlerin kimliklerinin belirlenmesi için gerekli yardımda bulunacağız."

Kuzey Makedonya Organize Suçlar Savcılığı Başkanı Vilma Ruskovska da kaza geçiren otobüsün ait olduğu taşımacılık şirketinin sahibi ile görüştüğünü ve 20 yıldır faaliyet gösteren bu şirketin hiçbir teknik veya başka sorun yaşamadığını öğrendiğini anlattı. Ruskovska, soruşturmanın ihtiyaçları için şirketin kayıt ve teknik kontrol ile ilgili tüm evraklarının Bulgar makamlarına intikal ettirileceğini bildirdi.

Kaza sonrası bölgeden üst düzey tepkiler

Kaza sonrası bölgeden üst düzey yetkililer de başsağlığı mesajları paylaştı.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kazada hayatını kaybedenler için derin üzüntü duyduğunu ifade etti.

Bu zor zamanda hayatını kaybedenlerin aileleri ve komşu ülkenin yetkililerine taziye dileklerini ileten Meta, hayatta kalanlar için acil şifalar diledi.

Arnavutluk Meclis Başkanı Lindita Nikolla, bu zor zamanlarda Kuzey Makedonya vatandaşları ve yetkililerinin yanında olduklarını belirtti.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, neredeyse tüm yolcularının hayatını kaybettiği otobüs kazası trajedisi için söyleyecek sözünün olmadığını, bunun çok acı bir durum olduğunu dile getirdi.

Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanı Olta Xhaçka ise ülkesinin zor zamanlarda Kuzey Makedonya ile halkının yanında olduğunu vurguladı.

Kosova Cumhurbaşkanı Vyosa Osmani, sosyal medya hesabından, bu derin üzüntü anlarında hayatını kaybedenlerin ailelerinin acısını paylaştıklarını ve hayatta kalanlar için dua ettiklerini ifade etti.

Kosova Başbakanı Albin Kurti de onlarca kişinin hayatını kaybettiği trajik kaza haberinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini ileten Kurti, yardım sunmaya hazır olduklarını belirtti.

Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz ise Kosova’nın Kuzey Makedonya vatandaşları ile kurumlarının yanında olduğunu kaydetti.

Ölü sayısı 45 olarak güncellendi

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'nın batısında Pernik kenti yakınlarındaki Bosnek köyü civarında 23 Kasım'da Üsküp plakalı yolcu otobüsünün yaptığı kazada ölenlerin sayısı, 45 olarak güncellendi.

Cumhuriyet Başsavcısı Vekili ve Milli Soruşturma Servisi Müdürü Borislav Sarafov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada incelemelerin sürdüğünü belirterek "Otobüsün kalıntılarında bir çocuk cesedi daha bulundu." dedi.

Sarafov, edinilen son bilgilere göre, otobüsün 23 Kasım'da yerel saatle 21.15'te Kapıkule'den gelerek Bulgaristan'a Kapitan Andreevo Gümrük Kapısı'ndan giriş yaptığını, araçta seyahat eden kayıtlı yolcuların sayısının 52 olduğunu, 45 kişinin yaşamını yitirdiği kazada sağ kalanların sayısının da 7 olduğunu açıkladı.

Bu arada Kuzey Makedonya'ya giden Bulgar soruşturma yetkilileri, 28 Kasım'a kadar orada kalarak kazada ölenlerin akrabalarından DNA örnekleri alacak.

Uzmanların, Bulgaristan'a dönmesinin ardından cesetlerin kimliği belirlenecek ve cenazeleri en kısa zamanda Kuzey Makedonya'ya gönderilecek.

Kazayla ilgili Bulgar makamları yaptığı ilk açıklamada, Sofya'nın batısında, 23 Kasım'da, Kuzey Makedonya plakalı bir yolcu otobüsünün alev alması sonucu 46 kişinin yanarak öldüğü bildirmiş, dün ise bu sayı 44 olarak kayda geçmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın