Dünya

Amerika'da beyaz öfke: Alternatif sağ

Alternatif sağ ABD’de en çok tartışılan kavramlardan biri. Üstelik kendilerini alternatif sağ olarak tanımlayan grupların sayısı da giderek artıyor. Peki alternatif sağ ABD’de nasıl güçlendi? Alternatif sağcılar nelere inanıyor?

12.12.2018 - Güncelleme : 14.12.2018
Amerika'da beyaz öfke: Alternatif sağ

ANKARA - ENES ÇALLI

Dylan Roof, beyazların  en üstün ırk olduğuna ve önlem alınmazsa siyahların dünyayı ele geçireceğine inanan bir güneyli. Hitler hayranı. Roof, 2015 yılında 9 tane siyah Amerikalıyı öldürdüğünde sadece 21 yaşındaydı. 

Robert Gregory Bowers  46 yaşında, internet üzerinden anti-semitik paylaşımlarda bulunan bir Amerikalı. Ekim ayında Pittsburgh’taki bir sinagogda ibadet eden 11 Yahudi’yi öldürdü.

Ceaser Sayoc, ana akım medyanın yalan söylediğine inanan bir Trump taraftarı. İki ay önce CNN televizyonuna, Obama’ya, Hillary Clinton’a bombalı paketler yollayacak kadar öfkeli bir beyaz.

Dylan Roof, Ceaser Sayoc ve Robert Gregory Bowers. Üçü de erkek, liberal değerlere tepkili, öfkeli beyaz Amerikalılar. Yahudileri, siyahları ve göçmenleri tehdit olarak görüyorlar. Liberallerin ve Demokratların geleneksel değerleri yok ettiğine inanıyorlar. Onlar 21. Yüzyıl Amerikan sağcılığının yeni temsilcileri. Yani alternatif sağın...

Alternatif sağ veya orijinal haliyle alt-right günümüz Amerikan demokrasisi için en büyük tehdit olarak gözüküyor. Peki kim bu alternatif sağcılar? Neye karşılar? Nelerden besleniyorlar?

Beyaz kimliği için mücadele ediyorlar

Alternatif sağcılık üzerine araştırmalar yapan George Hawley alternatif sağ kavramının 2008 yılında doğduğunu söylüyor. Ona göre alternatif sağcıların ortak özelliği, beyaz kimliği için mücadele eden, ana akım medyaya öfkeli insanlar olması:

"Alternatif sağcılar farklı talepleri olan insanları barındırsa da, nihayetinde beyaz kimlik politikaları için mücadele eden bir grup."

Yıllardır Washington'da Amerika siyasetini takip eden Ragıp Soylu, Obama'nın seçilmesinden sonra muhafazakar beyaz Amerikalıların endişelenmeye başladığını söylüyor. Bu duygunun Cumhuriyetçilerin de sağında bulunan bir kitlenin ortaya çıkmasına katkı yaptığını düşünüyor:

"Alternatif sağın, 2014 -2015 gibi ortaya çıkmasının sebebi, 2016 seçimlerinden önce, 8 yıllık Obama döneminin ardından oluşan toplu tepki."

"Beyazların azınlıkta olduğu durumda, kendi kimliğimizi ve kültürümüzü kaybedeceğiz"

Alternatif sağcılığın beslendiği en temel kaynaklardan biri göçmen karşıtlığı. ABD'ye gelen göçmenleri, geleneksel değerlere karşı bir tehdit olarak görüyorlar. Brandon Martinez de kendini alternatif sağcı olarak tanımlıyor. Kendi internet sitesinde yayınlar yapıyor. Ona göre Amerika'nın değerleri tehdit altında:

"Topraklarımıza gelen farklı insanlar zaman içerisinde bulunduğu yeri kendi istedikleri kültürlere benzetecek. Dolayısıyla, beyazların azınlıkta olduğu durumda kendi kimliğimizi ve kültürümüzü kaybedeceğimize inanıyorum."

CIA, AB ve NATO'ya karşılar

Amerika tarihinde ırkçı gruplar her zaman oldu. Son dönemde ortaya çıkan Neo-Nazi figürlerin ortak özellikleri internette mobilize olmaları, komplo teorilerine inanmaları ve devlete güven duymamaları. CIA ve FBI'ın yalanlar söylediğini düşünüyorlar, AB ve NATO gibi kurumların ABD için zararlı olduğuna inanıyorlar.

En çok dile getirdikleri unsurlardan biri de, ABD'de beyaz sayısının hızla azaldığı ve bunun ülkeleri için felaket olacağı görüşü. Beyazların üstünlüğünü savunan Identity Evropa isimli organizasyonda görev alan Patrick Casey, ABD'deki kurucu unsurun beyazlar olduğunu ve bu mirasın devam etmesi gerektiğine inanıyor:

"Amerika Avrupalılar tarafından kuruldu. 1960'lara kadar nüfusun yüzde 90'ı beyazdı. Amerika tarihindeki nüfusun ezici çoğunluğu, bu ülkeyi yaratan Avrupalılar olmuştur. ABD'yi kuran ve inşa eden insanlar yok olursa, bu durum ülkemizin sonsuza dek yok olacağı anlamına gelir."

Brandon Martinez de beyazlara soykırım yapıldığına inanıyor:

"Göç ve düşük doğum oranıyla beraber nüfusumuz azalıyor. Tüm bunların kasıtlı olarak organize edildiğini ve devem ederse Beyaz soykırımla son bulacağına inanıyorum."

Kritik bir figür: Steve Bannon

Alternatif sağ iddialarını dillendiren sitelerin başında Breitbart geliyor. Son dönemin en çok tıklanan sitelerinden biri olan Breitbart'ın kurucularından biri de Steve Bannon. Bannon ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanyası için çalıştı ve  bir dönem Trump'ın Beyaz Saray'da danışmanlığını yaptı.

Ragıp Soylu, Steve Bannon'ın alternatif sağın ideolojik kısmından geliyor olmasını ve  Amerika'da seçimleri kazanmak için  kimlik mücadelesine odaklanmasını, Trump'ın seçim zaferi için önemli bir faktör olarak görüyor:

"’Suç işleyen Meksikalılar, göçmenler ülkemize geliyor ama bakın bu toprakların asıl sahibi insanlar yeterince geçinemiyor’ gibi  söylemler seçim boyunca Bannon ve Trump tarafından başarılı bir şekilde kullanıldı."

ABD'de 2014'ten beri 43 kişi aşırı sağcılar tarafından öldürüldü  

Alternatif sağcılar en büyük meydan okumalarını geçen sene Virginia'nın Charlottesville bölgesinde yaptı. İç Savaş dönemindeki ayrılıkçı Konfederasyoncuların komutanının heykelinin kaldırılması planına karşı bir gösteri düzenlediler. Olaylar sırasında aşırı sağcı bir sürücünün aracını kalabalığa sürmesi sonucu bir kişi hayatını kaybetti.

Şiddete olan yatkınlıkları alternatif sağ görüşlü insanların ABD için en büyük iç tehdit olarak ön plana çıkarıyor. 2014'ten bu yana sadece aşırı sağcıların silahlı eylemleri sonucu 43 kişi hayatını kaybetti.

Alternatif sağ güçlenip etki alanını arttırdıkça yabancı düşmanlığını ve toplumsal kutuplaşmayı körüklüyor. Beyaz öfkenin dozu yükseldikçe, hem çok kültürlü Amerika, hem de Batı demokrasileri kan kaybetmeye devam ediyor. Alternatif sağın güçlenmesinin toplumsal sonuçları ve ABD siyasetine olan etkisi önümüzdeki yıllarda daha çok tartışılacak gibi gözüküyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.