Dolar
32.35
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,561.00
BTC/USDT
70,718.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi

Mühendislerin cuntacılarla iş birliğini anlattı

FETÖ’nün darbe girişiminde TÜRKSAT ve TRT'ye baskın yapan cuntacılarla hareket eden mühendislere otomobilini veren tutuklu sanık Doğruöz, söz konusu mühendislerin büyük bir telaşla "Biz mahvolduk, kandırıldık, kullanıldık" dediklerini aktardı.

08.09.2016 - Güncelleme : 21.03.2017
Mühendislerin cuntacılarla iş birliğini anlattı

ANKARA - Tanju Özkaya,Soner Aksakal

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında TRT ve TÜRKSAT yayınlarını kesmek için darbecilere destek olan mühendislere otomobilini verdiği belirlenen Uğur Doğruöz, söz konusu mühendislerin darbeden saatler önce bir asker tarafından toplandıkları evden alındıklarını, ilerleyen saatlerde ise büyük bir telaşla eve dönen mühendislerin "Biz mahvolduk, kandırıldık, kullanıldık" dediklerini aktardı.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi televizyon yayınlarını kesmek amacıyla TÜRKSAT’ı hedef alan cuntacılar ile onlara destek veren mühendislerin işbirliği savcılık ifadesine yansıdı. AA muhabiri, darbecilerle birlikte hareket eden mühendislere aracını veren ve önceki gün çıkarıldığı Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanan Uğur Doğruöz’ün savcılık ifadesine ulaştı.

Askerlerle birlikte hareket eden mühendislerin darbe girişiminin içinde bulunduklarını sonradan fark ettiğini iddia eden Doğruöz, “Üçü birlikte eve geldiler. Geldiklerinde yorgun ve bezgin bir halleri vardı, ‘Biz mahvolduk, kandırıldık kullanıldık’ gibi ifadeler kullanıyorlardı. İçeride heyecanlı bir şekilde konuşurken anladığım kadarıyla akşam kendilerini almaya gelen tanımadığım şahıs askermiş. Askerlerle birlikte TRT binasına girmişler. Sanırım askerler kendilerinin bu işlerden anladıklarını düşünerek yayın kesilmesi için götürmüşler. Yanlarında başka siviller de olabilir. Bunu bilemiyorum. Halkın TRT binası etrafına toplanması üzerine oradan kaçmışlar.” dedi.

''Başbakanlık Sektörel İzleme Birimi'ne raportör olarak tayin edildi''

2008’de HAVELSAN A.Ş'de sistem operatörü olarak işe başladığını, daha sonra Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda çalışmaya devam ettiğini anlatan Doğruöz, talebi dışında Başbakanlık Sektörel İzleme Birimi'ne raportör olarak tayin edildiğini, 19 Temmuz'da ise FETÖ soruşturması kapsamında açığa alındığının bilgisini verdi.

15 Temmuz günü kendisi gibi mühendis olan Murat Yıldız, Serdar Kaya ve Onur Demircan ile bir iş görüşmesi için bir araya geldiklerini anlatan Doğruöz, 4 arkadaş sohbet ettikleri sırada saat 20:00 sıralarında gelen telefon üzerine Onur Demircan’ın ofisine gitmesi gerektiğini belirterek kendisinden otomobilini ödünç istediğini aktardı. Demircan’ın evden ayrılmasından kısa bir süre sonra kapı zilinin çalındığını, tanımadığı bir şahsın Murat Yıldız ve Serdar Kaya’yı aşağı çağırdığını söyleyen Doğruöz, “Murat ve Serdar sanki bunu bekliyormuş gibi birlikte çıktılar. Dışarıyı çıktığımda Serdar, Murat ve tanımadığım bu şahsın gri renkli bir araca bindiklerini gördüm. Bana kısa bir sürede dönecekleri izlenimi vermişlerdi. Ancak zaman ilerledikçe dönmediler.” dedi.

“WhatsApp yazışmalarını sildim”

Üç arkadaşının evden ayrılması üzerine tek kaldığını, ilerleyen saatlerde televizyonda darbeye teşebbüsüyle ilgili haberleri görmesi üzerine eşi ile irtibata geçerek iyi olduğu bilgisini paylaştığını savunan Doğruöz, “Aracımla ilgili durumu anlattım. İyi olduğumuzu söyleyip meraklarını giderdim. Bende Serdar Kaya ile Onur Demircan'ın telefon numarası yoktu. Zaten yaşanan olayları görünce onların da bu işlerin içerisinde olabileceğini düşünerek Murat'la yaptığımız görüşmelere ilişkin whatsapp kayıtlarını sildim. Murat, Serdar'ın evinde buluştuğumuzda telefonunu kendi evinde unuttuğundan bahsetmişti. Bu yüzden onun telefonunu aramadım ancak WhatsApp üzerinden mesaj yazmış olabilirim. Hatırladığım kadarıyla cevap gelmemişti.” ifadelerini kullandı. 

“Önceden planlanmış bu olayın içerisinde gibi bir hali vardı”

Kendi aralarında yaptıkları görüşmelerden yola çıkarak arkadaşlarının darbe girişiminin içinde yer aldıklarına dair izlenim edindiğini dile getiren Doğruöz, “Konuştukları sırada ben, bu olaylardan önceden haberlerinin olup olmadığını sordum. Kendilerinin bilmeden işin içerisine sokulduklarını, böyle olacağını bilmediklerini söylüyorlardı. Ancak Onur Demircan daha sessiz vaziyetteydi. Sanki önceden planlanmış bu olayın içerisinde gibi bir hali vardı.” dedi.

Arabasını ödünç alan Onur Demircan’a otomobilinin akıbetinin sorduğunu, bunun üzerine arabanın Serdar Kaya'nın ofisinin önünde olduğunu öğrendiğini iddia eden Doğruöz, “Ben Murat ile birlikte onun aracıyla Serdar’ın Ümitköy’deki ofisine gidip aracımı almak istedim. Murat ofisin yerini biliyordu. Birlikte gittiğimizde 07:00 - 08:00 sıralarında aracımı bulamadık. Geri geldiğimizde Onur Demircan, Serdar'ın evinde değildi. O gece yaşanan hadiselerin boyutlarını tam olarak kestiremediğim için o aşamada sadece aracımı bulmayı düşünüyordum. Bir ara Serdar, aracımın Gölbaşı'ndaki TÜRKSAT bölgesinde olduğunu öğrendiğini söyledi. Ona bu haberi kimin nasıl verdiğini sormadım.” diye konuştu. 

“TÜRKSAT'ın bombalandığını sonradan öğrendim”

TÜRKSAT’ın FETÖ’cüler tarafından bombalandığını sonradan öğrendiğini savunan Doğrusöz, TÜRKSAT yayını kesmek için İstanbul’dan gelen mühendis grubunun arabasını kullandığını sonradan öğrendiğini iddia etti.

Doğruöz, “Aracımın olaylara ne şekilde karıştığını bilemediğim için olaylarla ilgili herhangi bir kolluk birimine gidip durumu anlatmadım. TÜRKSAT'ta yayınları kesmek amacıyla darbeci askerlerin yanında yer alıp buraya gelen 4 sivil şahsı daha sonra haberlerden duydum. Bunların benim aracımı kullanmış olabileceklerini düşünmedim. Birol Baki, Aydın Yavuz, Burhan Güneş, Salih Mehmet Dağköy isimli (TÜRKSAT yayını kesmek için Gölbaşı’na giden mühendisler) şahısları tanımıyorum. Aracımın TÜRKSAT uydu merkezindeki yayınların kesilmesi için götürülüp götürülmediğini bilmediğim gibi bundan haberim de yoktu.” dedi.

Demircan ABD'ye kaçtı

FETÖ'cü darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi TRT Genel Müdürlüğünü basan cuntacıların yanında yer alan mühendislerden HAVELSAN'da görevli yazılım uzmanı Onur Demircan'ın, girişimin başarısız olması üzerine ABD'ye kaçtığı belirlenmişti. Demircan, istifasını ABD'den elektronik posta aracılığıyla kurum yetkililerine göndermişti. Diğer mühendisler Murat Yıldız ve Serdar Kaya ise aranıyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.